1. Ana Sayfa
  2. Finans

Oto Yıkama Açmak Ne Kadar Kazandırır? Oto Yıkama Açmak

Oto Yıkama Açmak Ne Kadar Kazandırır? Oto Yıkama Açmak
+ - 0

Merhaba arkadaşlar, bugün oto yıkama yeri açacağız. Kimler oto yıkama açabilir, oto yıkama nasıl açılır,  hangi masraflar gider, hangi malzemeler alınır, aylık gideri ne kadardır, oto yıkama aylık kazancı ne kadardır? Bunları hesaplamaya çalışacağız. Şimdi gelin beraber başlayalım. Öncelikle arkadaşlar oto yıkama işi yapmak isteyen kişilerin, arabalara hakim olması gerekir, arabayı sevmesi gerekir,  araba piyasalarından haberdar olması gerekir.

file 776

Kimler ne yapıyor? Nasıl bakım yapıyor? Nasıl cila yapıyor, pasta yapıyor, vs. Bunları bilmesi  lazım, bir ustaya çok fazla mahkum olmadan, illaki yani mutlaka Usta’nın bildiği şeyler vardır, ama usta kadar bilgi sahibi olmak lazım, yani bir cam filmi nasıl çekilir, pasta-cila nasıl yapılır, polisaj nasıl kullanılır?

Bu konularda  elinden iş gelmesi lazım. Çünkü müşteri size  arabasını teslim eder; 300 bin TL, 500 bin TL’lik arabasını, sizi işi yaparken görmesi gerekir, yani size teslim ettikten sonra arabasını bir çocuğa verirseniz, bir elemana verdiğinizi görürse bir daha gelmez.

Sizin eldivenleri elinize geçirip, tulumunuzu giyip arabaya dokunduğunuzu görmesi  gerekir. O zaman güven duyar, o zaman bir kere daha getirir arabasını ve tavsiye eden herkese. Bununla ilgili önceki yazılarımız da müşteri   memnuniyeti, müşteri kazanma, müşteri toplama, müşteriyi elde tutabilmek ile ilgili konular var, onlara bakabilirsiniz.

Öncelikle şahıs firmanızı açacaksınız, sonra belediye ile ilgili işlemler başlar belediye biraz bu konularda Oto Yıkama konusunda biraz titizdir, yer seçimi konusunda bir sürü şartları vardır. Onlarla uğraşmanız gerekir. Ruhsat işlemleri   uzun sürer. Mesela belediyeler binaların altına konutların altına izin vermezler çok fazla.

Eğer izin vereceklerse de konut sakinlerinden muvafakatname almanızı isterler, yani her daire sahibinden, oturan kişiden bir imza toplamak gerekir. Mesela de örneğin binada 20 daire varsa o 20 dairenin 15’inden en azından muvafakatname almanız gerekir. O muvafakatname ile giderseniz belediye ruhsat verirler.

Veya bağımsız bir iş yeri olması lazım yani, konutların dışında bağımsız bir yer olması gerekir. Bağlı bulunduğunuz belediyeye ilçe veya büyükşehir Belediyesi’ne başvurduğunuzda, bu  şartların net olarak daha net öğrenirsiniz. Ama en az 400 metrekare, bazı belediyelerde 60 metrekare  olur diyenler var, bir yer olması gerekir.

Burada büro ve bekleme salonu bekleme salonu şartı  var. İmar planını isterler. Yıkama suyunun tahliyesi için bir altyapı sistemi gerekir. Yağ değişimi ve parça temini hizmeti vermeme şartı getirir belediyeler. Çünkü bunlar sanayi bölgesine girer.

Özellikle işyeri ruhsatı ve  yapı kullanma izin belgesinin otopark olarak düzenlenmiş olmasını isterler belediyeden. Bir de ses gürültü yalıtımları için bazı şartlar vardır, standartlar vardır, onlara uymak gerekir.

Oto Yıkama Maliyetleri

Şimdi gelelim maliyetlere. Önce kuruluş maliyetlerinden başlayalım. Kirada   3000 TL ile 10000 TL arasında değişebilir. Ama ortalama biz 5000 TL hesaplıyoruz. 5000 TL kira olarak aylık ayırıyoruz.

Kompresör 1500 TL yıkama makinasına 5600 TL köpük püskürtme makinası 2000 TL ahtapot sıcak hava üfleme makinası 4000 TL jeneratör 5000 TL su deposu 4000TL su, kesilebilir, suyun kesilmemesi gerekir.

Ayrıntı ya girmeden malzeme için 2000 TL polisaj makinası 1500 TL, elektrikli süpürge sanayi tipi 3500 TL hortum 3500 TL özel hortumları var bunların, başlıkları aparatları takılır, üç tane dört tane aldığımız farz ediyoruz.

Pos cihazı ve para kasası için 3000 TL araç aparat,  parfüm, perakende satacağınız ürünler vardır. Bu çok geniş bir yelpazedir. Yani araç için satacağız malzemeler 3000 TL’ lik de onlardan alıyoruz. Deterjan, solüsyon için, 3000 TL İş yerinin dekorasyonuna geldik. İş yerinin dekorasyonu için parke, fayans vesaire için 4000 TL.

Müşteri bekleme ofis mobilya ile ilgili 6000 TL hesapladık. Mazgal ve sulama sistemi içinde 5000 TL ve en son boya badana için 3000 TL gider hesaplıyoruz. Toplama baktığımız zaman 64.600 TL giderimiz oluştu. Bu daha önceki yazılarımda da   kaleme aldığım gibi 70,000 de olur, 80.000’TL de olur, 150.000 TL de olur.

Sizin bütçenize göre değişir, ama bunun altına düşmez, 64.600 TL en fazla  61.000 TL Ne oldu 62.000 TL olur ama çok fazla   bunun altına düşmez.

Aylık Gider Oto Yıkama

Aylık giderlere gelelim. Aylık kira giderimiz 5000 TL personele iki tane iki kişi çalışacaksa ve siz de biz işin başında durup onlara yardım edecekseniz, çalışacaksınız 4500 TL hesaplıyoruz.

Elektrik su için aylık 400 TL., yemek için 100 TL., SGK prim için iki kişilik prim hesapladığımız zaman ve muhasebe giderlerde bunun içerisine dahil olmak şartıyla 3000 TL’   hesaplıyoruz. Deterjan, fırça, bez vesaire onlar için de aylık 500 TL gittiğini var sayıyorum. Toplam aylık giderimiz 13.500 TL Şimdi aynı gelirimize bakalım.

Gelirimize baktığımız zaman günlük 20 adet araç yıkadığımızı farz ediyoruz. Bunlar büyük araç olabilir küçük araç olabilir. Ortalama 30 TL den hesapladık tutar 600 TL yapar. 28 iş günü için hesaplıyoruz, yani 30 günlük değil de, aylık dediğim zaman 28 iş günü hatırlayın.

16.800 TL yapıyor ayda 5 defa detay temizlik yapsanız, 400 TL den, 2000 TL yapar aylık olarak. Pasta-cila ayda 3 defa yapsanız 300 TL’den 900 TL yapar. Boya koruma yaptığımızı fazla ediyoruz ayda üç defa, 300 TL’ den 9000 TL yapar. Parfüm,   aparat vesaire satışı araç parfümü vesaire araç için kullanılacak cihazlar, aparatları satışı içinde günde üç tane satsanız, 20 liradan 60 TL yapar o da aylık 1680 TL olarak hesapladık.

Cam filmi ayda üç defa cam filmi yapsanız 100 TL’ den 300 TL ve motor koruma on son motor koruma, ayda üç defa motor koruma yapsanız 300 TL’den 900 TL yapar. Toplam gelirimiz aylık 23.480 TL ye tekabül eder.

Oto Yıkama Aylık Gelir

Şimdi gelelim aylık kazancımıza. Aylık gelirimiz 23.480 TL., giderimiz 13.500 TL kazancımız bize kalan para 9.981 TL aylık kazancımız ki bu üç aşağı beş yukarı böyledir.

Bunu geliştirmek sizin elinizdedir. Daha önceki yazılarım da yazdım. Sizin girişimciliğinize, sosyal çevrenize, insanlar olan ilişkinize bağlıdır. Geliştirebilirsiniz, büyütebilirsiniz veya yeriniz müsaittir; örneğin jetonlu ikisi bir arada yıkama ve köpük makinesi alırsınız şu anki değeri 15.660 TL değişebilir fiyatları, müsait bir yere bunu koyarsınız “Kendin Yıka” bölümü açarsınız, adam gelir kendi arabasını jeton atıp 1 TL- 2 TL ile yıkar.

Bu da bir gelirdir. Gelir gider tablosuna baktığımızda aylık  kazandığımız 9.980 lira gözüküyor, ama bun kiranıza, çalıştırdığınız elemanın sayısına, giderlerinizin değişkenliğine göre farklılık gösterir. Belki 10.000 TL olur 15.000  TL olur, 20 TL olur, belki 8000 TL ye düşer, dönem dönem farklılıklar gösterir.

Mesela düğün dönemlerinde artar işiniz, bayramlarda,   tatillerde iş yoğunluğu çok fazla artar, yetiştiremezsiniz. Belki bir şirketin filosunu alırsınız düzenli olarak aylık 10 tane araba 20 tane ara yıkarsınız. Belki bir dolmuş ve minibüs güzergahındaki bir hattın dolmuşlarını alırsınız.

Onları yıkarsınız veya temizlersiniz. Dolayısıyla bunlar değişkenlik gösterebilir. Evet arkadaşlar bugün oto yıkama dükkanı açtık, maliyetlerini hesapladık, gelirimiz ne kadar  ciromuz ne kadar giderlerimiz ne kadar ve toplam aylık kazancımız ne kadar tahmini olarak ne kadar olur diye. Yol gösterir inşallah açacak olanlara. Faydalı olursa ne mutlu bize. Hepinize hayırlı bereketli işler dilerim.

Yorum Yap