Stresle başa çıkmanın yolları nelerdir sizlere uzmanların tespit ettikleri 4 kolay yöntemden bahsedeceğim işte stresle başa çıkma yolları bu yolları ben ve bir çok takipçimle paylaştım ve çok olumlu dönüşler aldım buna emin olabilirsiniz. Aslında bizi mahveden şey stres değil. Ona nasıl karşılık verdiğimizdir.
Bu benim değil, Hans Selye isimli bir Endokrinologun tespiti. Kendimizi çoğu zaman kötü hissettiğimizde günah keçisi olarak stresi konumlandırıyoruz. Bugün birazcık stresi anlamaya çalışalım istiyorum. Aynı zamanda ben özellikle stres olduğumda kendi üzerimde denediğim ve işe yaradığına inandığım 4 tane yöntemi de sizinle paylaşmak istiyorum. Umarım, Siz de faydasını görürsünüz.
İçindekiler
Stresle Başa Çıkma Yolları
Stresle başa çıkmak için önce onun ne olduğunu biraz anlamamız gerekiyor. Stres aslında bizim hayatta kalmamızı sağlayan bir mekanizma gibi düşünebilirsiniz. Kendimizi tehlikede ya da tehdit altında hissettiğimiz anda verdiğimiz bir reaksiyondur stres. Şöyle örnek vereyim bunu yeni anne olan bir arkadaşım söyledi. Doğada hayvanlar doğum yapacakları zaman bir yırtıcı hayvan tarafından gelen tehlikeyi hissettikleri anda
doğumu durdururlarmış, kendilerini kilitler ve kaçmaya başlarlarmış. Böylece hem bebeği hem de kendini korurmuş anne olacak hayvan. Günümüzdeki hayat koşullarına bakacak olursak çok fazla detayda boğulduğumuz günler yaşıyoruz. Arabayı nereye park edeceğim? Bu trafikte işe nasıl yetişeceğim?
Zam alacak mıyım? Patronum geç kaldığım için bir şey diyecek mi? Hoca bana kızacak mı? Sınavda ne yapacağım? Instagram fotoğraflarım yeterince beğeni alacak mı? gibi pek çok minik detay bizi strese sokmaya yetiyor.
Hal böyle olunca, Vücut kendini bu kadar çok tehlikede hissedince bir yerden sonra sakin ve temiz düşünemez oluyor. İşte bu yüzden stresle nasıl başa çıkacağımıza dair birkaç yönteme ihtiyacımız var. Hemen kendimde faydalı olan yöntemleri sıralamaya başlıyorum.
1. Nefes

Çok kolay, ben her gün yapıyorum, öyle hayatta kalıyorum zaten diyor olabilirsiniz ama aslında stres yönetiminde doğru nefes tekniğini keşfetmek çok önemli! Ben de bunu yıllar önce bir TV programında Bir nefes koçunu izlerken öğrendim.
Ondan öğrendiğim yöntemi zaman zaman kendi hayatımda deniyorum. Gerçekten işe yarıyor. Şöyle ayak parmaklarınızdan başlayarak ayak bileklerimizi, dizlerimizi, kalçamızı sıkmaya başlıyoruz.
Karnımıza doğru gidiyoruz. Ellerimizi sıkıyoruz. Bunu nefes alırken yapıyoruz. Sonra tüm yüzümüzü en çirkin halimize gelene kadar da sıkmaya devam ediyoruz. Böyle!
Sonra yüzümüzden başlayıp, aşağıya doğru giderek nefesimizi vermeye başlıyoruz. Tek tek yüzümüzü, omuzlarımızı rahatlatıyoruz. Kollarımızı, karnımızı, kalçamızı… derken
ayaklarımıza kadar bütün rahatlama hissini yaşıyoruz. Kendimizi iyi hissedene kadar birkaç kez tekrarlayabiliriz. Önemli toplantılarımdan önce bazen WC’ye gidip bunu iş yerimde deniyorum.
2. Stres Yapmayacağım diye Daha Çok Stres Olmayın!
Karışık geldi, hemen anlatıyorum. Örneğin; üniversite sınavına gireceksiniz. Bu sizin çok önemli. Ne diyorsunuz kendinize? Çalıştınız hazırsınız ama “O gün stres yapar da… bildiğim şeyleri cevaplayamazsam” ben ne yapacağım? Oldu mu şimdi? Stres olma paniği ile ekstra stres yaratıyorsunuz. Geçtiğimiz günlerde beni Instagram’dan takip edenler bilirler.
Orada da hikayelerimde paylaşmıştım. Bir TED konuşması izledim. Bir psikolog anlatıyor. Kelly McGonigal isimli bir psikolog. Diyor ki; günümüzdeki çalışmalar gösteriyor ki stresi aslında biz nasıl algılarsak hayatımızı da öyle etkiliyor. Biz stresin bizim için tehlikeli olduğunu düşünürsek kalp krizine sebep olacak gibi… Kalp krizi ile sonuçlanabiliyor.
Ama biz stresi hayatımızın bir parçası gibi konumlandırırsak,
tam tersi bizi rahatlatan ve varlığı ile bizi rahatlatan ve varlığı ile yaşamaya alıştıran bir ruh haline büründürüyor.
Dolayısıyla, buradan benim çıkarımım: Strese karşı negatif bakış açımızı değiştirip, onun da aslında bizim için hayatta kalma mücadelemizde destekleyici bir mekanizma olduğunu hatırlatmak kendimize.
3. ‘Müzik’
Müzik diyeceğimi sanıyorsunuz ama hayır. Ben size çok daha net bir besteden bahsedeceğim. Marconi Union isimli grubun ‘Weightless’ adlı parçası. Bu grup çeşitli ses terapistleri ile bir araya gelip bu parçayı özellikle insanlara iyi gelmesi için hazırlamış. İçindeki harmoniler ve ritimler ile birlikte bakıldığında vücuttaki kortizol oranını dengelediği ve insanların endişe seviyelerinde %65 oranında rahatlama sağladığı gözlemlenmiş. Çok bilinçli yapılmış bir parça. Aşağıya linkini bırakıyorum.
Bir dinleyin bakalım sizde nasıl etki bırakacak.
4. Gülümseyin
Benden duyduğunuza hiç şaşırmayacaksınız: Gülümseyin! Gülümseyince oksijen alımız artar, endorfin salgılarsınız. Dolayısıyla daha mutlu ve rahat hissedersiniz. Nasıl gülümseyeceğim derseniz sevimli hayvan video’larına ya da fotoğraflarına bakabilirsiniz. Bedenimiz, ruhumuz bizim için çok değerli Her şeyimiz onlar. Onlara tutunmalıyız. Umarım bunları stresle başa çıkmak için bu bahsettiğim yöntemleri dener ve faydasını görürsünüz. Şimdi derin bir nefes alın ve hayatın akışının tadını çıkarın.
Yorumlar (1)