1. Ana Sayfa
  2. Tavsiye

ÖLMEDEN ÖNCE OKUMAN GEREKEN 20 KİTAP

ÖLMEDEN ÖNCE OKUMAN GEREKEN 20 KİTAP
+ - 1

Ölmeden önce okuman gereken 20 kitap tavsiyesi vereceğim. Bu kitaplar öyle oku geç kitapları olmayacak sizlere çok şey katacağına emin olabilirsiniz. Fazla uzatmadan işte sizler için Mutlaka okumanız gereken 20 kitap tavsiyesi.

Ölmeden Önce Okuman Gereken 20 Kitap

1. Hayvan Çiftliği

file 197

ilk önereceğim kitap hayvan çiftliği arkadaşlar. İnsan kendi eli ile özgürlüğü başkalarına verir mi? Bu sorunun cevabını harika bir hikaye ile bu kitap da okuyorsunuz. Zamanın Rus lideri Stalin’i taşlamak için yazılmış bu kitap ama sistem eleştirisinin dibine vurmuş diyebiliriz. Toplum mühendisliğini müthiş bir şekilde ele alıyor ve ufkunuzu açıyor bu kitap.

İnsanlar birini seçiyor ve o seçilmiş kişi de maaşını bu insanların vergisinden alıyor. Peki burada kim üstündür? Seçen ve maaşları ödeyen halk üstündür ama gerçekte ama gerçekte işler böyle yürümez diyor George Orwell. Bu kitap da en çok duyacağınız cümlelerden bir tanesi de şu; “Bütün hayvanlar eşittir ama bazı hayvanlar daha eşittir.”

2. Cesur Yeni Dünya

file 198

İnsanın için de bulunduğu hapishanenin farkına varmasını sağlıyor ve aynı zaman da bu hapishaneden çıkmamız gerektiğini hissettiriyor. Kitabın bir çok noktasın da 1932 yılın da yazıldığına inanamayacaksınız bu kitabın. Huxley kendi açıklamasıyla korktuğu şeyi şöyle anlatıyor arkadaşlar.

İnsanların beyni yıkanacak ve yalnızca denileni yapan bireyler haline dönecek. Bilgi ilgisizlik tarafından gün gelecek boğulacak sizce de bu günümüz Dünyasını çok güzel tanımlamıyor mu?

3. Cehennem

file 199

Kitap Dünya’da salgın bir hastalığı konu alıyor ve İtalya da başlıyor. Salgın, İtalya bunlar size tanıdık gelmiş olabilir. Zaten Pandemi den dolayı ilgi duyanlar olabilir diye listeye koymak istedim. Başlar da Floransa ve Venedik sonrasın da İstanbul da devam ediyoruz maceraya.

İstanbul kısımlarını yazar oldukça övmüş bu tabi okurken insanı çok mutlu ediyor. Bir konu hakkın da bilgi almak için yapabileceğiniz en güzel şeyler den birisi de o konu ile ilgili yazılmış bir kitap okumaktır. Cehennem de; İtalya ile ilgili İstanbul ile ilgili ve bu salgın hastalık ile ilgili normal de belki de erineceğimiz çok fazla bilgi veriyor bize.

Araştırma deliller için bir önerim var bilgisayarınız açık olsun kitap okurken kitap da çünkü çok fazla tarihi eser, sokak, müze, sanatsal yerler okuyacaksınız bunların hepsini google.com maps de gezerek görebilirsiniz bu da enteresan bir keyif veriyor.

Kitabın aynı zaman da filmi var ama film kitabın asla yanından bile geçmiyor diyebilirim. Salgın hastalıkla mücadele ettiğimiz bu günler de listem de böyle bir kitap eklemek istedim listeme.

4. Küçük Prens

file 200

Ölene kadar sorumlusun, gönül bağı kurduğun her şeyden der; küçük prens. Dünya’nın en çok dile çevrilen kitabı 10 yaşında da olsanız okuyun, 70 yaşında da olsanız okuyun hatta her yıl okunması gereken bir kitap aslın da anlatımı çok sade çok yalın ama deyindiği konular çok derin çok fazla üzerine konuşmak istemiyorum ama mutlaka okumanız gereken bir kitap.

5. Outliers

file 201

Uzaktan kişisel gelişim kitabı gibi gözükür ama değildir kendinizi geliştirebileceğiniz başarı nedir? kavramı üzerine çok fazla bilgi edinebileceğiniz bir kitap. Başarı nedir? Başarıya giden yollar nedir? Neler yapmak gerekir? Dünya’da başarılı olmuş insanlar nasıl yollardan geçmiş gibi konulara istatistiksel bilgiler veriyor, sosyolojik olarak inceliyor onları.

Kitabı bitirdiğiniz de başarıya dahil çok fazla genel kültür bilgisine sahip oluyorsunuz bunlardan bir tanesine örnek vereceğim. Zamanın da Avrupa’dan Amerika’ya giden insanlar arasın da neden yahudiler sivrilmiş ve başarılı olmuştur şöyle açıklıyor;

Avrupa’dan Amerika’ya giden göçmenlerin çoğu fakir ve çiftçilerden oluşuyordu ama yahudilerin şöyle bir özelliği vardır… Yahudilerin hepsi zanaatkardır. Şimdi Avrupa’dan Amerika’ya fakirler ve çiftçiler gitti Şehir’e yerleştiler ama şehirde bir çiftçi yada fakir olarak yaşamak çok kolay değil.

Yahudilerin elinden bir şey geldiği için kendi alanların da yollarını buluyorlar ve kendi alanlarında sivrilerek başarılı birer esnafa dönüşüyorlar. Bu ve bunun gibi çok fazla genel kültür bilgisine sahip oluyoruz.

Aynı zaman da 10 bin saat kuralını duymuşsunuzdur arkadaşlar. 10 bin saat kuralını literatüre sokan kişi Malcolm Gladwelldir yani bu kitabın yazarıdır. Zaten 10 Bin kural kavramının geçtiği ilk kitap da bu Outliers kitap.

Bir konuda üst düzey uzman olmak için, o konuda 10 bin saat vakit geçirmeniz gerekir. Dili kolaydır kitabın çok rahat okursunuz, zorlanmazsınız keyifli bir kitap.

6. İnsan Neyle Yaşar?

file 202

Rus yazardan örnek verdiğim için dilinin çok ağır olduğunu düşünebilirsiniz tam tersi arkadaşlar çok yalın bir dili var. 50 Sayfalık bir kitap ayak üstü okuyabileceğiniz bir kitap ama çok büyük dersler içeriyor.

İnsana dair bir kitap; şimdi 6 yaşında okula başlıyoruz yaklaşık 25 yaşında eğitimimiz sona eriyor toplam 19 sene ne öğreniyoruz biz okullar da, her şeyi öğreniyoruz aslın da peki ya insana dair ne öğreniyoruz.

Bence 19 senenin en az yarısı kendimizi bilmek ve kendimizi anlamakla geçmeliydi Yani sistem sanki yanlış, yanlış sistemler yanlış insanlar üretir buda ruhumuzu kaosa sürükler.

Günümüzde ki insanın tanımı bence şudur, kendinin farkında olmadan, çevresindekileri öğrenmeye çalışan ve çevresindekilere sahip olmaya çalışan canlı… Bu insanın cehennemidir arkadaşlar.

7. Simyacı

file 203

Santiago isimli bir genç var. Rahip olan babasının baskılarından kaçıp mısıra doğru bir yolculuğa çıkıyor çünkü; yaşamı kilise de değil Dünya’yı gezerek öğrenebileceğini düşünüyor.

Bu kitabı okurken bir bilge ile yolculuğa çıkmış gibi hissedeceksiniz kendinizi özellikle yaşından daha genç iseniz bu kitabı okursanız hayata bir sıfır galip başlayabilirsiniz.

Tabi her yaştan insan okuyabilir tabi ki kitap da çok derin bir felsefeden bahsediyor. Bu felsefeyi iyi anlamak lazım öyle oku geç kitaplarından biri değil yani… Zaten kitabı değerli kılan bu felsefe içinde ki kelimeler yada edebiyat değil.

8. Bir çift Yürek

file 204

Teknoloji her geçen gün ilerliyor Dünya her geçe gün büyüyor. İlerlemek güzeldir ama bu ilerletenler bunu para için yada gücü elinde bulundurmak için yapıyorsa bu ne kadar doğrudur. Bu günler de gündem maddemiz ne Korona virüs sizce ne kadar doğal bir adet bu ben hiç öyle olduğunu sanmıyorum.

Bu kitap da Amerikalı bir kadının Avusturalya da aborjinlerle birlikte geçirdiği o ruhsal yaşam öyküsünü okuyoruz. Kitabın yazarı Mario Morgan 50 yıldır hiç değişmemiş bir kültüre sahip olan aborjinler ile birlikte doğayı keşfediyor hayvanları, bitkileri, yaşamı, düşünmeyi saf olan tabii olan doğal olan şeyleri keşfediyor.

Bunu bize çok güzel bir üslupla anlatıyor. Maddeden uzaklaşmak adına eşyadan uzaklaşmanın doğruluğu adına kendinizi ikna edebileceğiniz çok güzel bir öykü okumanızı öneririm.

9. Martı Jonathan Livingston

file 205

Kendini süreye ait hissetmeyen kalabalığın dışında bir yaşam amacı güden martının ismi de Jonathan Livingston yaşam öyküsünü okuyoruz. Kitabın baş karakteri olan martımız diğer martılar gibi daha çok yaşayım, daha çok doyuyum yada kendi keyfimi sürüyüm gibi bir yaşam felsefesi düşünmüyor.

Tek amacı çok yükseklerden yada çok alçaklardan özgürlüğe uçmak, anlamaya çalışmak ve keşfetmeye çalışmak çok ince bir kitap çok kısa bir hikaye bir öykü ama bir nevi kişisel gelişim gibi özellikle çevresinden çok baskı gören inandığı şeyi yapamayan çünkü çevresi tarafından çok farklı şeyler konuşulan insanlar kardeşlerim dostlarım okuyabilirler kendilerin de bir güç bulacaklar bu kitap saysinde.

10. Puslu Kıtalar Atlası

file 206

İhsan Oktay Anar’ın kitabı kitabı önermemin sebebi kelime dağarcığınızı çok güzel geliştiriyorsunuz arkadaşlar ve kendinizi bir dönem de yaşıyormuş gibi hissediyorsunuz. Zaten yazarın tarzı budur.

11. Kürk Mantolu Madonna

Azalan marjinal fayda kanunu diye bir şey vardır arkadaşlar yani bir şey ne kadar popüler olursa insanların üzerinde ki etkisi.. İnsanların o ürünü kullandıkların da aldıkları lezzet azalır yani popüler olan şeylere karşı bir ön yargı vardır. Kürk Mantolu Madonna çok popüler bir kitap her yerde görüyoruz.

Ama kitabın bu kadar popüler olması size itici gelmesin lütfen gerçekten çok güzel çok kaliteli bir kitap ben hayal kurmayı çok severim Sabahattin ali de bunu çok güzel yapıyor.

İnsanın düşündüğü ama dile getiremediği yada kağıda yazamayacağı cümleleri o kadar güzel ve o kadar derin kuruyor ki.. O hayal Dünyasın da gezmek için kendinize itiraf edemediğiniz o hisleri bir kitap sayfasın da okumak istiyorsanız mutlaka okuyun derim.

12. Siddhartha

Hermani Hesse’nin kitabı insanın asıl olanı arayışıyla ilgili çok güzel bir kitap.

13. 1984 George Orwell

İlk Önerdiğim kitap’ın yazarına ait o kitabı beğendiyseniz şöyle düşünün hayvan çiftliği lise matematiği bu kitap üniversite matematiği.

14. Beyaz Zambaklar Ülkesinde

Fillandiyanın diriliş hikayesini okuyoruz bu kitap da. İsveç’in himayesinden egemenliğinden nasıl kurtulduklarını nasıl bir diriliş hikayesini yazdıklarını okuyoruz.

Hem ülkemiz için önemli bir kitap hem de bireysel yaşamınız ve başarınız için çok güzel örnekler alabileceğiniz bir kitap aynı zaman da Atatürk’ün önerdiği kitaplardan birisidir.

15. Şeker Portakalı

Kitabı okuduğunuz da Zeze diye bir çocuğu tanımış olacaksınız ve şöyle söyleyeceksiniz; Ah zeze sen nasıl bir çocuksun öyle yüreğimize nasıl dokundun öyle diyeceksiniz.

16. Yeraltından Notlar

İnsan oğlunun derin karakteristik ve pisikolojik analizini öğreniyoruz bu kitap da çok derin çok harika bir kitapdır.

17. A’mak-ı Hayal

Hayal kurduruyor arkadaşlar imgeleri doğru anlayabilirseniz inanç Dünyanıza müthiş bir derinlik katıyor aynı zaman da.

18. Ölü Ozanlar Derneği

Konumuz Pandemik yani Dünya’da ki salgın bir hastalık bu kitap da çok derin bir felsefe var.

19. Körlük

Dünya’da yerleşmiş bir düzen var insanların hobileri var, insanların zevkleri, eğlenceleri, günlük koşturmaları var ama konu hayatta kalmak olunca aklını düzenler nasıl da hızlıca nasıl da birden bire terk ediliyor.

20. Satranç

Stefan Zweıg yazarın çok tuhaf çok farklı bir zihni var arkadaşlar gerçekten tuhaf zaten satranç yazdığı son kitabı bu kitabı yazdıktan sonra da eşi ile birlikte intihar ederek yaşamına son veriyor.

Kitabı okurken düşüncelerin koştuğunu ve düşüncelerinizin ciğerlerinin açıldığını hissedeceksin.

Bu bahsettiğim kitapların hepsi oku geç kitaplardan değildi hepsi sizi düşündürmeye yönelik kitaplardı, sizi uyandırmaya yönelik kitaplardı hayatımız da yaptığımız her şeyi bu amaç için yapmalıyız kitap okurken de bu amaçla okumalıyız çünkü; insan hatalıdır, insan eksiktir bunu bilen insan ise iyileşmeye çalışır. Bu kitapları da bu amaçla okumalıyız yani iyileşmek için okumalıyız.

Yorum Yap

Yorumlar (1)

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak.