1. Ana Sayfa
  2. Yaşam

Kısa Sürede Öğrenme Teknikleri – Dan Lok

Kısa Sürede Öğrenme Teknikleri – Dan Lok
+ - 0

Kısa sürede öğrenme tekniği hakkında Dan Lok’un bizzat kendi düşünceleri ile kitap okumadan kısa sürede öğrenme tekniğini bizlerle baylaşıyor arkadaşlar bende sizlerle paylaşmak istedim. Hemen başlıyorum… Wow! Bu gerçekten çok mantıklı “Dan” Söylediğin şeyleri, hangi kitaplardan öğrendiğin önemli değil.

Kitap okuyup okumadığınız hangi aşamada olduğunuza bağlıdır.

Doğru – O halde, bir sonraki adım şu olurdu… çünkü çok kitap okuduğunuzu görüyorum. Peki, nasıl etkili bir şekilde öğrenebilirsiniz? Kısa sürede, en iyi bilgiyi almanın, en hızlı yolu nedir?

Ben kitap okumuyorum, kitapları kullanıyorum. Bence en büyük fark budur. Yani bir kitap okuduğunda bir fikrim olmaz ancak onu anlamaya çalışırım. Yazarın söylediği her şeyde, onun tüm geçmişini anlamaya çalışmıyorum çünkü öğrenmenin amacı ustalıktır.

Her şey uygulama ile ilgilidir. Bazen haftada bir hatta günde bir kitap okuduğundan bahseden insanlar tanıyorum. Ben haftada 3 kitap öğrenirim ama bunu klasik yollardan yapmam, sürekli podcast’ler veya farklı programlar ile yaparım ve en çok da bu şekilde öğreniyorum.

Ama gerçekten bir kitap okuyacaksam, kitaptan edinebileceğim ve yaşamımda uygulayabileceğim 3 fikir ararım. 10, 20 ya da 100 değil, ilk 3 bölümden önemli olanların altını çizer, bunları alır ve kitabı rafa kaldırırım. Belki daha sonra geri döner ve kitabın geri kalanını okur ve diğer fikirlerin bazılarını uygularım

Ama eğer üç büyük temel fikri alırsam, tek ihtiyacım olan budur. Bazen, her bölümün arkasındaki eylem adımlarından ve özet ve kaynaklardan bahsettikleri bu fikirleri alırdım, bu harika.

Bazen, sadece içindekilerden fikirler alırım. Bana üç fikir veren içindekiler tablosunu okuyamazsam, onu bir kenara koyar ve sonra uygularım.

Yani kitap okumuyorum. Bu birikimle alakalı değil, sanırım almamı istediğim şeyle alakalı iş hayatınızda sahip olmanız gereken en güçlü fikirlerden biri budur. Net olmalısınız, netlik güçtür.

Güç, harekete geçme yeteneğidir. Ne kadar çok okursanız o kadar kafanız karışır ve size daha az bir netlik verir ve gücünüzü elinden alır.

Yani bilgi ile bilgelik arasında büyük bir fark vardır. Size şöyle açıklayabilirim. Bilgi sadece gerçekler, veriler, sayılar, rakamlar, teoriler, ilkelerdir, bunlar sadece bilgidir.

İnternette çok fazla bilgi vardır. YouTube’da çok fazla bilgi var. Google’da çok fazla bilgi var. Her platformda oldukça fazla bilgi var, ancak bilginin kendisi size yardımcı olmuyor.

Bu sizi zengin, mutlu, ya da sağlıklı yapmaz, bilgi sadece bilgidir. Tıpkı okula gittiğinizdeki gibi, ders kitabınız ve içinde gerekli ve gereksiz çok fazla bilgiler gibi.

Bu ilk aşamada, yeterince bilgi topladığınızda, şimdi benim bilgi dediğim şeyi biriktiriyorsunuz. Sadece edindiğiniz bu çok fazla bilgiyi tasniflemeyi öğrenmelisiniz.

Şimdi bu bilgiyi alıyor ve bir sınava giriyorsunuz, sınavdan sonra yani okulu bitirdiğinizde, bu bilgi işe yarıyor mu? Bence kesinlikle bir işe yaramıyor.

Bilgi biriktiriyorsunuz ve birçok insan bunun için kitap okuma yolunu seçiyor. Pekala ondan öğreniyorsun, değil mi? Bu senin bilgini biriktiriyor. Bu yüzden birçok insan bilgi edinmek için kitap okur. Bilgi edinmek için videolar izliyorsunuz

Ve nasıl oluyor da bu kadar çok video izliyorum diye merak ediyorsunuz. Öğreniyorum ama hayatım hala aynı diyorsunuz çünkü bilgiyi deneyime dönüştürmediniz. Şimdi, bilgiyi nasıl deneyime dönüştürürsünüz?

Yani şimdi biraz bilgi edininiz ve bunu uygulamalı kullanmak durumundasınız deneyim kazanmanın tek yolu bundan önce batırmış olmanız değildir. Hataları kendiniz yaparsınız ve bir şeyin işe yarayıp yaramadığını görürsünüz.

Bu deneyim kazanmaya başlıyorsunuz demektir. Bir şeylerin nasıl istediğini görüyorsunuz. Okul örneğine dönersek, artık yeteri kadar sınava giriyorsun. Dokuzuncu, 10, 11, 12. sınıflardan aldığın dersi hatırlıyor musun?

Artık yeteri kadar sınava giriyorsun, aynı konuyu uzun yıllar üst üste çalışıyorsun. Şimdi, bir desen görüyorsunuz. Tamam, daha fazla şey biriktiriyorum. Neyin işe yarayıp neyin yaramadığı konusunda daha fazla deneyim kazanıyorum.

Şimdi, deneyim bilgiden çok daha değerlidir. Yani, kitapların kendisi sadece bilgidir. Bilgi hayatınızı değiştirmez. Onu toplayarak ve süzerek bilgiye dönüştürmelisiniz.

Bilgiden deneyime dönüştürdünüz ve deneyimi uzun süre yaptığınızda bu bilgeliğe evrilir. Bilgi ve bilgelik arasında, hatta deneyim ve bilgelik arasında çok büyük farklılıklar vardır.

Bilgi birikimle ilgilidir. Bilgelik yok etmekle ilgilidir, basitlikle ilgilidir. Günlük artışla ilgili değil, günlük düşüşle ilgili. Ama bilgi olmadan bilgeliğe ulaşamazsınız. Tecrübe olmadan bilgeliğe ulaşamazsınız.

Bunların hepsinden geçmelisiniz. Şimdi, yaptığınız her şeyi basitleştirebilirsiniz. Ve size sonuçları almak için yapmanız gereken birkaç şey var, 100 şey yapmanız gerekmiyor. Birkaç şey yapabilirsin ve bunu iyi yaparsın. Ve bu bilgeliktir.

Ve çoğu insan zekidir ama bilge değildir. Paylaşma biçimlerinden, iletişim biçimlerinden anlayabilirsiniz, çok fazla derinlik yoktur. Konuşmalarında çok fazla derinlik yoktur.

Ama bilge bir adamla konuşurken, “vay be, bu çok mantıklı. Her ne konuşuyorsa, çok mantıklı dersiniz. Sözlerin arkasında bir derinlik var.”

Bu bilgelik. Bahsettiğim şey bu. Yani kitap okumam. Kitap kullanırım. Her şey fikri almak ve onu bilgiye dönüştürmekle ilgili ve bilgiye dönüşür dönmez, bunun bir deneyime dönüşmesini istiyorum

ve sonra, yılların deneyimini süzgeçten geçirmek ve bunu sahip olduğum, benim için işe yarayan bilgeliğe yoğunlaştırmak istiyorum.

Şimdi bilgeliğe sahip olduğunuzda, okyanusta yüzüyorsunuz, ama o bölgeye gitmemeniz gerektiğini de biliyorsunuz. Orada köpekbalıkları var, değil mi?

Bilgelik budur. Öğrendiğin yolu nasıl değiştireceksin? Kitap okuma şeklinizi nasıl değiştireceksiniz?

Sadece öğrenmek ya da daha fazla bilgi toplamakla kalmayıp, gerçek bilgiyi, gerçek deneyimi ve nihayetinde bilgeliği de biriktirerek yolu nasıl değiştireceksiniz?

Yorum Yap