Pasif gelir fikirleri hakkında yüksek nakit akışı sağlayacak çok kazandıran pasif gelir işlerinden bahsedeceğim arkadaşlar. Türkiye’de Yatırım zorunluluk haline geldi ve pasif gelir kaynaklarına ihtiyacımız var o halde bu pasif gelir fikirleri neler hemen yazıyorum.
İçindekiler
Pasif Gelir Fikirleri
Pasif bir gelir kadar tatlı bir şey yoktur. Asgari çabayla elde edilebilecek sürekli bir gelir akışı, bir rüyanın gerçekleşmesi gibidir. Şu veya bu şekilde paraya bağımlıyız, onu kazanmak için sürekli olarak zamanımızı tüketmek, mutlu bir yaşamın reçetesi değildir ve pasif gelir fikirleri bu sorunu çözebilir.
Pasif gelir fikirleri denilince akla ilk olarak emlak gelir. Hatırlayın sizlerde bir dönem mutlaka kira ödemişsinizdir. İşte o ödediğiniz kiralar birinin pasif geliriydi. Birisi size her ay ödeme yapsa harika olmaz mıydı? Gayrimenkullerinizi pasif gelire dönüştürmek kolay, fakat hisse senetleri de en az gayrimenkulleriniz kadar pasif bir gelir kapısı sağlayabilir.
Hisse Senetleri
Borsadan gelir sağlamanın birçok yolu vardır. Bunlardan ilki her çeyrek faaliyet dönemi sonrasında temettü veren şirketlerin hisselerine sahip olmaktır. Bu şirketler bulunduğu sektörlerde kendilerini kanıtlamış, dönem sonu karlarını sadece kendilerine yatırım yaparak harcamak yerine, bir kısmını hisse sahiplerine dağıtan şirketlerdir.
Ancak herhangi bir temettü hissesine yatırım yapmadan önce birkaç şeye dikkat etmek gerekir. Bunlardan ilki, şirket ne kadar süredir düzenli olarak temettü verdiğini takip etmektir.
Bazen yatırımcıyı kendine çekmek için, temettü ödemeye başlayan şirketler olabilir.
Bu nedenle, bir şirket ne kadar uzun süredir temettü ödüyorsa o kadar iyidir. Dikkat edilmesi gereken bir diğer faktör ise, şirketin temettü miktarlarını ne sıklıkla artırdığıdır. Amerika birleşik devletlerinde, her yıl %1,5 ila 2 arasında bir enflasyon gerçekleşir.
Hatta son zamanlarda olduğu gibi bazen bu rakam %8 ya da %9’lara çıkabilir. Bu nedenle şirketin, her yıl temettü ödemelerini artırması bir hayli önem taşımaktadır. Temettü kralı olan bazı şirketler var ve en az 50 yıldır düzenli olarak temettülerini artırarak vermeye devam ediyorlar.
Ancak tüm şirketler 50 yılı aşkın piyasada bile olmayabilir. O nedenle seçiminizi yaparken, bu temettü kralı şirketlerden seçmeye özen gösterin. En iyi temettü veren şirketler, piyasada en çok ihtiyaç duyulan mal veya hizmetleri üreten şirketlerdir.
Mesela Antibiyotik üretimi yapan bir şirkete yatırım yapabilirsiniz. 1928 yılında bulunmasından bu yana nerdeyse hayatımızın bir parçası haline geldiler.
Gelecekte antibiyotiksiz bir hayat olabileceğini düşünmek neredeyse imkansız. Bu nedenle, antibiyotik üretiminde uzmanlaşmış ve kendilerini bu endüstride kanıtlamış şirketler bir süre piyasayı belirleyebilir.
Coca cola ise önümüze başka bir örnek olarak gelmektedir. Alkolsüz içecekler, içecek tüketimimizin önemli bir parçası haline geldi. Bir kez bağımlı olduğunuzda kola içmeyi bırakmak kolay değildir.
Günlük bir alışkanlığa dönüşebilir. Özetle, temettü veren şirketlere yatırım yaparak pasif bir gelir kaynağı yaratmak istiyorsanız, şirketin kısa ve uzun vadedeki planlarını iyi anlamalısınız.
Hadi hep birlikte, size ayda 2,3 bin dolarlık bir gelir kaynağı oluşturma potansiyeli olan bazı temettü hislerine bir göz atalım. Ancak listeye başlamadan önce küçük bir sorumluluk reddi beyanı verelim. Bu site de size bahsedilen hiçbir şey yatırım tavsiyesi değildir. Tamamı eğitim amaçlıdır.
Johnson & Johnson
Temettü dağıtımına bakmadan önce, firmanın ürünlerine bir bakalım. Birincisi bu şirket çok uluslu ve köklü bir şirkettir. Tarihi kökleri 1886 yılın kadar dayanır. Tylenol adı verilen çok popüler olan güçlü bir ağrı kesici üretimi ile genelde bilinir.
Şahsen ağrı kesiciler olmadan yaşayamam diye düşünüyorum,
bazen dayanılmaz baş ağrılarının kendiliğinden geçmesini beklemenin mümkün olmadığını düşünen yalnız ben değilim sanırım.
Sadece bu ağrı kesicinin bile bu şirket için nasıl güçlü bir gelir kaynağı olduğunu görebilirsiniz. Diğer ürünlerine bakacak olursak, Yara bandı, bebek pudrası gibi ürünler var.
Piyasadaki en popüler bebek pudrasını üretiyorlar. Ki bu pudralar gerçekten her ebeveyn için bir zorunluluktur. Sağlık ürünleri, tıbbi cihazlar ve çok daha fazlasını içeren, eksiksiz bir ürün yelpazesine sahiplerdir.
Şimdi hisse senetlerine gelecek olursak, biz bu videoyu kayda alırken %2,38’lik bir temettü verimi sağlamaktaydı. Facebook gibi kendi alanında tekel olan bir şirketin, temettü ödemesi namına hiçbir şey vermediği düşünüldüğünde, bu şirketin borsa için çok iyi olduğu aşikardır.
Bu şirketin en iyi yanı, temettü ödemelerini 5 yılı aşkın bir süredir düzenli olarak artırmalarıdır. Diyelim ki temettü oranı olarak %2,8 sizi tatmin etmedi. O zaman hisse senedinin fiyatına bakalım. Son 5 yılda %42 artış gösterdi.
Bu borsa için büyük bir oran değil dediğinizi duyar gibiyim,
haklısınız ancak düzenli temettü veren hisselerin doğasında bu vardır. Çok büyük sıçramalar yapmazlar fakat düzenli olarak temettülerini öderler. Bu özellik onları, pasif gelir için mükemmel bir hisse senedi yapar.
“Enerji Şirketleri”
Enerji şirketleri, temettüler söz konusu olduğunda en iyi şirketlerden biridir, ancak hisse senedi fiyatları söz konusu olduğunda en kötülerinden birisi olabilir.
Aslında iş modelleri çok basittir, petrolü çıkart, rafine et ve sat. Tabi ki petrolü çıkarmak için teknoloji geliştirmeye devam etmek için Ar-ge faaliyetlerine bir miktar yatırım yapmalıdır.
Ancak enerji şirketleri, yenilenebilir enerji alanına yoğun bir şekilde yatırım yapmıyorsa, bu o şirketler için en büyük arge maliyetidir.
Son yüz yıl, petrol ve gaz şirketleri için altın çağ olmuştur. Ancak bu altın çağ artık sona ermeye başladı, en iyi ihtimalle birkaç on yılları kaldı. Ama yine de özellikle dünyadaki savaş haberleri ile birlikte petrol fiyatları hızla yükselmeye devam ediyor.
Tüm zamanların rekoru olarak varil başına 100 dolardan daha fazla rakamdan işlem görüyor. Exxon mobil petrol şirketlerine en güzel örnek olabilir. 350 milyar dolarlık piyasa değeri ve %4,2 temettü verimi ile sektöründe lider bir şirkettir.
Bp keza aynı oranlarda yıllık %4,25 temettü ödemesi yapıyor. Philips bu şirketlere aynı oranlarda başka bir örnek gösterilebilir. Ama dediğimiz gibi, petrol ve gaz şirketlerine özellikle dikkat etmekte fayda var, petrol fiyatları aşağı ve yukarı yönlü sıçradıkça, hisse senedi fiyatı büyük ölçüde dalgalanır.
Proctor&Gamble
Bu şirketi sanırım herkes yakından tanıyor. Çeşitli sağlık ve kişisel bakım ürünlerinde uzmanlaştığı için, Johnson&Johnson firmasının en büyük rakibidir. İş modeli gereği, sürekli olarak nakit akışı olan, mutlak ihtiyaç ürünleri satarak piyasada kalmayı başarmış bir şirkettir.
Yıllık temettü oranı %2,26 civarında seyretmektedir. Bu oran size cazip gelmediyse başka bir değerlendirme ölçütü verelim, son 5 yılda hisse senedi fiyatları nerdeyse iki katına çıktı.
Çok etkileyici değil mi? Çünkü biz biliyoruz ki, yıllık düzenli temettü dağıtan bu türden şirketlerin hisse senetleri bu kadar önemli artışlar yaşamazlar.
Çünkü hisse senedi fiyatları, ancak yatırımcıların şirketin önemli ölçüde büyümesini beklediklerinde, veya Tesla gibi, gelecekte devrim niteliğinde bir teknoloji üretmesini beklediklerinde yükselir.
Edison İnternational
Kamu alanında enerji hizmeti sağlayan bir şirkettir. Hisse fiyatları aslında çok stabil olsa da, bu şirketi listemizin 4 numarasına dahil etmemizin nedeni, tek başına ABD’nin en kalabalık eyaleti olan Kaliforniya’ya tek başına enerji tedariki sağlaması ve %4’lük temettü oranıdır.
“Gayrımenkul Yatırım Ortaklıkları”
Gayrimenkul yatırım ortaklıkları piyasaya minimum sermaye ile girmenizi sağladığı için gayrimenkule açılan kapıdır. Yaptığınız yatırımlar aslında dolaylı olarak gayrimenkule yatırım demektir.
Çünkü Gayrimenkul yatırım ortaklıkları parayı sizden alır ve gayrimenkule yatırım yaparlar. Bu nedenle piyasadaki en yüksek temettü verimine sahiptirler.
Örnek göstermek gerekirse, bu videonun çekildiği tarihte Annaly Capital Gayrimenkul yatırım ortaklığı %12,5 oranında temettü vermektedir.
Diğer bir şirket olan New residental Inv’nin ise %9,2 temettü getirisi var. Bu şirketler henüz son 2 yılda çok kayıplar verdiler ama yavaş yavaş toparlanma evresine girdiler diyebiliriz.
Yakın gelecekte yavaş yavaş yükselmeye devam edecek gibi duruyorlar. Ayrıca ipotekler daha pahalı hale geleceğinden ev fiyatlarını bile düşürebileceğini anlayabiliriz.
Temettülerden ayda 2 bin dolar gibi makul bir gelir elde etmek için, ortalama %4 temettü alacağınızı varsaydığınızda iyi çeşitlendirilmiş bir portföyünüz için 500-600 bin dolar gibi bir yatırım yapılması gerekir.
Bu o kadar cazip gözükmese de, hisse senedi bir nevi nakit para gibi olduğundan, ihtiyacınız olduğunda o parayı alıp oyunda çekilebilirsiniz.
Listemizin sonuna geldik umarım pasif gelir fikirleri edinmişsinizdir paylaşmak istediğiniz arkadaşlarınız mutlaka vardır. Sayfamız da daha fazla pasif gelir kaynakları bulunmakta onlara da bakmak isteyebilirsin.
Yorumlar (2)