Çok düşünmenin zararları emin olun çok kötü bizzat ben yaşadım ve çok acı çektim çok düşünmenin zararları hayatımı tamamen olumsuz etkiledi. Bu makalem de çok düşünmenin zararlarını listeledim bunları kesin yapın yoksa benim ve herkesin hayatını mahvettiğini görürsünüz. Zihin çok değerli bir araçtır. Fakat kontrolü kaybettiğimizde işler çığırından çıkabilir. İnsanoğlu olarak, gezegenimizdeki diğer tüm canlılardan daha üstün bir düşünme yeteneğine sahibiz.

Tarihin de bize anlattığı üzere, insan beyni mimari yapılar edebiyat sinema ve binlerce icat gibi büyük şeyler başararak, kendini hep daha ileriye götürmüştür. Düşünce sayesinde bugün sahip olduğumuz şeyleri yapabilmekte, üniversite eğitimi alabilmekte, gelecek için planlar yapabilmekteyiz.
Bunun yanında gerçeği arayan insanlar ve komplo teorisyenleri düşünen beyinleri sayesinde insanoğlunun içinde bulunduğu açıklanamaz durumlara cevap aramaktadır. Beyin işe yarar bir araç olmaktan çıkıp kontrolden çıkarak sizi kullanmaya başlarsa ve tüm enerjinizi gereksiz ve hatta size zarar verebilecek düşünceler oluşturmakta kullanmaya başlarsa ne olur? İşte bu makale de size aşırı düşünmenin yol açabileceği 4 tehlikeden bahsedeceğim.
İçindekiler
Çok Düşünmenin Zararları
Anksiyete

Bunu anlayabilmemiz için düşüncenin aslında ne işe yaradığını anlamamız gerekir. Düşüncelerimiz duygularımızı yaratır. İster hüzün ister öfke isterse korku olsun, tüm bunlar düşünceler tarafından yaratılan hislerdir. Fazla kaygılı insanlar genellikle aşırı düşünenlerdir. Kafalarında birazdan başlarına gelme ihtimali olan o kadar çok senaryo yaratırlar ki, kendilerini adeta kaygıyla zehirlerler.
Gelecek hakkında endişelere kapılmak anı kaçırmanıza sebep olur. Çok fazla kaygı sizi gerçekten perişan edip yorgun düşürebilir. Hatta bu kaygılar kendi yaşamına son verme düşüncesine kadar ilerleyip, kişiyi intihara sürükleyebilir. Evet, gerçekten de sadece düşünerek kendinizi intihar etmeye ikna edebilirsiniz.
Depresyon

Anksiyete gelecek hakkında kaygı sahibi olmaktan kaynaklanırken, depresyon ise geçmişte sıkışıp kalma hissinden kaynaklanır. Tabii ki depresyon bir hastalık veya davranış bozukluğu olarak ele alındığında bundan çok daha fazlasını ifade etmektedir. Fakat geçmiş olaylar üzerinde sürekli ve sürekli düşünmek sizi berbat bir ruh haline itecektir.
Bazı insanlar hayatlarının her anında geçmişin ve yaşanmışlıkların yükünü sırtlarında taşımak gibi bir alışkanlığa sahiptir. Her geçen gün geçmişte yaşadıkları olayları ve farklı davranmış olsalar İşlerin nasıl farklı gidebileceği ihtimalini düşünüp dururlar. “Ya öyle olsaydı?”, “Keşke o şekilde davranmasaydım.” diye kendilerince hayıflanıp dururlar.
Fakat atlanmaması gereken şey şudur ki ne yaparsanız yapın geçmişi değiştiremezsiniz. Geçmiş deneyimlerimizden ders alarak hayatta daha iyi kararlar verebilmek gerçekten güzeldir. Ama geçip gitmiş şeyler üzerinde kafa yorup kendini üzmek saçmalığın daniskasıdır. Tıpkı endişe gibi depresyon da kişi intihar hakkındaki düşüncelere ve böylelikle de intihara sürükleyebilir.
Insomnia

Hiç yatağa yatıp uyumak istememize rağmen, birbirini kovalayan düşünceler yüzünden Bunu bir türlü başaramadığınız oldu mu? Tüm vücudunuz yorgun olmasına rağmen, beyniniz tamamen uyanık olabilir. Bu durumda genellikle insanlar uykuya dalmak için kendilerini zorlarlar. Ama bu hiçbir zaman işe yaramaz. Çünkü uykuya dalmak zihin kontrolü dışında gerçekleşen bir mekanizmadır.
Aşırı düşünen, özellikle de uykuya dalamama the hakkında aşırı düşünen bir zihin, uykusuzluğa sebep olabilir. Bu, ciddi problemlere yol açabilecek bir durumdur. Çünkü uyku, genel sağlığımız ve gün içindeki fonksiyonlarımızı yerine getirebilmemiz açısından oldukça önemlidir Uykusuzluk genellikle, daha önce bahsettiğim, depresyon ve kaygı ile iç içe yaşanan bir durumdur.
Uykusuzluğun genel belirtisi gece 4 sularında uyanıp, sadece bir kaç saat uyumuş olsanız bile tekrar uykuya dalamamak olarak kendini gösterir. Güzel bir uyku çekmek istiyorsanız, zihniniz tamamen rahatlamış olmalı ve uyumaya çalıştığınızdan habersiz olmalıdır. Eğer bunun tam tersi olursa, zihniniz bedeninizi sürekli uyumaya zorlayacak ve bu da her zaman hüsranla sonuçlanacaktır.
Kararsızlık

Fazla düşünmek karar verememenize sebep olabilir. Belki de çok fazla fikriniz var. Ya da bir iş kurarken bir YouTube kanalı ya da blog açarken veya hoşlandığınız kişiyle konuşurken, yanlış seçimi yaptığınızda başınıza neler gelebileceği hakkında binlerce senaryo yazdınız. Her zaman tereddüt edip hiçbir şey yapmamak için bir neden vardır.
Evet, kurduğunuz iş batabilir. Blogunuz veya YouTube kanalınız tutmayabilir ve evet beğendiğiniz kişi sizi reddedebilir. Fakat hiçbir şey yapmadığınızda koskocaman bir hayırı garanti edeceğinden emin olabilirsiniz. Birçok insan bilmezlikten kaçıp güvende hissedebilmek için o hayırı seve seve kabullenirken,
bilinmeze yelken açma pahasına eveti elde etmeye asla cesaret etmez. Düşünceleri tarafından adeta felç edilmişlerdir. Diğer bir deyişle, fazla düşünmek heba edilmiş fırsatlar anlamına gelir.
Zihinsel Problemlere Neden Olur

Fazla düşünme birçok zihinsel problemin ana sebebidir. Ve çoğu zihinsel problemin mutlaka fiziksel bir çözümü vardır. Zihinsel egzersiz, zihni sakinleştirebilmek için basit bir çözümdür. Ancak bunun yanında spor yapmak, sağlıklı ve temiz bir diyet ve hayatını düzene sokmak gibi diğer seçenekler de mevcuttur.
Fazla düşünme eğilimi olan insanların, bu bahsettiğim çözümlerden faydalanması, yani kısacası disiplinli olabilmesi aşırı düşünmenin en büyük çaresidir. Faydalı alışkanlıklar ancak çaba göstererek elde edilir. Ve bana güvenin, buna kesinlikle değecektir.