Çok etkili zaman yönetim teknikleri hakkında google de belki de çok şey okudunuz fakat zaman yönetimi hakkın da bu liste de öğrenecekleriniz belki de sizin için etkili zaman yönetimi listesi olacak hayatınız boyunca hemen girişimi yapıyorum arkadaşlar. Hepimizin gün içinde sahip olduğu zaman eşit. Peki neden sonuçlar bu kadar farklı neden bazımız için zaman geçmiyorken bazılarımız için zaman yetmiyor. Kendimi ne zaman dağınık kontrolsüz hissetsem kendim için uyguladığım 20 adımlık zaman yönetimi listesi var. Hayat kurtarıcı bir Kılavuz olabilir sizin için kimsenin zamanı yavaşlatmaya gücü yok ama herkes zamanını doğru şekilde yönetmeyi öğrenebilir.
İçindekiler
- 1 Çok Etkili 20 Zaman Yönetim Tekniği
- 2 Mevcut Durum Raporu Çıkar
- 3 Zaman Sınırı Belirle
- 4 To Do Lıst Kullan
- 5 Önceden Planla
- 6 Büyük Kurbağa
- 7 Pasla Zaman Yönetim Tekniği
- 8 Yarım Çalışma Tuzağı
- 9 Sihirli Bir Saat
- 10 Kısa Bir Ara
- 11 Beklerken Zaman Kaybetme
- 12 80/20 Kuralı
- 13 Süper Bir Yardımcı Kullan
- 14 Mükemmel Olmayı Bırak
- 15 Hayır De
- 16 Kilit taşı Alışkanlıkları
- 17 Tertipli Ol
- 18 Küçük Şeyleri Biriktirme
- 19 İlham Bul
- 20 Benziyorsa Birlikte Yap
- 21 Daha Az Yap
Çok Etkili 20 Zaman Yönetim Tekniği
Bir de benim kullandığım zaman yönetimi konusunda çok çok işime yarayan ücretsiz bir uygulama var liste için de onu önereceğim size bu listede kendinize ayıracağınız 10 dakika günlerce hayatınız boyunca belki de saatlerinizi kurtaracak size geri iade edecek arkadaşlar. Listeden not alma kısmını odaktan kopmamak adına listeyi tekrar okumanızı öneriyorum. Öyleyse hemen listeye başlayalım.
Mevcut Durum Raporu Çıkar
Hayatımı derleme toparlama zamanı mı kontrol etmeye başlama sürecinde attığım ilk adım mevcut zamanımın nereye gittiğini bulmak oluyor arkadaşlar. Örneğin Instagram‘da günde 20 dakika geçirdiğinizi düşünebilirsiniz size öyle gelebilir. Acaba gerçekte öyle mi? Bu gibi sürelere yani dijital de harcadığımız sürelere telefonunuz ya da bilgisayarınızın ayarlarından ulaşabiliyorsunuz.
Hemen şimdi bir kağıt kalem alın ve normal bir gününüzün ortalama gününüzün sabahtan gece yatana kadar dakika dakika bir raporunu çıkarın ve ne zaman nerede ne yapıyorsunuz? Gün boyunca kaç dakika neye vakit ayırıyorsunuz detaylı bir rapor çıkartın. Bu benim için itiraf gibi bir rapor oluyor açıkçası, bana zamanımı neyin çaldığını gösteriyor.
Zaman Sınırı Belirle
İkinci adımda rapordaki her görev ve yaptığın her şeyi her alışkanlığa bir zaman sınırı koyuyorum. Örneğin telefona bakma sürem 4 saatlere çıktıysa bunu bir saatle sınırlı yorum. Bilgisayara bakma süremin arttığını gördüysem örneğin eğer çok film izliyorsam haftada en fazla bir film sınırı koyuyorum kendime, kendimi bazı konularda kısıtlamak bana bir oyun gibi geliyor arkadaşlar.
Hedeflerimi takip ediyorum, grafiklerimi çiziyorum, renkli renkli Excel’de tablomu takip ediyorum, ulaşıp ulaşmadığımı görüyorum zor gibi gözüken bu sürece aslında kendimce bir oyuna çeviriyorum. Mevcut bu kısıtlamalar da çok daha güzel fırsatlar için bana ekstra sırlar çıkarmış oluyor.
To Do Lıst Kullan
Tüm hedefler hedefe ulaşmak için gerçekleştirilmesi gereken daha küçük parçalardan oluşur. Her hedef için tüm gerçekleştirilmesi gereken adımları kapsayan ölçülebilir bir yapılacaklar listesi oluşturun diyor Willian Liposki.
Ben de bunu dinleyerek her hedefim için bir yapılacaklar listesi oluşturuyorum bu aynı zamanda bana neleri yaptığımı ve geriye nelerin kaldığını gösteriyor. Bu da beni acayip motive ediyor.
Önceden Planla
Bu en çok konuştuğumuz konulardan birisi. Benim bu hayatta kendime yapabileceğim en büyük kötülüklerden birisi güne plansız başlamak arkadaşlar. Çünkü bence güne plansız başlamak bir insanı amaçsızca dolaşmaya ve önemsiz şeyler de vakit kaybetmeye açık biri haline getiriyor.
İki maddede bu adamı da gerçekleştiriyorum her gece bir sonraki günün çok hızlı 5 dakikalık genel bir planı çıkartıyorum. Sabah kalkınca da o plan üzerinde de biraz detaylandırmalar yapıyorum bunu yapın arkadaşlar. Bu günlerde edinebileceğiniz en önemli alışkanlıklardan birisi bu bunsuz yaşarsanız bu dünya boşluk kabul etmez ve sizi kapar.
Büyük Kurbağa
Mark Twain çok ilginç bir benzetmesi var arkadaşlar muhtemelen hayatınız boyunca unutmayacaksınız bunu ben de gittim seminerde falan anlatıyorum bunu sık sık. Eğer sabah kalktığınız da o gün içinde bir kurbağa yemeniz gerekiyorsa bunu sabah yapın. Eğer iki kurbağa yemeniz gerekiyorsa işe önce büyük olanı yemekle başlayın iğrenmenin hemen burada ne demek istediğini yazıyorum.
Sabah kalktığımda önemli bir işim varsa o gün bitirmem gereken önce onu konsantre oluyorum sabah önce ilk işim onu bitirmek oluyor. İki ya da daha fazla işim varsa ki benim daha fazla işim oluyor genellikle önce önemli ve büyük olan işleri bitirmekle planımı onun üzerine kurmaya çalışıyorum.
Yorgunluğunuzun olmadığı daha dinç hissettiğiniz daha enerjik hissettiğiniz saatlerde günün önemli işlerini yapmaya çalışın. Hem sabaha bir başarı hissiyle başlamış olursunuz ve o başarı hissi gün boyunca sizi daha motive tutar daha odaklı ve daha konsantre tutar.
Pasla Zaman Yönetim Tekniği
Bazen ufak tefek işlerin içinde çok yoğun dönemin içinde zamanımın yetmediği dönemlerde kendimi hissettiğimde bu madde devreye giriyor ve inanılmaz işime yarıyor toparlama mı sağlıyor alınıyorum kendime eğer bir işi başkası senin gibi yapabiliyorsa hatta senin yüzde seksenin kadar yapabiliyorsa bırak o yapsın işlerin içinde değil işlerin üstünde olmayı öğren.
Özellikle kendi işinizi kurma hedefiniz varsa yada kurduysanız çok işinize yarayacak hayat kurtarıcı bir taktik olsun bu arkadaşlar işlerin içinde değil işlerin üstünde olmayı öğrenin.
Yarım Çalışma Tuzağı
Bir iş üzerinde çalışıyoruz örneğin; aklımıza geldi ya da bir yerden bir bildirim sesi geldi telefonu alıyoruz hop bir saat kayboluyor, kitap okuyoruz örneğin bir yerden bir ses geliyor salona gidiyoruz bakıyoruz ailemiz televizyon izliyor hop bir filme dalıyoruz bir yarışma programına dalıyoruz 3 saat gitmiş o akşamımız kaybolmuş sadece kötü örnekler değil iyi örnekler de oluyor bazen.
Matematiğe konsantre olmuşsun çalışıyorsun aklına bir şey takıldı tarihi açıyorsun hop bir kaç saat tarihin içinde buluyorsun kendini kötü bir örnek değil yine çalışmışsın ama odaklandığın konudan sapmışsın bitirmen gereken işi yarıda bırakmışsın.
Buna yarım çalışma tuzağı deniyor arkadaşlar ve bu tuzak bizim tam olarak bir işle meşgul olmamızı engelliyor bununda çok kötü etkileri oluyor tabii ki her şeyi yarım verimlilikle yapıyorsun ve her şeye iki kat daha fazla süre ayırman gerekiyor. Yarım çalışma tuzağına düşmeyin.
Sihirli Bir Saat
Bu toparlanma süreçlerinde bir kamp gibi normalde kalkış saati neyse onu bir saat geriye çekiyorum arkadaşlar günü bir saat daha fazla yaşıyorum, bir kaç gün sonra uykuya da alıştığım için uykusuz da kalmıyorum açıkçası.
Bu bir saat erkene çektiğim de peki ne yapıyorum günümü planlama ya daha fazla vakit ayırıyorum dolayısıyla güne daha odaklı başlıyorum, egzersizler eğer o dönemlerde yapmıyorsan egzersiz yapıyorum bu endorfin salgılanmasını sağlıyor çok daha dinç bir vücutla güne başlıyorum.
Derin nefesler alıyorum balkonumda yada yakınım da bir parkta hücrelerime vücuduma oksijen pompalıyorum ve eğer ilgiliyseniz öneri olsun meditasyon yapmayı deneyebilirsiniz o sabahın erken saatlerinde ya da namaz kılabilirsiniz.
Bu zihninizi sakinleştirir hayatınıza gününüze çok daha odaklı amacınızdan sapmayacak şekilde bir yaşam tarzı elde etmeniz de çok yardımcı olabilir. Sabahları kendinize herkes uyurken ayıracağız bu ekstra bir saat bir mucizevi etkiyle yaşamınızı kökten baştan sona değiştirebilir arkadaşlar mutlaka deneyin.
Kısa Bir Ara
Birbiri ardına çalışma seansları bloglar saatlerce 4 saat, 6 saat, 8saat hiç durmadan hiç kalkmadan çalışmak zamanı verimli kullanmak gibi gözükebilir arkadaşlar ama aslında tam tersidir insan beyni yapılan bilimsel araştırmalarla ortaya çıkmıştır ki 50 ve 70 dakika arasında bir şeye odaklı tam odaklı verimli şekilde konsantre kalabiliyor.
Eğer bunları ıskaladığım bir dönemde isem hemen kontrolü ele alıyorum pomodoro tekniği gibi tekniklerle çalışma seanslarımı düzenliyorum verdiğim kısa aralarla da küçük esnemeler, küçük yürüyüşler, oksijen almak, açık havaya çıkmak gibi aktiviteler yapıyorum bu da çok daha iyi bir çalışma koşusu için beni hazırlanmış oluyor.
Beklerken Zaman Kaybetme
Banka da, markette, devlet dairesinde, hastanede, asansör kuyruğunda, AVM güvenlik kontrollerinde yada Avm’ler de kasalarda hayatımız özellikle büyük şehirlerde yaşayanlar için adeta bekleme sıralarında geçiyor arkadaşlar. Bunu bir kazanca dönüştürebiliriz ne yapabiliriz? Böyle hayatımı zamanı toparlama dönemlerinde daha çok dikkat ediyorum.
Bir uzaktan halletmeye çalışıyorum işlerimi, otomatik ödemeler varsa onları almaya çalışıyorum bir yere gidip ödemekten ziyade yada toplantılarımı uzaktan online yapmaya çalışıyorum pandemi de zaten bu işe oldukça fazla alıştık ya da alışveriş yapıyorsan bunu işte sitelerden almaya çalışıyorum.
İkinci olarak da eğer önleyemez durumu yaşayacaksam onu kazanıma dönüştürmeye çalışıyorum. İstanbul gibi inanılmaz Avrupa’nın en kalabalık en büyük şehrinden çok daha sakin bir yere taşınınca çok daha yayılmış bir yerleşme daha düzenli bir şehre taşınınca bekleme süreleri mimimuma indirdim ama yine de bir şeyler bekleme durumlarında mutlaka telefonumda kayıtlı bir video ya da podcasts oluyor ya da karalama defterinde mutlaka üzerinde düşünmem gereken yapmam gereken metin bir konu bir kitapla ilgili bir makale oluyor onunla vakit geçiriyorum.
Evde zaten yapmak zorunda kalacağım bir işi ya da edinmem gereken bir genel kültürü orada bekleme sırasında değerlendirerek onun üzerinde çalışarak zamanımı önemli bir işle geçirmiş oluyorum size de mutlaka öneriyorum bunu daha nitelikli daha kaliteli bir insan olmak istiyorsanız boşa geçirdiğiniz vakitlerin niteliklerini arttırmaya çalışın.
80/20 Kuralı
80/20 kuralını diğer bir ismiyle pareto ilkesini diğer makalelerim de sık sık yazmıştım. Aslında haftada bir ya da iki yazı yazıyorum bu siteye haftada 10 dakikanızı bu siteye verirseniz bir kaç ay sonra kendiniz hiç fark etmeden bir üst seviyeye çok daha Elif bir pozisyona geçmiş olarak bulabilirsiniz. Dolayısıyla takip etmiyorsanız eğer takip etmeyi lütfen unutmayın.
Peki ne diyordu parato ilkesi ya da 80/20 kuralı sonuçlarımızın yüzde sekseni çalışmalarımızın yüzde 20’si tarafından ortaya çıkar ya da diğer bir değişle sonuçlarımızın yüzde 20’si çalışmalarımızı yüzde sekseni sonucu ortaya çıkar.
Öyleyse çalışmalarımızı uğraşlarımızı biraz filtreleyip önemli sonuçlara ulaşma konusunda harcadığımız emek miktarını arttırırsak çok çok daha başarılı bir insan olabiliriz.
Süper Bir Yardımcı Kullan
Tüm planlarımı yapmada hayatımı düzenlemede kullandığım iki şey var arkadaşlar birincisi kağıt kalem, ikincisini Notion daha önce de bahsettim size yıllarca çok uygulama aradım ben hayatımı düzenlemek için, plan yapmak için, bazen boş bir A4 kağıdı gibi karalama yapmak için, gelişi güzel notlar almak için ne kullanabilirim diye Notion yıllar önce vardı en iyi noktaydı yıllardır da sadece onu kullanıyorum bütün ihtiyaçlarımı da karşılıyor.
Sebebi de çok basit aslında isterseniz boş bir A4 kadar sade ve basit olarak kullanabiliyorsunuz isterseniz en komplike düşüncelerinizi en komplike programları not alma uygulamalarını karışık excelleri barındırabilecek kadar yetenekli renkli olabiliyor.
Fazlalığında eksikliğinde olmadığı bir uygulama diyebilirim bireysel kullanım ücretsiz ekipleri için ve Pro versiyonları var tabii ki not alabilirsin, görevlerini oluşturabilirsin, hedefler belirleyip onları takip edebilirsin, zamandan tasarruf edeceğin üretkenliğini arttıracağın çok fazla özellik var programda yazdığın çizdiğin sayfalara böldüğün tüm bilgiye hızlıca ulaşabiliyorsunuz.
Ünlü fizikçi Stephen Hawking biliyorsunuz hayatını her şeyin teorisine ayırmıştı Notion da bence her şeyin çalışma alanı gibi bir uygulama siz ne kadar renkli ve zeki seniz Notion da inanın bana o kadar renkli ve zeki oluyor yapamayacağınız hiçbir şey yok.
Burada en sevdiğim şeylerden birisi klikler atarak hedeflerimi takip etmek. Hem renkli hem eğlenceli hem de işi işi oyuna dönüştürdü için çok motive edici üye olduktan sonra templer kısmında onlarca hazır şablon var ve çok eğlenceli mutlaka onlara bakın bu arada uygulama İngilizce ama her şey özelleştirebilirsiniz için aslın da her şeyi Türkçeleştirilmiş oluyorsunuz Notion’ı bireysel kullanabileceğiniz gibi istediğiniz kısmı çalışma arkadaşlarınızla açıp öğrenci arkadaşlarınızla paylaşıp ortakta kullanırsınız.
Sizin müsaade ettiğiniz kısımlara katılabilir, sizin müsaade ettiğiniz kısımları görebilirler ben bazı sayfamı ekibimle paylaşıyorum ortak takip ediyoruz seyahat notlarımı da eşimle ortak bir dosyada kullanıyoruz.
Mükemmel Olmayı Bırak
Bu benim törpülemeye çalıştığım özelliklerimden birisi ve yıllardır da bundan mesafe kat ettiğimi düşünüyorum hayatta mükemmelliyetçi baktığınızda her şey eksik yapıyormuşsunuz gibi geliyor size her şeyden yeter sizmişsiniz gibi tam olmamış gibi geliyor her şey size bu da insanın müthiş bir tatminsizlik kuyusunun içine hapsediyor.
Mükemmelliyetçi olmaya çalışmak yerine tabii ki en büyüğü en iyisini hedefleyip ama mükemmelliyetçi gözlükte değil yapabileceğinin en iyisi gerçekten kendini zorlayarak Yapabileceğin ileryelebileceğin en iyi noktaya odaklanmak bence en iyisi.
Hayır De
Tabii ki kimseyi üzmek istemeyiz değil mi? Kimseye hayır demek istemeyiz herkese yetişmek isteriz. Ama neticede başarısız işlerini yetiştiremeyen zamanını yetiştiremeyen bir Ahmet’in kimseye faydası olamaz değil mi? Eğer önünde yapacağım işler varsa eğer önce bitirilmesi gereken bir tabak varsa başkalarına hayır demekten imtina etmemeliyim.
Sizde öyle yapın kendiniz için yapmanız gereken önemli şeyler varsa bitirmeniz gereken önemli işler varsa lütfen önce kendiniz için sonra aslında başkaları için başkalarına hayır demeyi öğrenin.
Kilit taşı Alışkanlıkları
Alışkanlığın gücü kitabının yazarı Charles Duhigg bazı alışkanlıkların sizi zincirleme Reaksiyon başlatma özellikleri olduğunu söylüyor. Bunlar kilit taşı alışkanlıklarıdır ve her insan için değişir. Senin için modunu en çok yükselten en çok tutku duyduğun, yaparken en keyif aldığın, en çok seni motive eden alışkanlıklardır.
Zaman yönetiminde kaybolduğum da neyi ne zaman yapmam gerektiğini bilmediğim de biraz kendimi zaman konusunda enerjisiz ve dolu dolu zamanımı geçirmediğim dönemlerde hemen kilit taşı alışkanlıklarımı hayatıma geri kazandırıyorum onların başlattığı zincirleme reaksiyon öncesinde ve sonrasında hayatın kendiliğinden bana kattığı enerji motivasyon ve diğer alışkanlıklar yaşadığım problemin yarısının kendi kendini çözülmesini sağlıyor.
Tertipli Ol
Çok ilginç bir bilgi. Ortalama bir Amerikalı yılın 2 buçuk gününü sadece bir şeyin nereye koyduğunu arayarak geçiriyor arkadaşlar. Dolayısıyla düzenli olmak, tertipli olmak, planlı olmak bir şeyi hep aynı yerine koymak neyin nerede bulacağını iyi şekilde bilmek bize inanılmaz vakit kazandırıyor ve o şeyi ararken aslın da fark etmediğimiz sönümlenen enerjiden de tasarruf ettiriyor.
Bu tertip meselesini sadece eşya kıyafet ya da çalışma ortamı için algılamayın dijital versiyonu da var arkadaşlar bu fikrin örneğin bir site kaydettiniz sık kullanılanlar da nereye kaydettiniz onu ya da bir dosya açtınız bilgisayarda o dosyayı acaba nereye açtınız hangi isimle açtınız.
En basitinden bir insanı telefonunuza kaydettiniz rehbere ama hangi isimle kaydettiniz acaba ben böyle durumlarda önce o kişinin ülkesini ismini ya da mesleği ile ilgili başını bir iki kelimelik bir şey yazıyorum çünkü adamın ismini unutsam bir şekilde meslekten ya da o tesadüften o tanışmadan artık bir çağrışım yapıyor o mesleğin yazıyorum o şehri yazıyorum hemen o seçenekler çıkıyor zaten o kişinin ismini tekrar hatırlıyorum.
Küçük Şeyleri Biriktirme
Bir insanı küçücük bir iple bir misinayla bir direğe bağlayamazsınız arkadaşlar ama ondan yüzlercesini kullanarak yüzlerce kez döndürürseniz onu bağlarsınız küçük işleri bitirmeyip önemsemeyip onları biriktirmek tam olarak bu etki yapıyor bizim hayatımızda.
Ciddiye almadığımız küçük işler birikiyor birikiyor ve gün geliyor bizi kitliyor arkadaşlar. Eğer bir iş küçükse birkaç dakika içinde yapabiliyorsam onu onu hiç bekletmiyorum zaten birkaç dakika onu yapıp geçiyorum inanılmaz kolaylık sağlıyor geleceğinde birikebilecek bir dağdan tepeden engelden beni kurtarmış oluyor mutlaka yapın bunu.
İlham Bul
Bu TED konuşmaları dinlemek. Dünya da takip ettiğim başarılı insanların konuşmalarını dinlemek podcastler dinlemek başarılı insanların hayat hikayelerini okumak beni dinç ayık tutuyor arkadaşlar.
İlham araya gelirmiş arkadaşlar motive olmak hedeflediğiniz yolda o yürüyüşünüze devam etmek yolda kalmak zaman kayıplarından kurtulmak için herkesin böyle ilhamlara böyle motivasyonlara ihtiyacı var. Kendiniz için az önce yukarı da yazdığım gibi bazı yardımcılar hayatınıza, gününüze, hobilerinize eklemeye çalışın.
Benziyorsa Birlikte Yap
Burada odaklandığım şey benzer çalışmaları bir arada yapmaya çalışmak oluyor çünkü farklı görevler birbirinden alakasız görevler farklı düşünce sistemleri gerektiriyor. Bu da sürekli beynin vites değiştirmesi anlamına geliyor.
Vites değişim anları da hem zaman kaybıdır hem de sürat kaybıdır koşunuzdan biraz geri kalmış olursun. Dolayısıyla benzer işleri aynı zaman bloklarında başlayıp hemen aynı zaman bloklarında onların hepsinin üstesinden gelmeye çalışıyorum.
Daha Az Yap
Az çoktur kavramını mutlaka bir arada duymuşsunuzdur bu madde ile ilgili zaman yönetimi konusunda konsantre olduğum konu aslında fark ettiğim şey şu oluyor her zaman. Uğraştım şeylerin sayısını azalttığım da bir şeye daha fazla vakit ayırabiliyorum ona daha konsantre olabiliyorum onun üzerine beynimi daha çok çalıştırabiliyorum. Bu da çok net şekilde çok daha üretken kreatif çok daha iyi sonuçlar almamızı sağlıyor.
Bu sebeple zaman yönetimi listemde 20’inci maddeye geldiğimde elindekilerin sayısını azaltmaya çalışıyorum bir şeye çok daha fazla vakit ayırıyorum ve çok daha verimli sonuçların çıktığını görüyorum az çoktur. Gerçekten bu gerçekleşiyor bu mutlaka deneyin arkadaşlar.
Evet Umarım bu liste zaman yönetim konusunda biraz sizi toparlama konusunda güzel fikirler verebilmiştir. Listeyi hızlıca okuduysanız isterseniz elinizde kağıt kalemle kendi hayatınızda görev listelerini oluşturarak küçük küçük notlar alarak bir ve kağıt kalemle okuyun. Çift dikiş olacaktır çok güzel olacaktır.