1. Ana Sayfa
  2. Finans

Marka Tescili Nasıl Yapılır? Patent Nasıl Alınır?

Marka Tescili Nasıl Yapılır? Patent Nasıl Alınır?
+ - 0

Merhaba arkadaşlar bugün marka tescili nasıl yapılır? patent nasıl alınır? İle ilgili açıklamalar yapacağım. İş yerimizi açtık isim verdik iş yerimize bu ismi markalaştırıp tüm haklarını patent haklarını üzerimize almak istiyoruz yani satış pazarlama tüm haklarını nasıl üzerimize alırız patentini nasıl alırız? Bunu açıklayacağım sizlere.

Marka Tescili Nasıl Yapılır?

Marka Tescili Nasıl Yapılır

Arkadaşlar önce markamızın ve faaliyet alanımızı belirlememiz gerekir. Türk patent kurumunun sitesine giriyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı Türk Patent Kurumu patent veriyor. Patent haklarını satıyor yani size veriyor.

Türk patent kurumuna girip orada sınıflandırmalar var yani kategoriler var hangi kategori üzerinde faaliyet yürüteceksiniz iş yapacaksın onu bir öncelikle seçmeniz gerekiyor. Öncelikle arkadaşlar bu işlemleri yapan kurumlar vardır internette araştırsanız patent alma isim hakkı alma sonuçları da çıkar size en yakın patent alan kurum vardır yani sizin yerinize bütün işlemleri yaparlar bunlar siz sadece ücretini ödersiniz.

Onlar komisyonlarını alınır ve size bir fiyatlandırma çıkarırlar sonra bütün sonuçta size bir patent belgesi verirler ama siz kendiniz yapmak isterseniz de yolunu ben burada göstereceğim biraz uğraştırıcı zordur biraz belki ama eğer vaktiniz varsa en azından bilgi sahibi olmuş olursunuz.

Çünkü önce kategorinizi seçeceksiniz hangi kategorilerde kategori üzerinde hangi alanda faaliyet göstereceksiniz bununla ilgili Türk Patent kurumunun sitesinde sınıflandırma listesi var. Bu dosyayı PDF dosyasını indir hangi sınıflarda faaliyet göstereceğinizi karar vereceksiniz.

Bu sınıflandırmalar nelerdir? Mesela bir sınıf var. 2’inci sınıf var 2’inci sınıf boyalar vernikler, pas önleyiciler, ahşabı koruyucu maddeler satışını yapanlar için sınıflandırma 3’üncü sınıf beyazlatma ve temizlik amaçlı maddeler deterjanlar çamaşır suyu örnek verecek olursam aralardan gidiyorum mesela 8’inci sınıf değerli madenlerden olanlar dahil Çatallar Kaşıklar bıçaklar vs. 9’uncu sınıf bilim, Denizcilik, topoğrafya, meteoroloji, sanayide laboratuvarda kullanım amaçlı olanlar.

Dahil ölçme aletleri, cihazları tıbbi amaçlı olmayan Termometrede vs. yani burada bu sınıflandırmalardan üretimi yapılan satışı yapılan akla gelen ne varsa hepsini sınıflandırmışlar sizin de bu sınıflandırmalardan bir tanesini seçmenizi isteyecektir hangi alanda faaliyet gösteriyorsanız bu alanla ilgili bir sınıflandırmaya yazacaksın mesela 17’inci sınıf da Kauçuk, lastik mika veya bunlardan mamul toz, levha ve folyo halinde yarı mamül sentetik malzemeler.

Sizin hangi sınıfa giriyorsa gıda mı neyse bunları yazmanız lazım bir de her bir sınıfın bir ücreti vardır yani bir sınıf seçtiniz. Bir sınıf için faaliyet göstermeyi seçerseniz bunu bir ücret vardır. Eğer ki ikinci sınıfı eklerseniz başka bir sınıfta varsa eğer faaliyet alanınızda onun için de ayrı bir ücret ödersiniz.

Mesela 37’inci sınıf inşaat hizmetleri inşaat araç gereçleri vs. Bunların her birisi bir ücrete tabidir şimdi sınıfınızı seçtiniz faaliyet alanınızı seçtiniz ve bunun kodunu tespit ettiniz mesela 36’ıncı sınıf veya 37’inci sınıfta hizmet göstereceğim faaliyet göstereceğim üretim yapacağım veya satış yapacağım. Bununla ilgili bütün bu markanın satış haklarını almak istiyorum dediniz ve tekrardan Türk Patent ve marka kurumu sitesine gelip marka araştırması yapması gerekiyor.

Şimdi herhangi bir ismi marka durumunu araştıracağız yani patenti alınmış mı o isimle ilgili alınmamış mı? Burada şunu bilmemiz gerekir. Bu patent hakkını isim hakkını 10 yıllığına verecek size veriyor patent kurumu 10 yıl sonra tekrardan başvurup sürenizi uzatmak isterseniz başvuru tekrardan uzatman gerek.

Bu 10 yıl içerisinde sizin aynı aldığınız aynı ismi aynısını alan biri varsa görürseniz veya duyarsanız başka bir araç yolla duyduğunuz zaman buna itiraz edebilirsiniz. Bu isim bana ait bu ismi ile ilgili bir patent başvurusu olmuş ve alınmış diye itiraz edebiliyorsunuz aksi taktirde patent kurumu size aynı isimle ilgili faaliyeti vermez yani patent hakkını vermez isminizi tespit ettiniz araştırmanızı yaptınız.

Türkiye’de sizin isminize benzer faaliyet gösteren faaliyet kodu da aynı Olmayan şey aynı isimde olmayan bir isim buldunuz bunun içinde işte başvuru yapıyorsunuz kendinizde e-devlet‘den bunu yapabilirsiniz veya Türk Patent Kurumunun sitesinden de bunu yapabilirsiniz. Daha sonra size cevap verecekler diyecekler ki, mesela bununla ilgili şu değişiklikleri yap şunları ekle vesaire sonra ödemenizi yapacaksınız.

Kategori başına bir ücret ödeyeceksiniz bu ücretlerle ilgili de yine Türk patent kurumunun sitesinden ücret listesini indirip oradan bakabilirsiniz. İşlem ücretleri sayfasını açtığınızda orda ücretleri göreceksiniz. Örneğin tek sınıflı marka başvuru ücreti 280 lira, eğer çok geniş bir alana hitap etmek istiyorsanız 3-4 tane iki tane üç tane sınıfta tercih edebilirsiniz ama her bir sınıfın ücreti vardır.

Marka başvuru ek sınıf ücreti her bir sınıf için 280 lira istiyor marka tescil ücreti 750 lira marka tescil belgesi sureti düzenleme ücreti 285 lira, marka sicil sureti düzenleme ücreti 285 lira diye gidiyor. Her bir işlem için ayrı bir ücret alıyorlar mesela devretmek isteyebilirsiniz.

Devir için ayrı bir ücret, değiştirmek için ayrı bir ücret yenileme ücreti ayrı ücretini de yatırdıktan sonra artık bundan sonra bekleyeceksiniz ya sonucun çıkmasını takip edeceksiniz sonra çıkınca zaten size tebliğ ederler ve tescilinizi almış olsun.

Eğer bütün bu işlemler ile ben uğraşamam vaktim yok diyorsan zaten firmaya verdiğiniz zaman o sizin için bütün işlemleri takip eder ve hazır getirir size tescil belgesini teslim eder ücretini alır. Evet arkadaşlar bugün marka tescil işlemleri nasıl yapılır? Kim yapar? Ne kadar ücret ödenir? Konuyla ile ilgili kaleme aldım hepinize hayırlı bereketli işler dilerim.

Yorum Yap