Bu liste de sana kişisel gelişim eksikliğin nedenini paylaşacağım. Yazıyı okuduktan sonra kişisel gelişim eksikliği hakkında daha fazla faydalanmak için neler yapman gerektiğini anlamış olacaksın. Şimdi hemen başlayalım. Eğer henüz yapmadıysan kendini birçok konuda geliştirmeni sağlayacak olan yazılarımı kaçırmamak için takip etmeyi unutma. Bu yazıda bahsedeceğim altı maddenin ilk üçü kişisel gelişim videolarındaki sorunları, kalan diğer üçü de izleyiciyle yani seninle alakalı olan eksiklikleri kapsıyor. Şimdi birinci maddeyle başlıyoruz.
İçindekiler
Kişisel Gelişim Eksikliğin 6 Nedeni
1) Yönteme değil hedefe odaklı içerikler
Kişisel gelişim insanların kendi kendilerine düşünerek yapmak istedikleri şeylere karar vermelerini destekler. Bunun ardından ise istedikleri şeylere nasıl ulaşacakları konusunda bilgi verir. Günümüzde internet üzerinde bulunan çoğu kişisel gelişim videosu insanlara ne yapmaları gerektiğini anlatan içeriklerle dolu.
Bu yaklaşım kişisel gelişimin tanımına aykırıdır. Kişisel gelişim videolarının içeriklerinin ne sorusu yerine nasıl sorusunu cevaplaması gerekir. Güncel videolarda insanlara doğrudan ulaşmaları gereken hedefler veriliyor. Mesela sanki herkes başarılı olmak zorundaymış ya da zengin olmak zorundaymış gibi bir algı yaratılıyor.
Bunun yerine olması gereken şey insanların kendi isteklerini seçmesi ve istedikleri şeylere nasıl ulaşabileceklerini keşfetmek için farklı kaynaklardan yardım almasıdır. Bu sürecin farkında olmadan hareket ettiğinde aslında tüm kalbinle istemediğin şeylerin peşinde koşmaya başlarsın. Bu da o konuda başarısız olmana sebep olur.
Bu yüzden sana ne yapman gerektiğini söyleyen videolarla zaman kaybetmemelisin. Bunun yerine senin isteyerek seçtiğin hedeflerine nasıl ulaşabileceğini açıklayan videolara öncelik vermelisin.
2. Gerçekçi olmayan ve yanıltıcı deneyimler
Sosyal medyanın genelinde gerçekleşen bu durumun farkında olmayan yoktur. Paylaşılan içerikler genelde insanların sadece olumlu zamanlarını yansıtıyor. Herkesin hayatında muhakkak olumsuz deneyimler de var.
Fakat ekrandan izlediğimiz zaman her şey mükemmel ve kusursuz gibi görünüyor. Bu durumun aynısı kişisel gelişim videoları için de geçerli. İnsanlar sadece başarılarını ve kazanımlarını paylaştıkları zaman bu yanıltıcı olabiliyor. Çünkü içinden geçtikleri süreçlerin sadece olumlu kısımlarına şahit oluyoruz.
Bunları izleyince sanki farklı konularda başarılı olmak çok kolaymış ve bizim dışımızdaki herkes kolayca başarabiliyormuş gibi geliyor. Bunun sonucunda kendimizi yetersiz görerek kötü hissetmeye başlıyoruz. Ben farkında olmadan kendimi defalarca bu durumun içinde buldum.
Bunlardan birisi keman çalmayı öğrenirken başıma geldi. Youtube üzerinde keman çalanları izleyerek nasıl daha iyi çalabileceğimi öğrenmeye çalışıyordum. Birkaç yıl boyunca bu şekilde devam ederken keman konusunda kendime olan güvenimi kaybetmeye başladım. Çünkü izlediğim herkes çok iyi derecede keman çalıyordu.
Benim dışımda herkesin keman çalmayı kolayca öğrenebildiğini düşünüyordum. Bu yüzden kötü hissetmeye başladım. Bu konuda suçu içerik üreticilerine yükleyemeyiz. Çünkü insanlar hayatlarındaki olumlu yönleri paylaşmakta son derece özgürler. Önemli olan bizim bu izlediklerimizden olumsuz etkilenmeden faydalanmaya devam etmemizdir.
Bunu sağlamak için de sahip olmamız gereken bakış açısı kendimize odaklı olmalıdır. Kendimizi diğer insanlardan tamamen bağımsız olarak değerlendirmeliyiz. Böyle bir düşünce yapısına sahip olduğumuzda diğer insanların ne yaptığı bizi ilgilendirmez ve sadece kendimize odaklanabiliriz. Şimdi kişisel gelişim videolarıyla alakalı üçüncü soruna geliyoruz.
3. Yüzeysel ve genel çözümler
Bazı kişisel gelişim videolarında farklı sorunlar için sunulan çözümler oldukça yüzeysel ve yetersiz kalıyor. Bireyin kendisini ilgilendiren sorunların çözümü genelde yine bireyin kendisiyle alakalıdır. Gerçek kişisel gelişim her insanın kendisini ilgilendirir ve genelde bakış açısının, düşüncelerin ve duyguların kontrolüyle çözülebilir.
Fakat bazı videolarda sunulan çözümler genelde bunları değil dış ortamı değiştirme üzerine. Böyle olunca kalıcı bir çözüme ulaşılamıyor ve maalesef videolar olumlu bir etki sağlamıyor. Aynı zamanda sunulan çözümler genel olarak genel olarak herkese yönelik çözümler olduğu için bunlar bazı kişilerde işe yaramayabiliyor.
Hepimizin farklı yaşam tarzları ve düşünceleri var. Bu yüzden belirli bir sorun için sunulan tek bir genel çözüm herkesin işine yaramayabilir. Bu yüzden bazı kişisel gelişim videolarının eksikliklerinden biri bu tür yüzeysel ve genel çözümler içermeleridir. Şimdi kişisel gelişim videolarının işe yaramamasının seninle alakalı olan sebeplerine geliyoruz.
4. Kendi kendine olacağını düşünmek
Bu yanılgıya düşmek çok kolay. Bazen bir videoyu izledikten sonra her şeyin bir anda yoluna gireceğini düşündüğümüz oluyor. Kişisel gelişim videoları hiçbir sorunu çözmek için tek başına yeterli olamaz. Dinlediğin içerikler sadece sana farklı bakış açıları katar ve karar alabilmen için sana altyapı sağlar.
Sen kararlar alıp uygulamaya geçmediğin sürece sana verilen bilgiler bir işe yaramaz. Ayrıca senin sorunlarını senden başkasının çözmesi imkansızdır. Bu yüzden bakış açını değiştirerek gelişiminin kontrolünü kendi eline almalısın. Bütün sorumluluğu üzerine aldığında kişisel gelişim videolarından edindiğin bilgi ve deneyimler senin için çok daha faydalı hale gelecektir.
5. Konular üzerinde yeterince durmamak
Hayatımızdaki sorunlar genelde uzun süreçler sonucunda ortaya çıkar. Mesela sosyal kaygımız olması, kendimize güvenmememiz ya da belirli bir konuda yeteneksiz olmamız… Bütün bunlar uzun zaman boyunca devam eden olayların bir sonucudur. Bu şekilde oluşan sorunların çözümü de tabii ki kısa süreli olmaz.
Sorunlarımızı aynı şekilde doğru şeyleri uygulayarak ve uzun bir süreç tanıyarak çözebiliriz. Video izlerken sorunlarımızla sadece video süresince ilgilendiğimizde bu kesinlikle yeterli olmaz.
İhtiyacımız olan şey konuya dikkatimizi vererek tıpkı tedavi eder gibi çözmeye çalışmaktır Kişisel gelişim videolarının faydalı olmasını sağlamanın şartlarından biri budur. Ben kişisel gelişim videoları izlemeden önce kendimi geliştirmek istediğim konuyu seçiyorum ve belirli bir süre boyunca sadece o konuyla alakalı videolar izliyorum.
Bu şekilde konuyla alakalı çok farklı bakış açıları elde edebiliyorum. Böyle olunca da konuyu enine boyuna düşünüp değerlendirmem mümkün oluyor. Konudan konuya atlayıp kafa karışıklığı oluşturmaktansa tek bir konuya odaklanıp o konuda ilerlemeye çalışmak çok daha verimlidir. Sen de bu şekilde hareket edersen farkı göreceğinden eminim. Şimdi
6. Başkalarının düşüncelerini fazla önemsemek
Herhangi bir konu üzerinde kabul edilebilecek yüzlerce farklı düşünce var. Bu farklı düşüncelerin doğru ya da yanlış olması kişiye ve bakış açısına göre değişebilir. Senin hayatın ve kişiliğin sana özgü olduğu için bazı yöntemler sana uymayabilir.
Fakat düşüncelerini dinlediğin kişiyi kusursuz bir insan olarak değerlendirdiğinde bu durumun farkında olmayabilirsin. Maalesef hiç kimse mükemmel değil. Kişisel gelişim videoları hazırlayanlar bahsettikleri konularda uzman olabilirler. Fakat bu, onların söylediklerini sorgulamadan kabul etmemiz için geçerli bir sebep değil.
Her dinlediğimiz şeyi sorgulamadan kabul edersek kafamızda tutarlı fikirlerin oluşmaz. Tutarsız fikirler de tabii ki herhangi bir konuda gelişmemize imkan sağlamaz. Kişisel gelişim videolarının işe yaraması için izlediğin videolardan aldığın bilgileri enine boyuna değerlendirerek kendine özgü fikirler oluşturmalısın.
Sana ait olan fikirler karar verirken ve harekete geçtiğinde daha tutarlı ve kalıcı sonuçlar elde etmeni sağlar. Doğru bakış açısıyla yaklaştığın zaman her videodan çıkabileceğin fikirler ve dersler vardır. Bu doğru bakış açısını edinmek için neler yapman gerektiğini altı maddede açıkladım. Sen de artık bakış açını değiştir ve izlediğin içerikleri kendin için daha faydalı hale getirmeye başla.
Bu yazıyı beğendiysen beğen butonuna basmayı unutma. Gelecek yazılar da görüşmek üzere. Kendine çok iyi bak… :)