En başarılı öğrenme tekniği vereceğim sizlere. Bugün Pareto ilkesi nedir? 80/20 kuralı nedir? Bunları hayatımızda nasıl uygulayabiliriz ve bunların gücünün farkına vararak hayatımızı nasıl değiştirebiliriz bu konuda ilerleyeceğiz sevgili dostlarım. Lafı fazla uzatmadan en başarılı öğrenme tekniği olan pareto ilkesi ve 80/20 kuralının uygulaması nasıl yapılır hemen açıklıyorum.
Pareto İlkesi Nedir? Öğrenme Tekniği!

Pareto ilkesine ismini veren Vilfredo Frederico Damaso Pareto İtalyan bir iktisatçı ve sosyolog sevgili dostlarım. Bu 80 ne 20 kuralını şöyle bulduğu rivayet ediliyor. 19’uncu Yüzyıl ingiltere’sinde Servet ve gelir dağılımı incelerken toplam Servet ve gelirin yüzde seksenin nüfusun yüzde 20’sine ait olduğunun farkına varıyor ve bu istatistik onu gerçekten çok şaşırtıyor ondan sonrasındaysa farklı ülkelerdeki raporlara göre durumu yeni analiz ediyor ve hemen hemen üç aşağı beş yukarı 80’e 20’nin olduğunu görebiliyor Sevgili dostlarım.
Memleketi İtalya’da şöyle bir kanıya varıyor. İtalya’daki toprakların yüzde sekseni İtalya’da yaşayan halkın %20’sine ait sevgili dostlarım. 80/20 kuralının pek çok yerde bu şekilde görebilir. Biz bunun sadece 80’e 20 olarak aklınıza sabitlemenize gerek yok.
Bu 75/25 olabilir, 85’e 15 olabilir, 90’a 10 olabilir ama hiçbir zaman 50’ye 50 olmaz sevgili dostlarım. Oranlar değişebilir ama en yaygın ve genel olarak çıkan sonuç 80’e 20’dir sevgili dostlarım.
Sonuçların yüzde sekseni girdilerin sadece 120’nin etmesiyle oluşur prensibe göre eğer bir işin en önemli 120’lik kısmı yaparsanız işin yüzde seksenlik kısmını halletmiş olursunuz sevgili dostlarım.
Eğer Örnek vermek gerekirse 80’e 20 kuralını yani pareto ilkesini hayatımızın pek çok yerinde görebiliriz sevgili dostlarım mesela zamanımızın yüzde 80’inde gardırobunuzda ki kıyafetlerin sadece yüzde 20’sini giyeriz veya vaktinizin yüzde sekseni tanıdıklarımızın yalnızca yüzde yirmisi ile geçer.
Türkiye’deki yayınların yüzde sekseni üniversitelerin %20’si tarafından yapılıyor, Mobel ödüllerin yüzde seksen 6’sını ülkelerin yüzde yirmisi kazanıyor. Microsoft da en fazla raporlanan hataların %20’sini çözerek çökmelerin yüzde sekseni engellenmesinin mümkün olduğu belirtiliyor.
Suçluların yüzde yirmisi suçların %80’ini işliyor. Sürücülerin %20’si tüm trafik kazalarının yüzde seksenine neden oluyor. Kirliliğin %80’ni tüm fabrikaların %20’sinden kaynaklanmaktadır. Bir şirketin ürünlerin yüzde 20’si satışlarının yüzde %80’nini temsil eder.
Çalışanların %20’si sonuçların %80’den sorumludur ve bunun gibi pek çok örnek verebiliriz bu örnekleri de arttırabilir sevgili dostlarım sizin aklınıza gelen örnekler olursa bunları yorumlar kısmına belirtin birbirimizle paylaşalım sevgili dostlarım.
Yapılan tüm araştırmalara göre bir şirketin kasasına giren paraların yüzde sekseni müşterilerin %20’sinden geliyor sevgili dostlarım ya da satışlarının %80’ni satışçıların %20’si yapıyor. Bunun için aslında bu ülke bir de şunu öğretmektedir sevgili dostlarım.
O %20’lik kesimi bulmalıyız ve ona sahip çıkmalıyız. Örneğin bir şirkette isek şirketimizin cirolarının yüzde sekseni müşterilerimizin %20’si oluşturuyor. Bazı kaynakları kullanarak o müşterilerimizi bulmalı ve elde tutmak için olanca çabayı göstermeliyiz sevgili dostlarım.
Bunu zaten eğer çalışıyorsanız ya da bu tarz bir işiniz varsa sizde gözlemlemişsinizdir sevgili dostlarım çünkü gerçekten böyle bir şey yani ben pareto ilkesini ilk defa araştırırken bu ciro muhabbeti gerçekten bana çok doğru geldi. Bizim de zamanın da yaptığımız bir iş vardı gerçekten cironun yüzde sekseni müşterilerin %20’si oluşturuyor.
Geri kalan çok da önemli değil sevgili dostlarım ya da yaptığımız işlerin yüzde 20’si sonuçların yüzde seksenini belirliyor. O zaman ne yapacağız Sevgili dostlarım o yaptığımız %20’lik işi doğru bir şekilde analiz edeceğiz. Çünkü sonuçları %80’ini oluşturuyor ve bizim çok faydalı en doğru en gerekli %20’yi bulacağız ve onun üzerine çalışacağız Sevgili dostlarım.
Pareto İlkesini İşimiz de Nasıl Uygularız
Pareto ilkesini ya da 80/20 kuralını işimiz de nasıl uygulayabiliriz sevgili dostlarım. Amerika Birleşik Devletleri eski başkanlarından Dwight Eisenhower şöyle bir sözü var. “Önemli olan nadiren acildir ve acil olan ise nadiren önemlidir.” Bu yüzden Dwight Eisenhower matrisini uygulamakta fayda var sevgili dostlarım. Bununla alakalı nasıl fazla üretken olunur? EISENHOWER Matrisini Keşfet adlı makale yazdım bunu da okumanızı tavsiye ederim.
Bu sözden anlamamız gerekenler şu; önceliğimiz neyse bizim için acil olan neyse bunları kategorize etmeliyiz önemli olanları acil olanları bir an önce halletmeliyiz ve önemsiz ve acil olmayan şeyleri de iptal etmeliyiz sevgili dostlarım. EISENHOWER Matrisi gerçekten çok işinize yarayacak kural.
Bunun yanı sıra PARETO ilkesi yöneticilerin acil ve önemli olan a odaklanmasını sağlayacaktır sevgili dostlarım. Çünkü yaptığımız işlerin yüzde 20’si çok önemli bir kısım ama sonuçların yüzde seksenini etki ediyor. Çünkü bunu kavramak neye önem vermemiz gerektiğini nereye odaklanmamız gerektiğini bize daha açık ve net bir şekilde gösterecektir sevgili dostlarım.
Bunu aynı şekilde derslerimiz içinde düşünebiliriz hangi derse daha çok odaklanmalıyız hangi konuya daha çok çalışmalıyız Pareto ilkesi ile bunu sizler de anlayabilirsiniz Sevgili dostlarım özetleyecek olursak Sevgili dostlarım.
80/20 kuralını kullanmak hem size zaman yönetiminde, hem kalite yönetimin de hem optimizasyonda çok hızlı bir şekilde yol kat ettirecektir. Çünkü önemli acil olan şeyleri odaklanmanın farkına varacağız ve bunu yaptıkça sonuçları yüzde sekseni de bizim için olumlu şekilde gelişecek sevgili dostlarım.
Yorumlar (2)