1. Ana Sayfa
  2. Yaşam

Nasıl Yetenekli Olunur?

Nasıl Yetenekli Olunur?
+ - 0

Nasıl yetenekli olunur? Yetenekli olmak istiyorum diyorsan sana kısa bir liste hazırladım. Bazı insanlar yapmaya karar verdiği herhangi bir şeyi kolayca tamamlayabiliyorken bazıları ise tam tersine o işi içinden çıkılamayacak hale getirebiliyor. Eğer ikinci kategoride olduğunu düşünüyorsan bu listeyi okumaya devam et. Bu durumun muhtemel sebeplerinden ve bunların nasıl aşabileceğinden bahsedeceğiz. Başlıyoruz…

Neyden bahsettiğimizi netleştirmek için öncelikle beceri kelimesinin tanımını yapalım: Kişinin yatkınlık ve öğrenime bağlı olarak bir işi başarma ve bir işlemi amaca uygun olarak sonuçlandırma yeteneği, maharet. Bu tanıma bakınca benim ilk dikkatimi çeken kısım şurası oluyor: “öğrenime bağlı olarak” tamam ama, genel bir beceriksizlik halinden bahsediyorsak öğrenilmesi gereken şey ne o zaman?

Aslında öğrenilmesi gereken çok şey var ama bu öğrenmek alıştığımız şekildeki bir öğrenmek değil. Her aktivitenin gerektirdiği farklı yetenekler vardır. Mesela bir basketbol topunu potaya atmak için sadece bedeni iyi yönetebiliyor olmak yeterli değildir. Topu atan kişinin aynı zamanda görsel algısını kullanarak potanın uzaklığını algılayabiliyor olması gerekir.

Ayrıca topu potaya atabilmesi için önceki deneyimlerinden yola çıkarak topun fizik kuralları gereği havada nasıl hareket edeceğini kestirebiliyor olması gerekir. Beceriksizliğin sebebi, tamamlanmaya çalışılan aktivitenin gerektirdiği belirli yeteneklere sahip olmamaktır.

Her bir aktiviteye topu potadan geçirme olayına baktığımız gibi parçalar halinde yaklaşıldığında aslında durum oldukça net bir hale geliyor. Yapılması gereken şey bahsettiğimiz bu belirli ufak yeteneklerin öğrenilmesi ve geliştirilmesidir. Fakat basit aktivitelerden bahsettiğimizde öğrenme tabiri çok anlamsız kalır. Mesela tepsiyle su dolu bardakları düzgünce taşıyabilmek için eğitim mi almamız gerekir. Tabi ki durum böyle değil.

Pratik Yapmak

Belirli bir konuda iyi seviyeye ulaşabilmenin temel yolu pratik yapmaktır. Bedenimiz ve zihnimiz bizim maruz kaldığımız durumlara alışmak ve uyum sağlamak konusunda çok iyilerdir. Bu yüzden herhangi bir konuda ne kadar pratik yaparsak o kadar iyi hale geliriz.

Buradan yola çıkarak aslında beceriksizliğin ana sebebinin pratik yapmamak, başka bir deyişle pasif kalmak olduğunu söyleyebiliriz. Bir şeylerle uğraşmak konusunda geri duran ve farklı konularda başkalarından çok fazla yardım alan insanların bedensel ya da zihinsel becerilerileri yeterince gelişmez.

Çünkü basit işler söz konusu olsa bile çeşitli alanlarda pratik yapmadan yetenekleri geliştirmek imkansızdır. Bu yüzden kendi işini başkalarına yaptırmak, tembel olmak ve her işin kolayına kaçmak beceriksizliği doğuran alışkanlıklardır diyebiliriz. Becerikli birisine dönüşmek için yapılması gereken şey, alan ayırt etmeden aktif olmak ve olabildiğince fazla aktivitenin içinde bulunmaktır.

Böylece bedenimize ve zihnimize, kendini geliştirebilmesi için çok daha fazla fırsat tanımış oluruz. Senin de daha maharetli birine dönüşmeyi sağlayacak önerilerin var mı? Bunları yorumlar kısmında paylaşırsan sevinirim. Başka bir liste de görüşmek dileğiyle… Kendine iyi bak.

Yorum Yap