1. Ana Sayfa
  2. Finans

Zenginlerin Yaptığı Şeyler? Fakirlerin Yaptığı Şeyler

Zenginlerin Yaptığı Şeyler? Fakirlerin Yaptığı Şeyler
+ - 0

Zenginlerin yaptığı şeyler, fakirlerin yaptığı şeyler zenginlerin ve fakirlerin düşünce yapıları ve nasıl yaşadıkları hakkında gerçekleri göstermek istiyorum bu yazımda arkadaşlar. Elektrik para, su para, doğalgaz para, yemek para, içmek para, giymek para, tuvalet para, telefon para, konuşmak para, gezmek para, araba para, ev para, tatil para, eğitim para, ilaç para, hastane para, sağlık para, benzin para, hayat para… PARA-PARA-PARA “AMA PARAYLA SAADET OLMAZ!”

Zenginlerin Yaptığı Şeyler – Fakirlerin Yaptığı Şeyler

Zenginlerin Yaptığı Şeyler?

Parasız huzur olur mu? “Paranın kölesi değiliz, derdimiz bağımsız olmak ve namerde muhtaç olmamak!” Çoğu insan daha fazla paraya sahip olmak ve daha zengin olmak ister. Ve pek çok insan, ortalama insanların ve ortalama maaşların olduğu bir dünyada zenginlerin nasıl zengin olduklarını merak ediyor. Demek istediğim, kim çalışmayı bırakıp alışveriş çılgınlığı yapmak ve sonu gelmeyen tatiller yapmak için zengin olmayı hayal etmez.

Para hırsına kapılmak elbette kötü. Ancak kim açgözlülüğe kapılmadan ve parayı düşünmeden hayatın her anını dolu dolu yaşamak ve tadını çıkarmak istemez. Alım gücümüzün giderek azaldığı şu günlerde bir de yaptığınız iş size eziyet gibi geliyorsa, bu hayallere kapılmanız daha olası.

Fakat zengin insanların böyle bir derdi yok. Kriz de çıksa bir şekilde servetlerini artırabiliyorlar. Ama nasıl? Zenginlerin yaptığı şeyler? Zenginler paranın nasıl çalıştığını bilir ve banka hesaplarını erozyona uğratacak dikkatsiz harcamalardan kaçınırlar. Gerektiğinde risk almayı ve gerektiğinde temkinli kalmayı başarırlar.

Uzun vadeli bağımsızlık ve zenginliğe odaklanırlar. Sıfırdan zenginler, gezegendeki en zeki insanlar değil. Servet biriktirmelerine ve zengin kalmalarına yardımcı olan bazı önemli ilkelerde ustalaşmış insanlardır. Yani zengin olmak için çok zeki olmanıza gerek yok.

Zenginlerin Yaptığı Şeyler? En önemlisi zenginler, zenginliği öğrenilebilir bir beceri olarak görürler ve servetlerini korumalarına yardımcı olacak alışkanlıklar geliştirirler. Zenginlerin ve fakirlerin alışkanlıklarına göz attığınızda, öğreneceğiniz ilk şeylerden biri, fakir insanların çoğunun yaptığı ve zenginlerin çoğunun yapmadığı bazı şeylerin olduğudur.

Televizyon izlemekten sabahları yatakta tembellik etmeye kadar pek çok zaman geçirme yöntemi zengin insanların yaptığı şeyler değildir. Bu kanalın zeki takipçileri, “Fakat bazı şeyleri, fakirlerin yapmaktan başka çaresi yok ki!” diye düşünebilir. Yoğun mesai saatleri, gelirin ancak giderleri karşılayabildiği ve uzun süren toplu taşıma seyahatleri gibi gerekçelerden bahsediyorum.

Bunlar kesinlikle doğru, haklısınız. Fakat birazdan paylaşacağımız tespitlerde yoksulların mecbur kaldıkları için yaptıklarına değil, sadece istedikleri için yaptıklarına odaklanmaya çalışacağız.

Pek çok insan zengin ve fakir arasındaki zihinsel farklılıklardan bahseden bu tarz yazılardan aslında nefret eder. Çünkü bu tür yazıların temelde sadece, insanlara doğru şekilde düşünmeyi veya doğru şeyleri yapmayı öğrenirlerse zengin olacaklarını söylediğini düşünürler.

Bu düşünce biçimi tamamen doğru olmasa da biraz haklılık payı var. Sadece zengin gibi düşünmeye başlayıp banka hesabınızı kontrol ettiğinizde bir değişiklik gerçekleşmez. Yani sadece düşünmek yetmiyor. Birçok yazıda bahsettiğim gibi bildiklerinizi uyguladığınız sürece başarılı olabiliyorsunuz. Hayattaki her şey doğrudan kontrolümüz altında değil, ancak çoğu kontrolümüz altında.

Ve zengin olmak için tüm hayatı kontrol etmemize gerek yok. Sadece kontrol edebileceğimiz şeyler konusunda akıllı olmamız gerekiyor. O halde gelin kontrolümüz altında olan şeyleri, nasıl yararımıza çalıştırabiliriz bunlara bakalım.

ZENGİNLER KİTAP OKUR, FAKİRLER TELEVİZYONİZLER!

“Televizyonu çok eğitici buluyorum. Ne zaman biri seti açsa, diğer odaya gidip kitap okuyorum.” – Groucho Marx Televizyon önünde kaç saatinizi harcıyorsunuz? En son ne zaman bir kitap okudunuz ya da yılda kaç kitap okuyorsunuz? Yoksullar Netflix ve diğer programları izleyerek eğlenirler.

Ya da bilgisayar oyunu oynar veya sosyal medyada vakit kaybederler. En yakındaki kanepeye uzanır ve elektronik bir aletin onları uyarmasına izin verirler. Zenginlerin yaptığı şeyler? Kendilerini eğitir. Yeni bilgi edinir ve her zaman yeni şeyler öğrenmeye gayret ederler. Kitap okumanın sadece aşk romanları ya da kurgusal kitaplar okumak anlamına gelmediğini unutmamalısınız.

Çünkü bunlar nasıl zengin olunacağına dair bilgi edinmek için değil, eğlence amaçlı kitaplardır. Zenginlerin yaptığı şeyler? Zenginler, onları hedeflerine yaklaştıracak kitapları okur.

ZENGİN İNSANLARIN SABAH RUTİNLERİ VARDIR. FAKİRLER NE ZAMAN OLURSA O ZAMAN UYANIRLAR!

“Sabah, günün önemli zamanıdır, çünkü sabahınızı nasıl geçirdiğiniz, genellikle nasıl bir gün geçireceğinizi size söyleyebilir.”— Daniel Handler Fakir insanlar sabah uyandıklarında akıllarına ilk ne gelirse önce onu yaparlar. Genellikle telefonlarını kontrol eder, ardından, belki de daha yataktayken yarım saat ya da bir saat kadar telefonlarında boş boş dolaşırlar.

Muhtemelen çok sonrasında kahvaltı yapar, televizyon izler ya da bazı arkadaşlarına mesaj atmak için yataktan kıvrılırlar. Oysa zenginler bunu yapmaz. Sabahlarını doğru yapılandırdıklarında çoğu insanın 24 saatte yapabileceğinden daha fazlasını iki saatte yapabileceklerinin farkına varmış insanlardır.

Yani bir sabah rutinleri vardır. Bunu bir kesinlikle ifade edip: “Şunları şunları yaparlar.” şeklinde bir rutini ifade etmek yanlış olacaktır. Herkes için farklılık arz eder. Ancak birçok zengin insan sabah 5’te kalkar ve spor salonuna gider, bir kısmı ise sabah 10.00’da kalkar ve sabah yürüyüşüne çıkar.

Sabah rutinlerinin hepsinin ortak noktası, onları başarıya hazırlamak için doğal ritimlerinden yararlanmalarıdır. Zenginlerin olduğu noktaya ulaşmak için günün ilk saatinde ne yapacağınıza karar verin. Hemen telefonunuza mı yapışacaksınız?

Yoksa sizi hedeflerinize ulaştıracak sürece sadık kalıp eyleme mi geçeceksiniz? Ne olursa olsun bir rutininizin olmasında fayda var.

YOKSUL İNSANLAR, ÇALIŞILAN SAATLER AÇISINDAN DÜŞÜNÜRLER. ZENGİN İSE İNSANLAR ÜRETİLEN DEĞER AÇISINDAN DÜŞÜNÜRLER!

“Kazandığınız para, yarattığınızdeğerin simgesidir.” ― Idowu Koyenikan, Wealth for All Yoksul bir kişiye bugün üretken olup olmadığını sorduğunuzda, cevapları çalışılan saat cinsindendir. “Bugün işyerinde 7 saat çalıştım.” “Bu projeye 3 saat harcadım.” “Bugün evi temizlemek için 2 saat falan harcadım.”

Zengin bir kişiye bugün üretken olup olmadığını sorduğunuzda ise, verdikleri yanıt katma değer açısındandır. Örneğin: “Bugün son ürünümü de gönderdim.” “Bütün evi temizledim.” Yoksullara çalıştıkları saat üzerinden, zenginlere ise yaptıkları katma değer üzerinden ödeme yapılır.

Ne kadar zengin olursanız, çalıştığınız saatlerin önemi o kadar azalır. Ürettiğiniz değer önem kazanır. Zenginlerin yaptığını yapmak için çalışılan saatlere göre düşünmeyi bırakın. Ne kadar iş yaptığınıza bağlı olarak kendi üretkenliğinizi değerlendirmeye başlayın.

YOKSUL İNSANLAR VÜCUTLARININ DİKKAT DAĞITICI OLDUĞUNU DÜŞÜNÜR. ZENGİN İNSANLAR VÜCUTLARININ BİR ARAÇ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜRLER.

“Bedensel egzersiz için zamanları olmadığını düşünenler, er ya da geç hastalıkları için zaman bulmak zorunda kalacaklar.” -Edward Stanley Yoksul insanlar, bedenlerine hayatlarının büyük bölümünde gerekli özeni göstermezler. Ve yemesi hızlı olduğu için fast food yer ya da sağlıksız beslenirler.

Ayrıca egzersiz yapmazlar çünkü bu çok zamanlarını alır. Zamanlarının başka türlü harcanmasının daha iyi olacağını düşünürler. Zengin insanlar vücutlarının en önemli araçları olduğunu bilirler. Vücutları düzgün çalışmıyorsa, hayatlarının geri kalanı da düzgün çalışmayacaktır.

Zengin insanlar vücutlarına öncelik gösterir. Sağlıklı yiyecekler hazırlar ve yerler. En yoğun olduğu zamanlarında bile düzenli olarak egzersiz yapmaya çalışırlar. Zengin insanların yaptığını yapmak için, vücudunuza sonradan ortaya çıkmış bir şey gibi davranmak yerine, bir öncelik olarak davranın.

Bunun için haftada birkaç kez spor salonuna gidebilirsiniz. Bir egzersiz uygulaması indirip evde jimnastik yapabilirsiniz. Bunun yanında bir fast food restoran yerine yeşil, taze şeyler yemeye gayret etmenizde fayda var.

YOKSUL İNSANLAR, İŞLERİNİ VADESİNDEN BİR GÜN ÖNCE YETİŞTİRMEYE ÇALIŞIR. ZENGİN İNSANLAR AZ BİLE OLSA HER GÜN ÇALIŞIRLAR.

“Eğer iki hafta önce bir şey yapmaya başlasaydın, bugün o işte iki hafta daha iyi olurdun.” -John MayerYoksul insanlar çalışmak için tepkisel bir tutuma sahiptir. Yapılması gereken son günden önce panikle yüksek efor sarf ederek bitirmeye çalışırlar. Çalışmak için son dakikaya kadar bekler ve son anda çalışmalarını teslim ederler.

Her zaman hayatın dayattığı son teslim tarihlerine tepki gösterirler. Oysa zengin insanlar etraflarındaki dünyaya tepki göstermek yerine onu kontrol ederler. Önümüzdeki haftaya kadar bitirmeleri gereken bir işleri olduğunda, her gün biraz yaparlar.

Bir sınava çalışmaları gerektiğinde, sınavı öğrendikleri andan itibaren düzenli olarak çalışmaya başlarlar. Patronları onlardan bir iş ürünü istediğinde, onu erken teslim ederler. Zengin insanlar başarının günden güne tutarlı bir çabanın sonucu olduğunu bilirken temelde fakir insanlar başarının bir tür olağanüstü çabanın sonucu olduğunu düşünürler.

Zengin insan davranışlarına sahip olmak için, her şeyi yeni planlara, projelere havale etmeyi bırakın. Bunun yerine sürekliliğe odaklanın. Küçük bir hedef seçin ve bunu her gün tekrarlayın. 30 dakika İngilizce pratik yapın örneğin. Küçük bir resim çizin. Kısa bir makale yazın.

Her gün 30 dakika. Bunu yapmak size bir günde altı saat çalışmaktan çok daha fazla İngilizce öğretecektir. Özetle, az da olsa süreklilik bu işin en önemli sırlarından birisi.

FAKİR İNSANLAR PARALARINI KONTROL ETMEZ.OYSA ZENGİNLER KONTROL EDER.

“Paranızda dengeyi yakalamak, yeterli paraya sahip olmanın anahtarıdır.” – Elizabeth Warren Amelia Warren Tyagin Fakir insanlar paralarının sorumluluğunda olmazlar. Onlara tüm paralarının nereye ve ne zaman gittiğini gösteren bir para sistemleri yoktur. Ne kadar ve neye harcadıkları konusunda kabaca bir fikirleri olabilir, ancak sadece tahminde bulunur ve buna göre tepki verirler.

Oysa zengin insanlar paralarını kontrol eder. Herhangi bir zamanda tüm paralarının nerede olduğunu görmek için sahip oldukları analog ya da dijital göstergeleri ya da hesapları vardır. Ödeme alınca hemen birikim ve yatırım hesaplarına para aktarmaya gayret ederler. Çok küçük bir azınlık dışında, bazı zenginler şans veya başka nedenlerle zengin olmamıştır.

Sonradan zenginliğe erişenler, yoksul oldukları zamanlarda hayatın getirdiği zorluklara boyun eğmemiş bunun yerine düzenli olarak paralarının nereye gittiğini kontrol etmiş ve bu zenginliğe ulaşmışlardır. Zenginlerin yaptığını yapmak için tüm paranızın nereye gittiğini öğrenin. Her ay tam olarak ne kadar para harcadığınızı hesaplayın. Tam olarak neye harcadığınızı anlayın. Böylelikle bütçenizdeki kara delikleri tespit edip kontrolü sağlamaya çalışın.

ZENGIN İNSANLAR YATIRIMA ODAKLANIR. YOKSULLARIN VARSA TASARRUFLARI ENFLASYONA MARUZ KALIR.

Yatırım portföyünden bir servet kazanan ünlü milyarder yatırımcı Warren Buffet’ı hepimiz biliriz. Diğer zenginleri de araştırdığınızda, yaptıkları farklı yatırımların sayısını görürsünüz. Paranızı biriktirmeyi ve değerli yatırımlara yatırmamayı planlıyorsanız, zengin olmanız çok zor.

Örneğin, her yıl 100.000 kazandığınızı ve paranızı bankada bıraktığınızı varsayalım. Milyoner olmak için önümüzdeki on yıl içinde kazanacağınız tüm parayı biriktirmeniz gerekiyor. Tabi enflasyon ve oluşabilecek acil durumlarınız bu işi daha da zorlaştıracaktır.

Bu nedenle tüm kazancın bankada birikmesi fikri pek mantıklı olmasa gerek. Bunun yerine, paranızın bir kısmını, bütçenizi nasıl iyileştireceğiniz konusunda kendinizi eğitmeye ayırmalı, başka bir gelir kaynağı ya da nakit akışı oluşturmaya odaklanmalısınız.

Tasarruf bir gelir akışı değildir. Gecikmiş bir masraftır. Birikimlerinizle bir şey yapmazsanız, bankada otururken paranız değerini kaybeder. Bunlar göbeğinizdeki yağlar kadar değerlidir. Bu açıdan şişmanlamak da tasarruf sağlar.

BU ALIŞKANLIKLAR SİZİ ZENGİN YAPAR MI?

Elbette sadece bu adımları izleyerek kesinlikle zengin olursunuz demek çok iddialı olur. Ne de olsa birçok zengin kişi de bunları yapmıyor. Zamanlarını video oyunları oynayarak, aşırı pahalı giyinerek ya da lüx harcamalar yaparak geçiren çok sayıda zengin çocuğu var. Bu faaliyetleri ortak kılan şey, “sizi zengin etmeleri” değil, onları yapmak ya da yapmamak, başarılı olmanızdaki olasılığı yüksek oranda artıracak olmasıdır.

Örneğin okumayı ele alalım. Tek başına okumak sizi başarılı kılmaz. Ancak düzenli olarak kurgusal olmayan kitapları okuyarak öğrenen insanlar, bir sorunları olduğunda çözümlerini bulabileceği bir kitaba başvurabileceklerini bilirler. Sonuç olarak, bir çözüm bulma olasılıkları okumayanlara göre çok daha yüksek olacaktır.

Ve bu çözümün iyi olma olasılığı, boş zamanlarını kedi videoları izleyerek geçiren bir kişiden çok daha fazladır. Ya da vücuduna iyi bakanları ele alalım. Egzersiz yapan ve doğru beslenen kişilerin sağlık sorunları yaşama olasılığı, yapmayanlara göre çok daha azdır.

Üstelik, sürekli olarak kronik sağlık sorunlarıyla uğraşmadığınız zamanlarda servet inşa etmek veya bir şeyde başarılı olmak çok daha kolaydır. Şimdi, yürüyüş yapan, kitap okuyan, egzersiz yapan, sağlıklı yemek yiyen ve tutarlı çaba sarf eden birini hayal edin.

Onları yürüyüş yapmayan, okumayan, egzersiz yapmayan, sağlıklı beslenmeyen ve tutarlı çaba sarf etmeyen biriyle karşılaştırın. Her ikisinin de ulaşmak istedikleri hedef aynı. Sizce bu insanlardan hangisinin başarma olasılığı daha yüksek olur?

Herkesin amacı zengin olmak değil elbette. Ancak bu yazıyı buraya kadar okuduysanız sizin amaçlarınızdan biri bu. Durum buysa, bu kötü alışkanlıklardan vazgeçmek ve onları faydalı olanlarla değiştirmek, başarılı olma ihtimalinizi yüksek oranda artıracaktır.

Son olarak, finansal özgürlüğe ulaşmak ya da mali durumunuzu iyileştirmek istiyor ve somut olarak günlük hangi para alışkanlıklarına, rutinlere sahip olmak gerekiyor diye düşünüyorsanız “Para Kazanma Rutini – Finansal Özgürlük Nasıl Kazanılır? bu yazımı da okuyabilirsiniz tavsiye ederim.

Yorum Yap