İngilizce öğrenmenin kısa yolu nedir? Nasıl İngilizce öğrendim sizlere bu makale de İngilizce öğrenme sürecim hakkında yazacağım. İngilizce öğrenirken en çok kullandığım beş tekniği ve bazı kaynakları paylaşacağım. Umarım bu liste İngilizceni geliştirmen için sana yardımcı olur. Hadi hemen başlayalım. İngilizce öğrenmeme yardımcı olan ilk şeyle başlayalım.
İçindekiler
İngilizce Öğrenmenin Kısa Yolu
Farklı seviyelerde kitaplar okumak.
Dil öğrenme sürecinin başlarındayken okuyacak bir şeyler bulmak kolay olmuyor. Bir yerlerden başlayabilmek için okuyabileceğim kolay bir şeyler arıyordum. Sonra başlangıç seviyesinde birkaç İngilizce kitap buldum.
Tabii ki başlarda bu kitapları okumak kolay değildi ama bir süre sonra gelişmeye başladım. Sonrasında artık daha yüksek seviye kitaplar okuyabiliyordum. Her sayfayı ayrı ayrı irdelemek yerine olabildiğince fazla okumaya odaklandım.
Bunu yapmak hem İngilizceyle daha iç içe olmamı sağladı, hem de kitaplardan sıkılmamı engelledi. Belirli bir süre boyunca dil öğrenimim çoğunlukla kitaplarla ilerledi. Bu süreç boyunca gözle görülür bir gelişim kaydettim.
Bu yüzden kitap okumanın benim için oldukça faydalı olduğunu söyleyebilirim. Şimdi dil öğrenmek için yaptığım diğer şeyden bahsedebiliriz.
Şarkı sözleri ezberlemek.
Özellikle de Eminem şarkıları. Müzik dinlemeyi çok severim. Bunu dil öğrenimimle birleştirmeye karar verdikten sonra inanılma z bir ilerleme kaydettim. Senin de bildiğin gibi şarkılarda genellikle günlük hayatta kullanılan ifadeler bulunuyor.
İşte şarkıları kitaplardan ayıran özellik bu. Şarkılar dilde en çok kullanılan ifadeleri öğrenmemi sağladı. Bunun haricinde şarkılar sürekli telaffuz pratiği yapmama da yardımcı oldu. Şarkıları ezberleyip kendi kendime şarkı söylediğimde otomatik olarak telaffuz pratiği yapıyordum.
Şarkı dinleyerek dil öğrenmeyi denediğinde senin de farkı göreceğinden eminim. Ama tabii ki şarkı dinlemek tek başına yeterli olmayacaktır. Şimdi üçüncü yönteme gelelim.
Konuşma pratiği yapmak.
Evet, konuşma pratiğini, zaten öğrenmiş olduğumuz bilgileri kullanma yolu olarak değerlendiriyor olabilirsin. Fakat konuşma pratiği bundan daha fazlasını ifade ediyor. Araştırmalar herhangi bir kelime ya da ifadeyi kullanmanın onu daha sonra hatırlamayı kolaylaştırdığını gösteriyor.
Bu yüzden öğrendiğimiz şeylerin zihnimizde kalıcı hale gelebilmesi için onları kullanmamız gerekiyor. İngilizce öğrenirken konuşma pratiği yapmak için konular araştırıyordum. Genellikle eslconversationtopics.com web sitesini kullanıyordum.
Bu web sitesinde her seviye için farklı sorular bulmak mümkün. Bu sorulara yazılı veya sesli cevaplar verebilirsin. Ayrıca ilk başta alışması zor olabileceği için soruları Türkçe cevaplayarak başlayabilirsin. Konuşma pratiği yapmak İngilizce’de akıcılığımı arttırdı.
İlk başta kendimi ifade etme konusunda ciddi sorunlar yaşıyordum fakat yeterince çabalayınca zihin konuşmaya daha açık hale geliyor. Fakat konuşma pratiği yapmaya başlamadan önce yeterince okuma ve dinleme yapmak da çok önemli. Şimdi dördüncü teknikten bahsetme zamanı.
Kelime defteri kullanmak.
Kelimeleri not almak için farklı farklı yöntemler kullandım. İlk zamanlarda öğrenmek istediğim bütün kelimeleri deftere yazıyordum. Bu kısmen işime yaradı ama sonrasında bir bağlam olmadan kelime yazmanın iyi bir fikir olmadığına karar verdim.
Çünkü bunu yapmak kelimeleri ezberlememi sağlıyordu ve gerçek kullanılışlarını öğrenmemi engelliyordu. Bu yüzden daha sonra sadece öğrenmiş olduğum kelimeleri not almaya başladım. Böylece kelime defteri sadece öğrendiğim kelimeleri hatırlamak için kullandığım bir araç olmaya başladı.
Ayrıca örnek cümleler yazmak da kelimelerin kullanımlarını anlamama yardımcı oldu. Kelime defterini dil öğrenmeye yardımcı bir araç olarak değerlendiriyorum. Yani dil öğrenirken kesinlikle tamamen kelime defterlerine bel bağlamamalısın. İngilizce öğrenimim hakkında bahsetmek istediğim son şey.
Dizi veya video izlemek.
Birçok insan dizi izleyerek dil öğreniyor. Durum benim için de aşağı yukarı böyleydi. Sadece dizi değil başka tür videolar da izliyordum. İzlediğim şeylerden örnekler vereyim.
İlk olarak TED Talks’tan bahsetmek istiyorum. TED Talks’un hoşuma giden özelliği konuşmacıların genelde sakin konuşuyor olması. TED konuşmalarında genel olarak günlük konuşma hızıyla karşılaşmazsınız. Ayrıca videoların altyazılarına erişebilme imkanı da oldukça kıymetli.
Bilinmeyen kelimelere çalışmak ve notlar almak için altyazıları kağıda yazdırıyordum. Ayrıca bu yazıları sesli okuyarak da telaffuz pratiği yapıyordum. TED Talks dışında How I Met Your Mother isimli diziyi izliyordum. Başlarda bu diziyi anlamak ve hızına yetişmek benim için çok zordu.
Ama yine, beynim belirli bir süreden sonra buna alışmaya başladı. İlk başta Türkçe altyazıları bıraktım, daha sonrasında da İngilizce altyazılara elveda dedim. Ayrıca diziyi bazen durdurup duyduğum ifadeleri sesli olarak taklit ediyordum. Bunu yapmak kendimi daha doğal şekilde ifade edebilmemi sağladı.
Yani dizi ve video izlemenin İngilizcemi geliştirdiğini kesinlikle söyleyebilirim. İngilizce öğrenirken sadece bu videoda paylaştığım adımları uygulamadım. İngilizce öğrenmenin farklı birçok yolu daha var.
Bu yazı dil öğrenme konusunda çıkarımlar yapmana yardımcı olacak. Sence dil öğrenmenin en faydalı yolu hangisi? Lütfen fikirlerini yorumlar kısmında paylaş. Dil öğrenme konusunda yeni yazılar paylaşacağım. Bu yüzden takipte kal.