Yavru köpek eğitimi için 10 öneriden bahsettim arkadaşlar umarım keyifle okursunuz. Yavru bir köpek sahiplendim fakat onun ne konularda ve nasıl eğiteceğiniz hakkında bir fikriniz yok işte bu liste tam da size göre. Bu liste de yavru köpeğinizi 10 adımda nasıl eğitirsiniz ne konularda eğitmelisiniz ona değineceğiz.
İçindekiler
Siz Neye İzin Verirseniz Onu Yapar
Köpeğiniz siz neye izin verirseniz onu yapacaktır. Bundan kastınız nedir? Evin tüm odalarında gezme olabilir, sizin yatak odanıza girme olabilir, arabanın tüm koltuklarında gezme olabilir, kendini sevdirmek için dahi olsa birinin üzerine atlaması olabilir bu durum küçük ırk köpekler de çok sorun teşkil etmeyecektir ama Golden, Labrador ve daha büyük cins köpeklerde bir yaşlının ya da bir çocuğun üzerine atladığı düşünürsek büyüdüğü zaman bu durumlar çok sıkıntı yaratacak şeyler.
Bu sebeple istemediğiniz bir davranış yaptığı zaman ona yüksek ve net bir ses tonuyla “Hayır” kelimesini söyleyin ve bir oyuncak yardımıyla yada sevdiği bir mama yardımıyla dikkatini dağıtmaya çalışın. Bu konuda tavrımız net ve istikrarlı olmalı hiçbir şekilde şiddet uygulamadan ona “Hayır” kelimesini öğretmeniz gerekiyor altını çizerek söylüyorum öğretmeniz gereken en özel ilk komut “Hayır” komutudur.
Kararları Siz Alacaksınız
Kararları o değil siz alacaksınız oynama zamanı, dolaşmaya çıkma zamanı, yemek zamanı ve tuvalet zamanı bunların hepsini karar verecek kişi sizsiniz. Tabii ki de bu anlamsız bir otorite olmayacak bu konuda gözlemci ve açık görüşlü olmamız gerekiyor. Örneğin köpeğiniz gezmek istemiyorsa onu zorla dolaşmaya çıkarmayın öncelikle hareketlerinin nedenini anlamaya çalışıp ve ne olursa olsun hayvanınıza saygı duyun. Onu düzenli saatlerde besleyin ve yine tuvalet ihtiyacı için düzenli saatlerde dışarı çıkarın. Unutmayın ki günün bu saatlerini dostlarımız dört gözle bekliyor sizde onun bu sabırsız bekleyişlerine kendi keyfi durumlarınıza göre değiştirmeyin ona saygı duyun.
Uyku Problemi
Odanızda, yatağımızda ya da kapınızın eşiğinde uyumasına kesinlikle izin vermeyin. Bu konuda kesinlikle yumuşak başlı davranmayın aynı sizin gibi onun da yatması gereken bir yatağı var ama köpeğiniz hasta ve size ihtiyacı var işte bu gibi durumlarda yanınızda yatmasına izin verebilirsiniz. Ama bunu bir alışkanlık haline getirmesine kesinlikle izin verme.
Homurdanmalarına İzin Vermeyin
Bazı durumlarda net bir hayır kesinlikle gereklidir. Örneğin köpeğinizin size karşı ne olursa olsun hırlamaya hakkı yoktur. Eğer buna izin verirseniz bir sonraki etap kesinlikle ısırmak olacaktır. Bu sebeple bir hayır komutuyla bu durumların önüne geçebilirsin. Tabii ki bu durumda da hayır komutunun önemini bir kez daha anlamış oluyoruz.
Mamasını Sizden Sonra Yesin
Mamasını siz yemek yedikten sonra verin. Eğer bu alışkanlığı köpeğinize yavruyken öğretemezseniz siz her yemek masasına oturduğunuzda ayağınızın birbirinden ayrılmayacak ve sizden borcunuzu isteyecek daha sonra havlamaları eşliğinde yemeğinizi yemek zorunda kalabilirsin. Ayrıca kesinlikle tabağınızdan yemesine izin vermeyin unutmayın bu evde herkes için ayrı ayrı kurallar var siz masanızda yemek yiyorsanız o da kendi tabağından kendi mamasını yiyecek.
Evde Yalnız Kalmayı Öğretin
Evde yalnız kalmasını öğretin köpeğinize kesinlikle evde yalnız kalmasını öğretmelisiniz eğer evde olmadığınız da eve zarar veriyorsa, geldiğinizde onu azarlamayın azarladığınızda ne için azarladığınızı anlamayabilir ve bu durum onu eve gelişinizden korkutacak. Hatta bazen bu korku çişini olduğu yere yapmasına neden olacaktır bu yüzden ona kızmayın.
Komutları Öğretin
Basit komutlar almasını öğretin güvenlik açısından köpeğiniz en azından iki ana komutu bilmeli gel ve dur aynı zamanda köpeğiniz dikkat kelimesini algılamalı dikkat kelimesini anladığında onu olası tehlikelerden büyük ölçüde koruyacaktır. Bu komutları onu her aldığında onu ödüllendirin fakat yapmadığında cezalandırmayın.
Köpeğinizi ödüllendireceğiniz zamanda basit kelimeler seçin. Örneğin güzel bir davranış sergilediğin de güzel köpek cici köpek demek yerine aferin kelimesini kullanabilirsiniz.
Tasma Takmayı Alışkanlık Haline Getirin
Köpeğinize öğreteceğiz en önemli şeylerden biri de dışarıya tasmayla çıkmaya alışmasıdır. Tasmayı ilk kez takacağınız zaman tasmayı kafasına zorla geçirmeye çalışmayın bunun yerine boyundan kolayca bağlanacak ve onu korkutmayacak bir tasma seçin tasmanın çok fazla sıkmamasına özen göstermeniz gerek. Tasmayı taktığınız zaman boynuyla tasmanın arasında iki parmağınızı yerleştirip parmağınız rahatça hareket edebiliyorsa sıkılık işlemi tamamdır.
Bakımlarını Aksatmayın
Köpeğinize karşı görevlerinizi düzenli bir şekilde yerine getirin köpeğinizin bakımı ile ilgili tüm ayrıntıları veteriner hekiminizden öğrenin düzenli olarak göz kulak temizliğini yapın, tüylerini tarayın ve tırnaklarını kesin.
Oyun Oynayın
Oyun oynamak köpeğinizin dengesi açısından sadece yavruyken değil. Bir yetişkinken de çok önemli bir aktivitedir. Bazı oyunlar onun kas gelişimi için önemli iken, bazıları ise çevikliği ve zekası için önemlidir. Ayrıca iki farklı türün birlikte oyun oynaması birbirlerini tanıması için en büyük fırsattır.