1. Ana Sayfa
  2. Yaşam

Kitap Okuma Teknikleri! Kitap Okumaya başlamadan 7 Taktik

Kitap Okuma Teknikleri! Kitap Okumaya başlamadan 7 Taktik
+ - 0

Bugün size öğreteceğim 7 tekniği uygulamadan kitap okumaya başlamayın, işte kitap okuma teknikleri. Bir çoğumuz kitapları okurken şu soruları soruyoruz. Ya ben kitap okuyorum ama hiçbiri aklımda kalmıyor, neden etkili okumayı öğrenemiyorum diyorsanız işte etkili okuma teknikleri öğretim bir liste olacak Dilerseniz başlayalım.

Kitap Okuma Teknikleri!

Neden Okuyorum

Kendimize soru sormalıyız kitap okumaya başlamadan önce bir kitap okumak istiyorsunuz ama neden okuduğunuzu bilmiyorsanız beyniniz öğrendiği bilgileri nerede işleyeceğini bilemez. O yüzden kendinize sormanız gereken bir takım sorular var bunların ilki neden okuyorum ve ikincisi ne öğrenmek istiyorum.

Neden okuyorum sorusu daha önce bildiğiniz bilgileri de aslında çağıracaktır ben bu kitabı neden okuyorum. Kafamı dağıtmak için okuyorum, bilgi öğrenmek için okuyorum, makale hazırlamak için okuyorum, sadece okumak için okuyorum. Dolayısıyla çeşitlendirdiğiniz okuma şekilleriyle beyniniz okuduğu bilgiyi eski bilgilerle birleştirilecektir daha fazla ne öğrenmek istiyorum.

Eğer okuma nedeninizi belirledikten sonra ne öğrenmek istediğimizi belirlersek yine öğrendiğiniz bilgileri üzerine neler kapa bileceğinizi Beynimiz bize söylüyor olacaktır Ve odaklanıyor olacağız yani ne demek odaklanmak.

Bildiğiniz bilgiler zaten var beynimiz de hazır duruyorlar onlar dosya halinde benzer kelimeleri, benzer cümleleri ya da o cümlelerin yakınından geçen anlatımları fark ettiğinde beyniniz bir mesaj verecek size bir sinyal verecek ve sinyal gönderecek ki buraya yoğunlaş bu nokta önemli ve siz altını çiziyor olacaksınız.

Örnek kişisel gelişim ile ilgili bir kitap okuyorum ve kişisel gelişimde okuduğum kitapla ilgili biraz bir bilgim var, üzerine daha ne katabilir mi baktığımızda beyin zaten o dosyayı açacak verecek biz bu konu hakkında şunları biliyoruz. Peki daha fazla ne öğrenmek istiyorum kitabı okurken daha fazla ne öğrenmesi gerektiğini noktaları size gösteriyor olacaktır.

Es Vermek & Küçük Duraklamalar

Yani minik molalar vermek bu bahsettiğim şey uzun uzun molalar değil 5 dakika 10 dakika değil okurken belki sayfayı geçtiğinizde belki bölümü bitirdiğinizde ara vermekten bahsediyoruz. Bu es verdiğiniz dakikalarda bir nefes alıyoruz oksijen beyine gitti ve bu arada kendi birtakım sorular soruyoruz.

Soru sormak çok önemli çünkü beyni aktif tutmamız gerekiyor nedir bu sorular Ben bunu 3B kuralı diyorum. Bu okuduğum şey mantıklı mı? Ara verdiğiniz de okudum ne kadar mantıklı, her okunan şeyler doğru olacak diye bir kural olmayacağını biliyorsunuz. Her okunanlar doğru olacak diye bir kural yok ne kadar mantıklı olduğunu sorgulayın.

2’inci sormamız gereken ise bu okunanlar kendi bilgilerimle bağlantı içerisinde mi daha önce bir şeyler bildiğimi biliyordum bu konu hakkında ve ne kadar bağım var. Belki de birçok konuyla bağlantılı olabilir. Ben sadece kişisel gelişim derim Ama hayatım bambaşka noktasıyla da bağlantılı olabilir. Bu bağı kurabilmek adına kendinize bu soruyu soracağız bildiklerimle ne kadar bağlantılı.

Ve üçüncü kuralımız 3’üncü beynimiz burada ne anlatılıyor bazen böyle duraksıyoruz ve ne anlatıldığını anlamıyoruz bu tam olarak ne demek istiyor bize anlatmaya çalıştığı şey tam olarak ne gibi soruları sormamız gerekiyor.

Uzun Aralık Vermek

Burada genelde bölümler bittiğinde yapılması gerektiğini söyledim hep sayfa bittiğinde değil de bölümlerin bitmesi çok daha bilgiye genel bir anlamda bakmamızı sağlar. Burada dikkat edilmesi gereken şey ne kadarını anladığımızı fark etmek Eğer anlamadığımız fark edersek dördüncü maddeye geçmiyoruz ve 3’ten önceki maddeleri gerçekleştiriyoruz.

Peki 3. maddenin ayrıntıları neler burada tam olarak ne anlatılıyor, anlamaya çalışın bu bölümde ne anlatıldı bunu yaparken metni parçalara ayırın, bölmeye çalışın ve küçük küçük parçaları birleştirmeye çalışın minik bir değerlendirme yapıp Unutmayın ki test yaptıkça beyninizi aktif tutarsınız.

Küçük sorular sorabilirsiniz, değerlendirme yapabilirsiniz, minik minik özetler çıkarabilirsiniz ve bu bölümü birine anlatmaya çalışın başkasına anlattığınız her bilgi kalıcı bir İyi olacaktır.

Imajinasyon Çalışması Görselleştir

Dördüncü maddemiz benim öğrenciler de en çok kullandığım madde benim için çok önemli “imajinasyon çalışması” yani görselleştirme çalışması bu çok kıymetli ve çok önemli bir çalışma. Çünkü beyniniz hayal ettiği şeyleri hayalinde gördüğü şeyleri gerçekleştirmeye çalışır.

Burada okuduğunuz metni hayal etmeye çalışın. Eğer hayal edemiyorsanız. Okuduğunuz metinde anladıklarınızı birini anlattığını hayal edin bu bile bu metindeki anladığınız noktaları çok daha derin kavradığınızı fark ettirecektir.

Bağ Kurmak

5’inci madde aslında maddeler arasında söylediğim ama yine de vurgulamak istediğim bir madde okuduğumuz şeyle bağ kurmak, bağlantıyı sağlamak. Daha önce bu konuyla ilgili nerelerden ne öğrendiğinizi hatırlamaya çalışmak. Es verdiğimiz noktalar da bunu yapıyorduk ama Metin Bittiğinde yine bir bağ kurma çalışması yapılması gerekiyor.

Yani bitirdiniz metni Ya da kitabı o zaman Ben bununla ilgili ne biliyorum, ne öğrendim ve nerede kullanabilirim gibi bu bağlantıyı bağ sıralamasını yapmalısınız.

Not Tut

İyi bir okuyucu olmak için iyi bir not tutucu olmak gerekir okuduğumuz metinde ki kavramları en iyi anlamı tekniklerinden biri de iyi not tutmaktır. Burada harıl harıl yazmaktan bahsetmiyoruz önemli olan noktalar var bir kısa kısa cümleler kurun kendi cümlelerinizi kurun metinde yazarın anlatmaya çalıştığı cümleleri kurmayın.

İki ana fikri bulun yani yazar tam olarak bize burada neyi anlatıyor, Neyi öğretmeye çalışıyor, temelde bizim anlamamız kavramamız gereken şey Ne bu notları alırken sağa sola yazmak yerine ben bir deftere yazmayı tercih ediyorum.

Örneğin Ali Veli kitabını kitabın adı Ali Veli olsun Ali Veli kitabı diye başlık atıyorum deftere ve orada öğrendiğin notları küçük küçük bilgileri küçük küçük not alıyorum ve bunu yaparken okuma esnasında revize etmeyi tercih ediyorum. Bu da dördüncü maddem oluyor çünkü revize ettikçe ya da başka kitaptan benzer konuda Fakat daha ve anlamlı içerikler öğrendikçe üzerine revize diyorum ya da not alıyorum ya da diyorum ki şu kitapta da şuna benzer şunu şunu öğrendim gibi notlar tutuyorum.

Okuma Sonrası Soru Sor

Okuma işlemi bitti kitabı kapattık bitti mi? Bitmiyor arkadaşlar kendi dört önemli soruyla soruyoruz. Neden çünkü artık son kez beynimizi bu konu hakkında zorluyoruz Bu dört sorudan ilki bu kitapta bu makale bu bilgi de öğrendiğim en önemli bilgi neydi, en önemli şey neydi.

Okuduğum şeyin ana fikri ana amacı neydi bu bilgiler gerçekten benim için ne kadar önemli, okuduğum makale de kitapta önyargılar var mı? Varsa Bunlar neydi gibi sorular soruyorum ve okuma işlemi bitiriyorum benim için önemli noktalardan biri de şudur bunu da Dipnot olarak belirtmek istiyorum.

Bonus veriyim size kitapları okuduktan sonra zaman zaman kitaplarla ilgili not tuttum defteri karıştırırım. Ben bu defterde hangi kitapları okuduğumu, bunlarla ilgili bilgiler aldığımı, benzer neler var yine biraz önce söylediğim gibi revize edebileceğim neler var bunlara bakarım ve okuma işlemi mi bitiririm.

Sizler de Eğer kitap okuduktan sonra hatırlayamıyorum okuduklarım boşa gidiyor etkili okumayı bilmiyorum nasıl yapabilirim diyorsanız bu anlattığım yeni madde uygularsanız eminim ki etkili okumanızın arttığını fark ediyor olacaksınız. Eğer listeyi Beğendiyseniz beğene basmayı ve arkadaşlarınızla paylaşmayı unutmayın. Bu maddeler uyguladıktan sonra bize yorum bırakırsanız aşağıda yorumlarda buluşursak çok mutlu olurum.

Yorum Yap