1. Ana Sayfa
  2. Yaşam

Kötü Alışkanlıklardan Kurtulmak İçin 4 Yöntem

Kötü Alışkanlıklardan Kurtulmak İçin 4 Yöntem
+ - 0

Kötü alışkanlıklar sağlığını ve zamanını boşa harcamana sebep olabilirler. Bu iki değerli şeyi kaybetmeyi sen de istemezsin değil mi? Eğer cevabın evetse hemen başlayalım. Kötü alışkanlıklarından kurtulmanı sağlayacak dört yöntemi seninle paylaşıyorum.

Kötü alışkanlıklardan kurtulmak için öncelikle alışkanlık döngüsünü iyice anlamak gerekir. Tetik, Aksiyon ve ödül. İlk aşamada zihnin olaylar tarafından tetiklenir ve ilgili aktiviteyi yapma ihtiyacı hissedersin. Mesela çoğu insanda sabah yeni uyanmış olmak yatakta telefonla zaman öldürme olayını tetikler.

Aksiyon kısmıysa alışkanlığın gerçekleştirildiği kısımdır.

Ödül adı verilen kısımsa yapılan şeyin sonunda fayda elde edilmesidir.

Alışkanlıklarından kurtulmanın en mantıklı yolu bu döngüyü kırmaktır. Bunun için yapabileceğin şey ise tetik kısmını engellemek. Kurtulmak istediğin alışkanlığını ortaya çıkaran tetikleyici etkenleri bularak ortadan kaldırdığında işini kolaylaştırmış olacaksın.

Tabii ki bazen bu etkenleri tamamen yok etme şansın olmayabilir. Böyle durumlarda da sadece kontrol edebildiğin kısımları engellemen bile muhakkak fayda sağlar. Kötü alışkanlıklara eğilimli hale gelmeyi sağlayan en büyük etken strestir. Kötü alışkanlıklara eğilimli hale gelmeyi sağlayan en büyük etken strestir.

Bunun için yapabileceğin en mantıklı şey ise daha sosyal olmak Bu konuda fareler üzerinde yapılan çok çarpıcı bir deney var. Rat Park, yani fare parkı. Bu deneyde iki fareden biri yalnız olarak bir kafeste bırakılıyor. İkinci fare ise diğer farelerle vakit geçirebileceği başka bir kafese koyuluyor.

Her ikisine de bağımlılık yapıcı bir sıvı sunulduğunda yalnız olarak kalan farenin bu sıvıyı daha çok tercih ettiği gözlemleniyor. Güzel vakit geçirdiğin kişilerle birlikte olmak stresini azaltır ve böylece kötü alışkanlıklara ihtiyaç duymanı engeller.

Bu şekilde alışkanlıklarından kurtulman için daha sağlıklı bir ortam oluşturabilirsin. Şimdi başka bir yöntemden bahsedelim. Kötü alışkanlıklar hayatında belli bir yeri doldurdukları için bırakması zordur. Bu yüzden alışkanlıklarını ortadan kaldırdığında daha büyük bir boşluk ortaya çıkabilir.

Bunun içinse mantıklı olan bırakmak istediğin alışkanlığı başka bir aktiviteyle değiştirmektir. Mesela küfür etme alışkanlığın varsa bunun yerine sinirlendiğinde öfkeni başka şekilde ifade etmeni sağlayacak yollar bulabilirsin.

Alışkanlıklarından kurtulurken başka bir yöntem olarak da insanlarla iş birliği yapmayı düşünebilirsin. Seninle aynı kötü alışkanlığa sahip olan ve bırakmak isteyen birilerini bul. Bırakma sürecinde beraber hareket ettiğinizde birbirinizi ne kadar olumlu etkilediğinizi göreceksin.

Son olarak sana verebileceğim bir tavsiye daha var. İnsanlar olarak maruz kaldığımız şeylerden kolayca etkilenebiliyoruz. Uzun süre gördüğümüz ve duyduğumuz şeyler bize normal gelmeye başlıyor. Bu özelliği avantajına kullanmak için sendeki kötü alışkanlıklara sahip olmayan insanlarla etkileşim halinde kalmalısın.

Böylece o kişilerin davranışları senin için normalleşir ve sen farkında olmasan bile onlar gibi davranmaya başlarsın. Senin için bazı zararlı alışkanlıkların listesini yaptım.

Fazla uyumak

Hayır deme korkusu

Sosyal medyayı çok fazla kullanmak

Çok fazla tv izlemek.

Alkolu çok tüketmek.

Negatif insanlar ile olmak.

Bazı kötü alışkanlıklar.

Ertelemek.

Fazla oyun oynamak.

Pesimist Olma.

Geç kalmak her yere.

Zararlı beslenme alışkanlıkları.

Bu listeye göz gezdirerek farkında olmadığın ya da potansiyel alışkanlıklarını keşfedebilirsin. Bu liste de önerdiğim beş tavsiyeyi dikkate al.

1. Alışkanlığı tetikleyen etkenleri ortadan kaldırmak.

2. Stresi azaltmaya çalışmak.

3. Kötü alışkanlığı iyileriyle değiştirmek.

4. Daha sosyal olmak.

5. İnsanlarla iş birliği yapmak.

Dilersen daha sonra konu üzerine tekrar düşünmek üzere bir not alabilirsin. Okuduğun için teşekkürler. Umarım o kötü alışkanlığından kısa sürede kurtulursun. Bir sonraki makalem de görüşmek üzere.

Yorum Yap