Bu yazıda size bir daha asla satın almayacağım 35 şeyden bahsetmek istiyorum. Tabii her birinin bir sebebi var. Bir trende uymak ya da farklı gözükmek için tercih etmedim bunu. Aslında bu bir tercih de değil keşfetmek. Etrafımdaki şeyleri azaldıkça daha mutlu bir insan olmaya başladım. Çünkü bir eşyanın sana faydası yoksa zararı varmış. Bunu şuna benzetebilirsiniz.
İhtiyacınızdan fazla yemek yediğinizde kilo almaya başlarsınız ve sağlığınızı riske atarsınız. Aynı şekilde ihtiyacından fazla da satın aldığında. Onlar zihinsel kilolara dönüşüyor ve mental sağlığını riske atmış oluyorsun. Cidden bence bunu herkes kendine sormalı Bir şeyin hayatımıza pozitif etkisi yoksa, hayatımıza bir anlam, bir değer katmıyorsa onu neden satın alıyoruz ki? Gelin şimdi sahip olmadığım ya da bir daha asla satın almayacağım 35 maddelik listeye bakalım.
İçindekiler
- 1 1- Saat
- 2 2- Ev Dekorları
- 3 3- Telefon Kılıfları
- 4 4- İndirim Fırsatı
- 5 5- Pil
- 6 6- Tıraş Bıçağı
- 7 7- Cüzdan, Kemer
- 8 8- Oda Spreyi
- 9 9- Moda
- 10 10- Hatıra Eşyası
- 11 11- Magnetler
- 12 12- Özel Günler İçin Kıyafet
- 13 13- Ayakkabı
- 14 14- Her İhtimale Karşı Şeyler
- 15 15- Kredi Kartları
- 16 16- Tek Tuşla Alışveriş
- 17 17- Pamuklu Çubuk
- 18 18- Mutfak Stokları
- 19 19- Akkor Ampul
- 20 20- Televizyon
- 21 21- Dergi
- 22 22- Geçici Teknolojiler
- 23 23- Oyun, Cd
- 24 24- Taksi
- 25 25- Sinema
- 26 26- Soslar
- 27 27- Plastik Şişe Su
- 28 28- Şekerli İçecekler
- 29 29- Sebzelerimizin Yarısı
- 30 30- Market Yoğurdu
- 31 31- Gargara
- 32 32- Atıştırmalıklar
- 33 33- Hazır Gıda
- 34 34- Dondurma
- 35 EK- Kadınların Alışveriş Psikolojisi
- 36 35- Şeyler Değil Deneyimler
1- Saat
Zamana sahip olduğumuz en değerli şey, onu takip etmek tabii ki çok önemli ama bilgisayarlar ve telefonlar herkesteler ve her yerdeler onlar varken tek işi saati göstermek olan bir eşyanın ben anlamını kaybettiği düşünüyorum. Masa, duvar ya da kol saati hiçbirine sahip değilim yaşamım boyunca da almayı düşünüyorum.
2- Ev Dekorları
Geçenlerde bir videoya denk geldim. Bir kadın evinden bahsediyordu, biraz ileri sardırdım. Şu diyalog çıktı karşıma. Bu anahtarlık öyle çok kullanmıyoruz ama duvarımız boş kalmasın diye şimdilik oraya koyduk. Yani bu kafadan artık sıyrılmamız lazım arkadaşlar. Bir şey sizi mutlu ediyorsa sizi iyi hissettiriyorsa gerçekten onu kullanmaya devam edin.
Ama toplum seni o duvarın boş kalmamasına alıştırdıysa lütfen o baskıyı kırın. Bu gibi temel günlük şeyler de toplumun etkisinde kalırsak eğer düşüncemizde, fikirlerimizde, hayallerimizde, inancımızda toplumun etkisinde kalmıyor olamayız. Neyse şimdi çok derinlerde dalmayalım listeye devam edelim.
3- Telefon Kılıfları
Çoğumuzun evinde ıvır zıvır çekmecesi vardır, o çekmece açarsanız muhtemelen içinde birkaç tane artık unuttuğumuz telefon kılıfı görürsünüz.
Eğer gerçekten efektif kullanabiliyorsanız gerçekten hoşlanıyorsanız bir kaç tane bulundurun ama köşeye atıp 2 sene boyunca 1 kere bile yüzüne bakmayacaksınız lütfen onları satın almayın. Unutmayın ki 1 sene boyunca hiç kullanmadığınız şey size ait değildir. Manevi olarak size yük olur onlar.
4- İndirim Fırsatı
Bu kandırmacayı bence hepimizin görmesi lazım. İhtiyacımız olmayan şeyin indirimi de olmaz. İhtiyacımız olmayıp indirimde olan şeyleri alacağımıza ihtiyacımız olan şeyi normal fiyatından almak. Emin olun cebimizde daha çok para bırakacak.
5- Pil
Eğer işiniz de ya da evinizde düzenli olarak pil ihtiyacınız varsa lütfen artık kullan at pilleri almayın. 4 tane şarj edilebilir pil alın, bir tane şarj cihazı alın. En az 5 sene bir daha pil almak zorunda kalmazsınız.
6- Tıraş Bıçağı
İyi bir tıraş makinesi almıştım 5-6 sene önce, hala daha kullanıyorum. Hem kullan at traş bıçakları almak zorunda kalmıyorsunuz. Sürekli para harcamak zorunda kalmıyorsunuz hem de ufak tefek düzeltmeler için berbere gitmek zorunda kalmıyorsunuz. Kaliteli de bir makine alırsanız yıllarca kullanabilirsiniz.
7- Cüzdan, Kemer
Kemer kullanmıyorum. Çok eskiden aldığımda bir cüzdan vardı. Herhalde başına birşey gelmezse bir ömür. Onu kullanmaya devam ederim. İhtiyacınıza göre birkaç tane tabii ki edinebilirsiniz ama en azından bence koleksiyoncusu olmaya hiç gerek yok.
Burada bir anımı anlatmak istiyorum size. Yaklaşık 1 yıl önce dünyanın en fakir bölgelerinden birine, Afrika’ya gitmiştim 15 gün boyunca orada bir proje gerçekleştirecektik. Tabii bir valizle de gittim oraya havalar da çok sıcak olduğu için her gün planım yeni bir gömlek ya da yeni bir t-shirt giymekti.
Ama orada köyünün aylarca yıpranmasına, kirlenmesine, yırtılmasına rağmen aynı şeyleri giydiğini görünce emin olun o valizden kıyafetlerimi çıkarmaya utandım. 15 gün boyunca 2 gömleğimi kullanabildim.
Şu an şehirlerde şu an plazalarda normalleştirilmiş ama çok tuhaf hayatlar yaşıyoruz bence. Önemliye, anlamlıya ulaşmak için önemsiz ve anlamsız şeylerden kurtulmak gerekiyor artık.
8- Oda Spreyi
Hiç kullanmadım ama alışveriş sitelerine girdiğimde zaman zaman denk geliyorum yani baya baya bir sektör olmuş bu. Sıcak suya meyve sıkabilirsiniz veya meyve kabuğu koyabilirsin o size zararsız ve güzel bir koku verir.
9- Moda
Kültürsüz insanlar kendilerinin markalarla anlatmaya çalışır. İnsanlar özellikle çocukluklarında kültürel olarak gelişim süreçleri zayıfsa yetişkinlik dönemlerinde anlatacak çok fazla şeyleri olamadığı için bir şeyler anlatan markalar kullanmaya çalışırlar.
Her şeyin tabii ki kalitelisini alacağız. Hem vakit hem nakit hem de verimlilik kaybetmemek için ama asla ve asla bir şeyi sırf marka olduğu için ya da öyle gözükmemiz gerektiği için almamamız gerekiyor. Kültürlü insanlar, Entellektüel insanlar bu gibi şeylerle ilgilenmezler.
10- Hatıra Eşyası
Yurt içinde yurt dışında sık sık etkinliklerim oluyor. Bunlarında bir kısmına eşimle gidiyorum gittiğimiz zaman asla hatıra eşyası almıyoruz. Ya fotoğraf çekiyoruz ya da keyfi bir yerde gidip sohbet ediyoruz. Bence seyahatleri anlamlı kılan şeyler bunlar. Alıp evinize koyup hiç kullanmayacağınız Turistlik şeyler değil.
11- Magnetler
Şu magnet kültüründen lütfen kurtulalım artık. Yani insanlar bir sene buzdolaplarına magnet asmaya ara verseler. O toplanacak fonla Afrika’da susuz köy bırakmayız. Ben eşe dosta gittiğim yerlerden illa bir şey alacaksam Oraya özgü sağlıklı bir gıda almayı tercih ediyorum.
12- Özel Günler İçin Kıyafet
Özel günlerde kullanmak için sene de sadece bir kez giyeceğim yeni bir ceket, pantolon gömlek alma fikri bana çok mantıklı gelmiyor bu madde özellikle kadınları ilgilendiriyor. En azından bence şunu kendimize sorabiliriz. Her özel günde yeni bir öncekinden farklı olan bir şey giymek zorunda mıyız?
13- Ayakkabı
Ayakkabı en çok tüketilen giyim kalemi. Türkiye’de herkesin ortalama 3 çift Ayakkabısı var. Ve Türkiye’de bir insan ömrü boyunca Ortalama 125 çift ayakkabı tüketmiş oluyor. Bir çoğumuzun evinde 5’ten 10’dan fazla ayakkabı var.
Ben ayakkabı alırken artık en kalitelisini almaya çalışıyorum. Ama marka değil gerçekten en kalitelisini almaya ve Kendime şunu soruyorum alırken bu ayakkabıyı alırsam gerçekten 5 yıl bunu giyebilecek miyim?
14- Her İhtimale Karşı Şeyler
Zamanını kimsenin bilmediği, her ihtimale karşı aldığımız şeyler var. Ve o ihtimaller genelde %99 olmuyor hem masraf oluyor, hem evde yer kaplıyor, hem de zihinde yer kaplıyor Artık bir şeyin vakti gelmeden ona ihtiyacım olmadan satın alıp evde tutmuyorum.
15- Kredi Kartları
10 senedir aynı kredi kartını kullanıyorum. Asgari ödemesi yok. Ay sonu geldiğinde tamamını ödemeniz gerekiyor doğru düzgünde bir yere taksit yapmıyor yani banka kartı gibi birşey. Güzel yanı EFT, Havale, Yıllık Kart Ücreti gibi şeyleri hayatım boyunca hiç ödemedim. Siz de sizi sömürmeyecek bir yer bulup, tek bir yerle devam edebilirsiniz.
16- Tek Tuşla Alışveriş
Birçok site bu sisteme geçti. Bilgilerinizi giriyorsunuz siteye bu yetkiyi verirseniz eğer. Bir ürünü satın al dediğinizde başka size hiçbir şey sormadan, SMS onayı almadan siparişinizi alıyorlar. Ben hiçbir sitede buna izin vermedim, vermeyi de düşünmüyorum açıkçası çünkü bence her insanın o birkaç saniyelik düşünme, bekleme, onaylama sürecine ihtiyacı var.
17- Pamuklu Çubuk
Eskiden çok kullanılırdı, şu an kullanan var mı bilmiyorum açıkçası ama biraz da tehlikeli bir şey. Basit bir peçete ile kulak temizlemesini çok rahat halledebilirsiniz.
18- Mutfak Stokları
Birkaç bardağımız, bir kaçta tabağımız var ve kesinlikle bunlar bence takım olmak zorunda değiller. Senede bir kez gelecek misafirler için onlarca bardak, onlarca tabak bir sürü şeyleri stoklamanın. Çok mantıklı olduğunu düşünmüyorum.
19- Akkor Ampul
Sanırım zaten akkor ampulleri kullanmak, üretmek yasaklandı şuan en mantıklı olanlar. En çok enerji tasarrufu sağlayanlar led ampüller evimizde sadece onları kullanıyoruz.
20- Televizyon
18 yaşında üniversite için ailemden ayrıldığımdan beri hiç televizyonla evde yaşamadım. 3 sene önce evlendiğim de evimi kurarken de televizyon evime almadım. Ömür boyu da televizyonu evime almayı düşünmüyorum. Hatta bunun ihtimali bile yok. Dolayısıyla; uydu alıcısıdır, kumandasıdır ıvır zıvırıdır bunlardan da kurtulmuş oluyorum.
21- Dergi
Lise ve üniversitede özellikle bilim ve teknoloji ile ilgili çok fazla dergi okurdum. Ama şu anda internet her yerde ve birçok dilde çok daha güncel bilgileri bulabiliyorken kullan at dergilerin çok mantıklı olduğunu düşünmüyorum.
22- Geçici Teknolojiler
Teknoloji çok hızlı ilerliyor, lehine kullanabilirsen güzel ama teknoloji seni kullanıyorsa o iyi değil. Akıllı olmak lazım bazen markalar. Ara ürünler çıkartırlar, Ara teknolojiler, Bilirler onun eksik olduğunu ama olta atarlar. Milyonlarca insan o oltayı yem diye kapar. Ertesi sene de bir önceki sene aslında beta olan versiyonun tam versiyonunu çıkartırlar.
Teknoloji tabii ki ilerleyecek tabii ki hiçbir zaman durmayacak. Ama yeni çıkan bir şey senin elindekini anlamsızlaştıracaksa tamamen. O elindekini hiç alma.
23- Oyun, Cd
Çok uzun süredir bilgisayar oyunu oynamıyorum. Dolayısıyla CD almıyorum diyeceğim ama zaten sanırım CD’ler kalktı.
24- Taksi
Şu an burada söylemek istemediğim ama birkaç kez Instagram’da paylaştığım sebeplerden ötürü taksi kullanmıyorum.
25- Sinema
Eşimle 5 sene önce tanıştık, toplamada 2 kez sinemaya gitmişizdir. Açıkcası ikimizde bu yoğunluktan sinemaya gitmeyi yoğunluğundan çok memnunuz Sinemaya gitmek için bizim için çok özel çok anlamlı bir film olması lazım.
26- Soslar
Çok basitçe evde yapabileceğin o kadar çok sos ve o kadar çok baharat karışımı var ki hem bir şey üretmenin verdiği mutluluk var. Hem de bütçene uygun oluyor.
27- Plastik Şişe Su
Dışarıdan plastik şişe su almamaya çalışıyorum. Eğer uzun süre dışarı çıksam evde bir cam şişem var. Evden ona su doldurup yanıma alıyorum ya da arabamda bırakıyorum.
28- Şekerli İçecekler
Kola, gazoz, soğuk çayları tüketmiyoruz. Evde yapabileceğiniz o kadar çok çeşitli şeyler varken o sağlıksız şekerli şeyleri tüketmek çok mantıklı gelmiyor.
29- Sebzelerimizin Yarısı
Biz her yaz balkonumuzda Domates, biber, Roka, yeşil soğan, Nane, maydanoz, Fesleğen yetiştiriyoruz. Bunu yetiştirdiğimizde de yaz boyunca marketten bu ürünleri almıyoruz. Hazır almak varken neden bunlarla uğraşıyorum ki diyebilirsiniz. Bu iç disiplin meselesi. Bu benim için üretmek, bu benim için şaşırmayı öğrenmek, bir canlı ile iletişime geçmek, bu benim için bir terapi, sağlık bu benim için ibadet.
30- Market Yoğurdu
Kesinlikle almıyoruz, eşim müsait olunca evde ev yoğurdu üretiyor.
31- Gargara
Marketlerde satılan o mavi diflorürlü suları almanızı tavsiye etmiyorum. Evinizde tuzla, karbonatla, Naneyle suyla çok güzel kendiniz gargarnızı kendiniz üretebilirsiniz.
32- Atıştırmalıklar
Evimizde hem sağlıklı, hem çeşitli, hem de üretmesi çok keyifli atıştırmalıkları kendimiz üretiyoruz.
33- Hazır Gıda
Hazır çorba, hazır yemek gibi şeyleri satın almıyoruz. Evde hem sağlıklı hem de vaktimizi almayacak şekilde kendi gıdamızı kendimiz üretiyoruz.
34- Dondurma
Havalar ısınıyor, marketlerde kasaların yanına dondurma dolapları yaklaşmaya başlıyor biz dondurma satın almıyoruz. Evde suyla, yoğurtla, meyveyle buzdolabının buzluk kısmını kullanarak kendi doldurmamızı kendimiz üretiyoruz.
EK- Kadınların Alışveriş Psikolojisi
Dünyadaki alışveriş sektörünün %90’ı kadınların üzerine kurulmuştur. Kadınların sanki ihtiyaçları varmış gibi onlara da dayatılmaya çalışılan bu sistemi artık dur demeleri gerekiyor.
Hepimizin Instagram’da üst üste 40 tane satış linkli hikaye atan sayfalara ya dostum bunları boşver de. Hayata dair bir söylemini benimle paylaşır mısın? Anlamada dair bana bir cümle bir şey söyler misin?
Ben seni takip ediyorum ama beslendiğim kişiyi artık tanımak istiyorum ‘Bana kendini anlatır mısın?’ dememiz gerekiyor. Bu biraz uzun bir konu, belki başka bir makale konusu… Şimdi biz bu listemize devam edelim.
35- Şeyler Değil Deneyimler
Şeyler anlamını yitirdi. Yeni bir çağa girdik. Artık şeyler değil. Deneyimler önemli. Göreceksiniz şekil ve madde insanların gündeminden gitgide çekilecek. Öz, Meditasyon, Tefekkür, Fihimafi.
İnsanların uğruna heyecanlanınca şeyler artık bunlar olacak. İçinde bulunduğumuz dünyanın. Bütün bilinenleri değişiyor. Bu başka bir makale uzun uzun yazmak istediğim bir konu ama bunu madde olarak buraya eklememin sebebi de artık şekil değil maddenin, eşyanın özü bana anlattıkları anlamı.
Benim için hiç olmadığı kadar kıymetli. Bu listede satın almaya devam ettiğiniz şeyler varsa ya da sahip olmaya devam ettiğiniz şeyler varsa. Lütfen kendini kötü hissetme. Bunlar benim şahsi deneyimlerim. Hayatımı sadeleştirdikçe önemli olan şeylerin ortaya çıkmaya başladığını fark ettim.
Bu da beni çok daha motive, çok daha sağlıklı bir insana dönüştürdü. Bu deneyimleri de sizle paylaşıyorum. Yani seni mutlu eden, sana vakit kaybettirmediğini düşündüğüm şeylerle tabii ki yolculuğuna devam et. Minimalizm bir dil değil. Bu listeler de birbirimize fikirler alabileceğimiz önermeler bulutu oluşturuyoruz.
Tek kural şu hissetmediğin ve sana faydası olmadığını düşündüğün şeyi sakın satın alma. Ve şunu alışkanlık haline getir. Şu an elinde fazla olan şeyleri ya ihtiyacı olan birine ver, ya ikinci elde sat, ya da belediyelerin ikinci el kutularına bırak.
Buralarda olun ki birlikte öğrenmeye gelişmeye devam edelim. Ayrıca sizde artık mantıklı gelmeyen şeyler varsa. Bunları bende artık satın almak istemiyorum dediğimiz şeyler varsa. Lütfen aşağıda yorumlarda belirtin çok ilginç fikirler okuyacağımıza eminim. Birçok insanda faydalanmış olur. Önümüzdeki günlerde yeni makaleler de görüşmek üzere… Kendinize çok iyi bakın.