Warren Buffet motivasyon konuşmasını sizler için Türkçe ye çevirerek kalemime aldım arkadaşlar umarım finans konusunda yeni şeyler öğrenmenize faydası olur. Lafı fazla uzatmadan Warren Buffet motivasyon konuşması bana çok ilham kattı ve sizinle paylaşmak istedim. Eviniz kendinize aitse, çok büyük giderleriniz yoksa eğer, iyi çeşitlendirilmiş işletmelerden oluşan bir portföyünüz olmalıdır.
Gazeteci : Sn. Buffet, federal ve ulusal düzeyde Amerikalıların, tarih boyunca tasarrufa yatkın olmadığı bilinir.
Öte yandan Asyalılara bakıyorsunuz, gelirlerinin yaklaşık %40’ını tasarruf ediyorlar. Tek bir harcama kültürü üzerine yaşamak çok sürdürülebilir bir tarz olmayacaktır.
Bu konuda size iki sorum var. Birincisi, Amerikalılar neden tasarruf etmiyor? İkincisi ise, bu uzun vadeli sorunu düzeltmek için neler yapılabilir? Teşekkürler..
Warren Buffet: Kesinlikle haklısınız, bu ülkedeki tasarruf oranı, önceki yıllara göre bir hayli düştü hatta şimdilerde negatif bile diyebilirim.
Ancak bu ülkenin gerçek anlamdaki değeri ise son 10 yılda oldukça önemli bir şekilde artış gösterdi. Tasarruf olmadan bu nasıl olur emin değilim ama şunu biliyorum, bu ülke, 10,20,30 veya 40 yıl öncesine göre çok daha değerli.
Yani bu iyi bir şey.. Ancak tasarruf etme eğilimlerine bakarsak, vakaların çoğu doğuştan geliyor. Florida’daki çocuklara tasarruf etmeyi öğretmeye çabalayan arkadaşlarımız var.
Bunun biraz etki edeceğini düşünüyorum. Bu sabah onlara izletilen çizgi film bu anlamda harikaydı, bunun için kendilerine teşekkür ediyorum.
Katıldığım programdaki çizgi filmde, geçlere tasarruf etme konusunu vurguladıkları için gerçekten Andy Hayward’a teşekkür ediyorum.
Bir yatırım şirketi olan Berkshire hisselerine sahipseniz, kazançları elimizde tuttuğumuz için otomatik olarak tasarruf edersiniz ve bu birikmiş kazançlara olan dolaylı ilginiz bir tür tasarruftur.
Yani gelirinizin her dolarını farklı şekillerde harcayabilirsiniz ama bir hisseniz varsa bu sizin için net tasarruf olur. 43 yıldır takip etmiyorum, ailem bu konuda bana şaşıp kalıyor. Ekonomiyi pek takip etmeyi sevmiyorum.
Ama ülkenin durumu belli. Yıllık 700 milyar dolarlık ithalat ve ihracat yapılıyor. Buradan gelen kazançlar ekonomiyi ayakta tutmaya çalışıyor.
Biz ithalat ve ihracat yaparak mal veya hizmet üretirken demek ki birileri birim yerimize de tasarruf yapmaktadır. Bunun sonuçlarını zaman içinde göreceğimizi düşünüyorum. Zenginleştiğimizi düşünüyorum fakat bu çok belli olmayabiliyor.
Bunun nedeni Amerikan yaşam standardında bir iyileşme olmamasıdır. Çünkü zenginleşmenin kapsamı çok orantısız.
Süper zenginlerin kazancı git gide artıyor ama orta sınıf ve alt sınıfta çok fazla değişiklik yok. Amerika devletin Gayrı safi yurt içi hasılası 10 yıldan 10 yıla büyük artışlar gösteriyor.
Daha da yükselecek gibi. Diğer taraftan Çin ve Kore gibi devletlere bakıyorsunuz tasarruf oranları çok yüksek ama bu ülkelerin yüzdesel büyüme oranları aynı doğrultuda değil.
Bu kapsamda düşündüğümüzde, Amerika gibi büyüyen ülkeler bu ivmeyi koruyabilirlerse çok fazla tasarruf etmesine ve biriktirmesine gerek kalmaz.
Kişi başına 47.000 dolar Gayrı safii yurt içi hasılaya sahibiz,
bunun dağılımı dengeli olmayabilir. Ama biz çok zengin bir ülkeyiz ve çok zengin bir ülkenin potansiyeline ulaşmaya çalışan bir ülke kadar tasarruf yapmaya gerek duymaz.
Gazeteci: Sn Buffet, benim sorum şu ; sıradan bir yatırımcının portföyünde sizce % kaç nakit para olmalıdır.
Warren Buffet : Kişiden kişiye göre değişir.
Aydan aya maaş aldığınız bir işiniz varsa, o zaman kenarda biraz nakit paranız olsun istersiniz ve kesinlikle limiti dolan kredi kartlarından ya da buna benzer şeylere sahip olmak istemezsiniz.
Ama, diyelim ki, kira ödemiyorsanız, ve büyük giderleriniz yoksa, o zaman herhangi bir nakde ihtiyacınız olmayan ve iyi çeşitlendirmiş işletmelerden oluşan bir portföyünüz olabilir.
Gazeteci : Yani Berkshire’dan daha az nakitimiz olabilir mi yani?
Warren Buffet: Evet, şirketimin sorumlulukları var.
Bilirsiniz her türlü şeyler insanların başına gelebiliyor. Kasırgalar yaşanıyor ve binlerce insan evsiz kalıyor, karşılığında sigorta talepleriyle karşı karşıya kalabiliyoruz ve milyarlarca dolar ödemek zorunda kalabiliyoruz.
Hisselerime sahip 1 milyondan fazla insan var. Bazen hisselerimizi çoğaltıyor bu zor zamanları bu şekilde atlatmaya çalışıyoruz.
Ama emekli olsaydım durum farklı olurdu. Ben bu zamana kadar yılda 30 bin temettü veren hisselerimle geçindim diyebilirim.
Ev borçlarım ödendi, çocuklarım bu temettülerle okudu. O yüzden size tavsiyem çok paraya sahip olma konusunda endişelenmeyin.
Akıllı yatırımlar yaparsanız ve hiçbir şey için endişelenmenize gerek kalmaz. Ortalıkta dolanıp duran nakite sahip olmak, paranız hakkında verebileceğiniz en kötü karardır.
Paranızı saklamayın! Ne yastık altında, ne dolaptaki bir kutunun içine, ne de herhangi bir tasarruf hesabında. Bunun yerine, paranızı iyi bir işe koyun.
İyi düşünülmüş, çeşitlendirilmiş bir hisse senedi portföyünüz varsa, kendinizi enflasyondan, krizlerden koruyabilirsiniz.
Oysa paranızı biriktirirseniz, zaman içinde değer kaybetmeye devam edecek ve zor zamanlarda güven vermeyecektir.
Paranıza davranış şekliniz kendiniz hakkında çok şey söylüyor
Yatırım yapın ve harika finansal sonuçlara ulaştığınızı göreceksiniz.
Unutmayın, masraflarınızın ödendiğini garanti ederseniz, geri kalan paraya ihtiyacınız olmayacak. Paranızı işinize yarayacak bir şeye dönüştürün. Üretken varlıklara yatırım yapın.
Yakında Göreceksiniz.. “Tasarruf Kaybedenler İçindir”