1. Ana Sayfa
  2. Yaşam

Çocuğa Kaç Yaşında Telefon Alınmalı?

Çocuğa Kaç Yaşında Telefon Alınmalı?
+ - 0

Çocuğa kaç yaşında telefon alınmalı ya da alabiliriz? Günümüzde herkesin ihtiyacı haline gelen telefon, yeni nesil çocuklar için çok büyük önem taşımakta.
Çevremizdeki birçok çocuğa telefonla, tabletle yemek yediriliyor, sakinleştiriliyor, aslında bir şekilde oyalanmayı öğreniyor. Küçük bir çocuk, konuşmaya başlamadan, telefonla bir yetişkin kadar vakit geçirebiliyor.

Çocuğa Kaç Yaşında Telefon Alınmalı?

Okumayı henüz öğrenmeden videolar açıp, telefonda kendi işlerini görebiliyorlar.
Haliyle tüm bunlara bağlı olarak telefon ile tanışma ve telefonu bir ihtiyaç haline getirme, bir ihtiyaç olarak isteme yaşı oldukça düştü. Diğer yandan anne ve babalar haklı olarak çocuklarıyla iletişime geçebilmek ve güvenliklerinden haberdar olabilmek için çocuklarının telefon sahibi olabilmelerini gerekli görebiliyorlar.

Peki doğal olarak tüm bu çağa ayak uydurma çabamızda hangi yöntemler çocuğumuza bir telefon almak için doğru adımlar olabilir? Çocuğa telefon alma yaşı var mı? Telefon ile birlikte neler risk taşıyan ve potansiyel problemler haline gelir? Tüm bunları masaya yatıralım.

Ve doğru bir karar almak için neleri göz önünde bulundurmalıyız? Detaylandıralım.
Çocuğunuz tarafından gelen bir telefon sahibi olma talebi, çoğunlukla, pek çok işlevi yerine getirebilen akıllı cihazlar içindir. Akıllı telefonların en temel işlevi ise, rahatlıkla internete bağlanabiliyor olması ve bu sayede sanal ve sınırsız bir dünyaya kapıları açmasıdır.

Bu nedenle akıllı telefon olumlu ve faydalı verimliliklerinin yanında, özellikle ruhsal olarak zarar görülebilecek riskleri beraberinde getirir.
Bu yüzden bu sınırsız dünyaya bir sınır getirmek, ebeveynin en büyük görevlerinden bir tanesidir.

“Çocuğunuza ne zaman telefon satın almalısınız?” sorusundan daha mühim olan, çocuğunuza telefon kullanma iznini ne şekilde veriyor olduğunuzdur. Yani çocuğa telefon alma yaşı yerine çocuğa telefon kullanma izninin ne ölçüde verildiği konusu daha önemlidir. Sorumluluğu sizde olan bir telefonu kullanması için izin verebilirsiniz.

giphy.gif?cid=e2a3cbdea6qhguzfs1zsw2lafalj8uz8phn1p70qu52o3ps4&rid=giphy

Çünkü çocuğunuza telefon alıyor olmanız demek, aslında ona bu hakkı veriyor olduğunuz anlamına gelir. Henüz telefon sahibi olmayan çocuklar genellikle anne ve babalarının telefonlarını kullanır ve aslında çizilmesi gereken sınırlar burada çok önemlidir.

Telefon günümüzde çok önemli bir kişisel eşya haline geldi. Kişinin mahremiyet sınırlarını aşmadan, bilinçli ve sınırlı şekilde paylaşım sağlaması gerekir. Bu sınırların çizilmesinde önemli olan, kuralları telefonu vermeden önce paylaşırsanız, oluşabilecek krizlerin önüne geçmiş olursunuz.

Peki, neleri hatırlatmanız gerekir bu sınırı çiziyorken? Telefonun size ait olduğu, ona şu an kullanması için veriyor olduğunuzu, gerekli gördüğünüzde geri alabileceğinizi belirtmeniz gerekir. Telefonu nerede, ne kadar zaman süresince kullanabileceğini belirtmeniz de gerekir.

Aksi takdirde olmadık yerlerde telefonunuzun istendiği ve önüne geçemeyeceğiniz durumlarla karşı karşıya kalabileceğiniz gibi, burada bir parantez açmak istiyorum, ebeveyn olarak sizin de bu kurala ayak uydurmanız gerekir. Kuralınızın dışında; biraz oyalansın, sizi rahatsız etmesin diye telefonu çocuğunuza veriyorsanız bu da başlı başına probleme dönüşebilecek bir durumdur.

Çocuğunuza telefonu nasıl kullanabileceği konusunda da bilgi vermeniz gerekir. Mesela oyun satın almakla ilgili, telefonunuza oyun yüklenebilmesiyle ilgili ve sosyal medya hesabı açmak gibi durumlar hakkında da çocuğunuzu bilgilendirmeniz gerekir.

Eğer çocuğunuza telefon almaya karar vermek istiyorsanız nelere dikkat etmelisiniz?
Çocuğunuzun yeterli olgunluğa erişip erişmediğini ve bu olgunluğun çocuktan çocuğa değişiklik gösterdiğini düşünmeniz lazım. Yeterli olgunluğa erişip erişmediği hakkında, diğer tüm teknolojik aletlerle olan haşır neşirliği, kurallara uyup uyamaması size bir öngörü fırsatı sağlar.

Diğer önemli bir farkındalık noktası ise acaba çocuğunuz bir telefon ile gerçekleştirilen konuşma ve yazışmaların başkaları tarafından görülebileceğinin ve kötüye kullanılabileceğinin farkında mı? Eşyalarına gerekli ehemmiyeti veriyor mu?

Sık sık eşyalarını kaybedip zarar veriyor olması, ya da bu sorumluluğu alıp alamayacağı hakkında sizlere fikir sağlar. Peki, çocuğunuzun telefon sahibi olması, ne gibi riskleri beraberinde getirir? Çocuğunuzun henüz gelişimine uygun olmayan bilgilere erişimi kolaylaşır.

Siber zorbalık dediğimiz teknoloji kanalları ile uygulanan şiddete maruz kalabilir. Ebeveyn olarak yaşadığınız tedirginlik için çocuğunuzun güvenliği adına akıllı olmayan bir telefon alabileceğinizi ya da haberleşmenizi sağlayacak diğer kanalları kullanabileceğinizi unutmayın.

Diğer yandan unutmayın ki, “Herkesin telefonu var, benim yok!” diyen çocuğunuzun arkadaşlarının telefon sahibi olması, çocuğunuza telefon almanız için yeterli bir mazeret değildir. Sizin uygun görüp görmemeniz ve bu konuda çocuğunuza yapacağınız açıklama önemlidir.

Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken bir konu daha var. Böylesi bir hak, çocuğun sınav başarısı gibi durumlarla bağdaştırılmamalıdır. “Eğer şu sınavdan iyi not alırsan sana istediğin o telefonu alacağım.” denmemelidir.

Yorum Yap