Zengin olmanın yolları çok basit değil ama kimse bilmiyor bunları işte zengin olmanın yolları bunları yapmaktan geçiyor. Bir gün zengin olmak çoğu insanın hayali. Doğru planlama, birikim, yatırım ve fedakarlıkla bu gerçekten de mümkün.

Zengin olmak için birçok farklı yol var ve her varlıklı insanın bu konuma geliş hikayesi çok farklı. Ama bazı alışkanlıklarımız yüzünden finansal olarak sorun yaşamakta olan insanlar genel de bunlardan çoğuna sahip. Fakir bir bakış açısı ve yaşam tarzıyla zengin olmanız mümkün değil Bu Makale de zengin olmanızı engelleyen alışkanlıklardan bahsedeceğim.
İçindekiler
Zengin Olmanın Yolları
Alışkanlıkları Değiştir
İstatistikler, zengin insanların yüzde 56’sının aileden varlıklı değil, alın teri dökerek servet sahibi olduğunu gösteriyor. Bu durumdan dolayı mali durumlarınızın düzelmesi için alışkanlıkları gözden geçirmek ve sizi zengin kalmaktan alıkoyan faktörler hakkında farkında olmak çok öneme sahiptir.
Yatırım Yapmamak

Yatırım yapmamak ve tek gelir kaynağına bağlı olmak bunlardan en önemlisidir. Kendinize bugün kaza bu maaşı ve her yıl %10-15 arasında bir zam alarak beş yıl sonra ne kadar kazanabileceğinizi sorun. Enflasyon oranları ve artan masraflarınızı karşıladıktan sonra standart üstü yaşam elde etmenizi sağlayabilecek mi? Hiç zannetmiyorum.
Robert Kiyosaki’nin sözlerini bilenler vardır; para için çalışmayın para sizin için çalışmalı demiştir. Yatırım, varlıklarını arttırmanın ve paranın enflasyona yenik düşmeden arttırmanın en garanti yoludur.
Kısa vadede ya da acil durumlarda bu paraya erişiminiz olmasa da, uzun vadede durumunuzu iyileştirmek için yatırım yapmak çok önemlidir. Bankaların bireysel emeklilik hesaplarına birikim yapmakla başlayabilirsiniz garanti yollardan diyebilirim.
Bu hesaplar, bir çok vergi muafiyeti ve devlet desteği gibi avantajlar sunar. Ama paranızı belirli bir zamandan önce çekmek isterseniz bu kazanımlardan belirli bir oranda feragat edersiniz.
Hisse senetleri satın almak ya da emlak yatırımı yapmak da popüler seçenekler arasındadır. Paranızı sadece biriktirmek ve durduğu yerde değer kaybetmesini izlemek yapılan en büyük hatalardan biridir.
Farklı Gelir Kaynakları

Yatırımın yanında değerlendirmeniz gereken diğer konuysa farklı gelir kaynakları yaratmanızdır. Sabit işinize ek olarak, hobi seviyesinde veya daha profesyonel anlamda icra edebileceğiniz yan gelir kapıları, finansal işlerinizi kolaylaştıracak ve birikim yapacak kaynağı oluşturacaktır.
Yapılan araştırmalara göre, zengin insanların yüzde 85’i ilk milyonlarını kazanana kadar en az üç farklı kaynaktan gelir elde etmişlerdir. Farklı gelir kaynakları yaratmak sadece gelirinizi katlamak için değil işinizi kaybetmeniz durumunda size arka çıkacak bir önlem olarak da önemli bir hamledir. Tek bir gelir kaynağınız olduğunda, yumurtalarınızın hepsini aynı sepete koyarsınız.
Bütçeye Sadık Kalmamak

Bütçeye sadık kalmamak da önemli hatalar arasındadır. Kulağa çok eğlenceli gelmese de, milyonerlerin de bütçe yapmaya ihtiyaçları vardır. Varlıklarını bu şekilde yönetirler ve zengin kalmayı başarırlar.
Bütçe yapmak sınırlayıcı ve can sıkıcı bir iş gibi görünse de finansal zekası yüksek insanlar bunun hedeflere ulaşma ve para ile ilgili istekleri gerçekleştirmede önemli bir araç olduğunu bilir. Uzun vadeli yatırımlarınızı öncelikli tutarak, kısa vadeli ihtiyaçlarınıza sınır getirmeniz gerekiyor.
Sadece yatırım ve birikimleriniz için değil, orta vadeli hedefleriniz için de bütçe ayarlaması yapmanız gerekebilir. Yeni bir araba almak ya da ev satın almak gibi büyük planlarla beraber daha ufak ihtiyaçlarınızın da hepsini bir bütçeyle ayarlamanız gerekir.
Ne kadar çok isteğe cevap vermeye çalışırsanız, birikim ve yatırımlarınız için o kadar az esnekliğe sahip olacağınızı ve isteklerinizin de daha azını karşılayabileceğiniz unutmayın.
Sürekli ve çok fazla borç içinde olmak bütçenize ve birikim yapma kabiliyetinizi engel olur. Ev kredisi ödemek gibi borçlar
mali durumunuz yeterli ise gayet yerindedir. Ama her ay giderlerinizi kredi kartınızdan karşılamanız yüzünden oluşan borcun hiçbir olumlu yanı yoktur.
Ve bunu ödemekte zorlanıyorsanız, standartlarının üstünde yaşamaya çalıştığınızı gösterir. Biriken kredi kartı borçları ekonominizi kırılgan hale getirir ve faizi çok yüksektir. Ayrıca işinizi kaybetmek gibi en ufak bir talihsizlikte başınızı büyük belaya sokar.
Faiz oranı yüksek borçların altına girmek hem maliyetlidir hem de büyük bir stres kaynağıdır. Bu yüzden birden çok borcunuz varsa, önce faizi yüksek olanlara yapılandırma veya düzenli ödemelerle halletmeli sonra da tamamen borçsuz olmaya çalışmalısınız. Fakat borçlarınızdan kurtulduğunuzda tekrar bir borç yükünün altına girmeyin. Yoksa başladığınız noktaya geri dönersiniz.
Fazla Harcama Yapmak

Fazla harcama yapmak borca girmenin en büyük sebeplerinden biridir. Bütçenize göre harcama yaptığınızda yakanız da borçlardan kurtulur. Rastgele harcama yapmak hiçbir koşulda iyi bir fikir değildir. Sırf alışveriş bağımlılığından ya da kendinizi daha iyi hissetmek için duygusal harcamalar yapmadığınızdan emin olun.
Beklenmedik ve büyük alışverişler yapıyorsanız, satın alma alışkanlıklarınızı sık sık gözden geçirmeniz gerekiyor. Zar zor kazandığınız paranızı çarçur etmeden önce plan yapmak yararınıza olacaktır. Bütçe yapmanın önemi burada ortaya çıkar. Çünkü harcamalarınızı takip ettiğinizde, belli başlı kategorilere ne kadar çok para harcadığınızı görürsünüz. William D. Danko ve Thomas J. Stanley isimli iki profesörün yazdığı “Milyoner Komşu” kitabı, çoğu multi-milyonerin sanılandan çok daha mütevazi yaşadıklarını anlatır.
Milyoner denilince pahalı arabalara binen fiyakalı insanlar akla gelse de, ikilinin yaptığı bir araştırma bunun tam tersini göstermekte, zenginlerin sadece harcadıklarından çok kazananlar olduğunu ortaya koymaktadır.
Zengin insanlarla yapılan bu ankette, çoğunluk bir kol saatine 500 dolardan daha fazla vermeyeceğini ifade etmiştir. Sadece çok küçük bir azınlık 5 bin dolar ve üzeri verebileceğini ifade etmiştir. Aslında kazandığından az harcamak işin temelidir. Ama bu söylendiği kadar kolay hayata geçirilebilen bir şey değildir.
Kumar Oynamak

Kumar oynamak, zengin olma hayalleriyle süslenmiş olmasına rağmen fakirliğe giden en kısa yoldur. Amerikalı yazar Dave Ramsey’nin yaptığı araştırma, zenginlerin yüzde yirmi üçünün, fakirlerin ise yüzde 56’sının kumar oynadığını ortaya koymuştur.
Yine başka bir araştırma, fakir insanların yüzde 77’sinin her hafta Loto oynadığını ortaya koyarken, zengin insanların yüzde 94’ünün hiç loto oynamadığını söylemektedir. Ara sıra Loto oynamanın kimseye bir zararı yoktur. Ama dünya çapında, yıllık geliri 13 bin doların altında olan insanlar gelirlerinin yüzde dokuzunu Loto’ya harcamaktadır.
Bu yüzden Loto’ya aptallık vergisi denir. Vergilerini ödemekten gocunan tanıdıklarınıza, koşa koşa Loto oynamaya gittiklerinde bunu hatırlatın. Kumarın ve Loto oynamanın umut tacirliğinden başka bir şey olmadığını anlamadığınız sürece zengin olmanız mümkün değildir.
Tüm bunlar günümüzde çok yaygın alışkanlıklardır. Okurken aklınıza gelen kişiler olduğuna eminim. Hatta belki de kendinizi gördüğünüz noktalar yakaladınız… Bunu reddedip, hayatınıza olduğu şekilde devam edebilirsiniz. Ya da daha varlıklı bir hayata evet diyebilirsiniz. Seçim tamamen size ait. Umarım size bir şeyler katabilmişimdir. Okuduğunuz için teşekkür ederim.