Başarılı olmanın sırrı emin ol sorun sende değil ve başarısız olmanın asıl sebebi neler? Başarılı olmanın sırrı nedir? Gelin bunları öğrenelim. Kendi başarısızlıkların ya da başkalarının senin hakkındaki olumsuz yorumları. Hayatında bunlar gibi sana farklı konularda yetersizmişsin gibi hissettiren etkenler olabilir. Daha önce başarısızlığa uğradığın konular üzerinden kendine sormanı istediğim dört soru var. Bu soruları kendin için cevapladıktan sonra başarısızlıklarının sebebinin aslında neler olduğunu anlamış olacaksın. Hadi başlayalım.

İçindekiler
Başarılı Olmanın Sırrı
Daha önce küçük ya da büyük boyutta farklı girişimlerin olmuştur ve eğer normal bir insansan hayatında başarısızlığı en az bir kez yaşamışsındır. Genelde yetenekli ya da zeki olmadığını düşünmenin temel sebebi bu başarısızlıklardır. Şimdi bu olumsuz deneyimlerin üzerinden şu soruları cevaplamanı istiyorum.
Başarmayı yeterince istedin mi?
Bu soruya cevabın büyük ihtimalle evet olacak. Çünkü hiç kimse istemediği bir şeye baştan girişmez. Evet istemek başarmak için atılacak önemli adımlardan birisi ama maalesef bu adım tek bir parçadan ibaret değil. Genelde gaza gelmek olarak tabir edilen durum başlangıçta kendini gösterip daha sonrasında ortadan kaybolabiliyor.
Başarılı olmak için sonuçları sadece ilk başta değil süreç boyunca yeterince istemek gerekir. Eğer başladıktan bir süre sonra isteğini kaybettiysen başarısız olman oldukça normal.
Çünkü başarı genelde zorlu adımları gerektirir ve bu adımları atabilmek için de yeterince istekli olmak gerekir. Çabalama sırasında isteğini yani motivasyonunu kaybetmiş olman da kesinlikle senin suçun ya da eksikliğin değil. Motivasyonunu yüksek tutmak için neler yapman gerektiğini bilmiyor olabilirsin. Bunun için yapman gerekenleri öğrendikten sonra aslında başarısız olmanın sebebinin yeterince zeki ya da yetenekli olmamanla alakalı olmadığını göreceksin.
Araştırma yaptın mı?
Kendine sorman gereken ikinci soru: Çalışmaya başlamadan önce araştırma yaptın mı? Başarmanı sağlayacak olan en önemli adımlardan biri neyle karşı karşıya olduğunu anlamaya çalışmaktır. Mesela bir arabayı tamir etmek için öncelikle parçalarını iyi derecede tanıyor olmak gerekir. Eğer hedeflediğin şeye ulaşmak için çalışmaya başlamadan önce detaylı bir araştırma yapmadıysan başarısız olman çok normal.
Çünkü nasıl başaracağını bilmediğin sürece elinden gelen her şeyi yapsan da yeterli olmaz. Bu durumda eğer başarısız olduysan bunun sebebi senin kendinde bir sorun olması değil, yeterli hazırlığı ve araştırmayı yapmamış olmandır.
Plan yaptın mı?
Üçüncü Soru: Hedefine ulaşmak için plan yaptın mı? Çalışmaya başlamadan önce araştırma yapmış olabilirsin. Başarmaya çalıştığın şey hakkında yeterince fikir sahibi olmak yine tek başına yeterli değil. Bu araştırmaları ve fikirleri nasıl hayata geçireceğine karar vermediğin sürece yine başarıdan birkaç adım daha uzaktasın demektir.
Bir şeyler başaran insanların en büyük sırrı hedeflerine bir plan doğrultusunda yaklaşıyor olmalarıdır. Mesela piyano çalmayı öğrenmeye karar verdikten sonra hemen piyanonun başına geçip çalışmaya başladıysan başarısızlıkla karşılaşman çok muhtemel. Çünkü böyle bir senaryonun sonunda büyük ihtimalle gelişme gösteremezsin bu da senin motivasyonunu azaltır. Bu durumda da başarısızlığının sebebi yetersiz olman değil plan yapmamış olmandır.
Tekrar denedin mi?
Kendine sorman gereken dördüncü soru: Tekrar denedin mi?
Başarıya ulaşmak için araştırma yapıp plan oluşturduktan sonra yine de bir gelişme kaydedememiş olabilirsin. Bu durum da oldukça normal bir noktaya ulaşmayı sağlayacak farklı yollar vardır seni takip etmeyi Tercih ettiğim yol hedefine gitmiyor olabilir.
Bu durumda izlediğin yolu değiştirip tekrar denemek yerine kendini yetersiz görüp pes etmen başarıdan kendi isteğinle vazgeçmen demektir. Eğer farklı yollar üzerinden tekrar denemediysen başarısız olman yine çok normal ve bu da sende bir eksiklik olduğunu ifade etmez.
Bir şeyleri başarmak için ihtiyacın olan temel şeyler şans, imkan, yetenek ya da zeka değildir. Bu gibi şeylerin etkisi tabi ki göz ardı edilemez ama başarıya ulaşmanızı sağlayan ana etken senin çabandır. Yeterince ve doğru yönde çabaladığında diğer olumsuzlukların üstesinden gelebilirsin. Bu listede ki dört soruyu gerçekçi olarak cevapladığında eminim sen de sorunun sende olmadığını anlayacaksın.
Başarısız olmanın sebebi yapmayı ihmal ettiğin şeylerdir ve bunlar kesinlikle değiştirilebilir. Bir sonraki sefere daha mantıklı adımlar atarak başarıya biraz daha yaklaşabilirsin. Umarım bu makale sorunun sende olmadığını fark etmene yardımcı olmuştur. Motivasyonunu arttırma ve plan yapma konularında sana yardımcı olacak olan makalelere sitemizden okuyabilirsin.